2009. november 7., szombat
Húsgombócleves
Hozzávalók:
3 szál murok (sárgarépa), 1 szál petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller (vagy egy szelet egy nagyobból), 2 közepes hagyma, 50 dkg darálthús, só, bors, 3 cikk fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 tojás(sárgája), zöldfűszer, ízlés szerint ecet/citromlé, olaj. Illetve ezeken kívül még járhat bele bármilyen zöldség, ami van otthon vagy szereti a család, nem számít. Én ezúttal csak a fent említetteket tettem bele.
Elkészítés:
A zöldségeket meghámoztam és apró kockákra vágtam. 2 ek. olajat felforrósítottam, ezen dinszteltem egy keveset a murkot, amíg kiengedte a színezőanyagát. Aztán rádobtam a petrezselymet és zellert, végül a hagymát is, de ezeket már csak átforgattam a forró répával, öntöttem is fel vízzel. Hagytam főni és a húsgombócokat már csak akkor tettem bele a levesbe, amikor a zöldségek majdnem készen voltak. Most segítségem is volt, mert a gombócmasszát Alíz állította össze. A húst sózta, borsozta, fokhagymázta és olajos kézzel ügyes gombócokat formázott belőle. Csak amikor már beledobtam őket a levesbe, kérdeztem meg, hogy tojást tett-e bele, de a válasz nemleges volt. És hozzátette, hogy nem is kellett, mert nem főnek szét. És valóban, nem főttek szét. Most is tanultam valamit. :) Azért, ha valaki mégis fél ettől, akkor a tojásfehérjét nyugodtan beleteheti.
Kb. 10 percig főztem még a levest a gombócokkal együtt, majd legíroztam a tojássárgájával elkevert tejföllel. Mindezt csak miután már félrevettem a tűzről, hogy a tojás ne csapódjon ki. Utánaízesítettem sóval és ekkor lehet még savanyítani is, ha kell (nekem a tejföl eléggé megsavanyította), illetve megszórtam tavaszi fűszerkeverékkel, de bármilyen zöldfűszerrel meg lehet szórni.
EK - 2010/11
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2009. november 7., szombat
Húsgombócleves
Hozzávalók:
3 szál murok (sárgarépa), 1 szál petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller (vagy egy szelet egy nagyobból), 2 közepes hagyma, 50 dkg darálthús, só, bors, 3 cikk fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 tojás(sárgája), zöldfűszer, ízlés szerint ecet/citromlé, olaj. Illetve ezeken kívül még járhat bele bármilyen zöldség, ami van otthon vagy szereti a család, nem számít. Én ezúttal csak a fent említetteket tettem bele.
Elkészítés:
A zöldségeket meghámoztam és apró kockákra vágtam. 2 ek. olajat felforrósítottam, ezen dinszteltem egy keveset a murkot, amíg kiengedte a színezőanyagát. Aztán rádobtam a petrezselymet és zellert, végül a hagymát is, de ezeket már csak átforgattam a forró répával, öntöttem is fel vízzel. Hagytam főni és a húsgombócokat már csak akkor tettem bele a levesbe, amikor a zöldségek majdnem készen voltak. Most segítségem is volt, mert a gombócmasszát Alíz állította össze. A húst sózta, borsozta, fokhagymázta és olajos kézzel ügyes gombócokat formázott belőle. Csak amikor már beledobtam őket a levesbe, kérdeztem meg, hogy tojást tett-e bele, de a válasz nemleges volt. És hozzátette, hogy nem is kellett, mert nem főnek szét. És valóban, nem főttek szét. Most is tanultam valamit. :) Azért, ha valaki mégis fél ettől, akkor a tojásfehérjét nyugodtan beleteheti.
Kb. 10 percig főztem még a levest a gombócokkal együtt, majd legíroztam a tojássárgájával elkevert tejföllel. Mindezt csak miután már félrevettem a tűzről, hogy a tojás ne csapódjon ki. Utánaízesítettem sóval és ekkor lehet még savanyítani is, ha kell (nekem a tejföl eléggé megsavanyította), illetve megszórtam tavaszi fűszerkeverékkel, de bármilyen zöldfűszerrel meg lehet szórni.
EK - 2010/11
5 megjegyzés:
- Alíz írta...
-
:)) Ráismertem a tányéromra. :)))
- 2009. november 7. 22:25
- Alíz írta...
-
Ja, és csak, hogy más is tudja: ilyen jó gombócos levest rég nem ettem. Biza!
- 2009. november 7. 22:26
- Kati írta...
-
Finom lehetett. :-)
Na, ilyet mi nem szoktunk. :-) - 2009. november 7. 23:07
- Wise Lady írta...
-
Én szoktam hasonlót főzni, nagyon szeretem.
- 2009. november 8. 6:52
- sedith írta...
-
Érdekes, hogy vidékenként mennyire változik az, ami szokásos és nem. Mert bizony, Zala jóval messzébb van innen, mint Dunaszerdahelytől, és mégis arra szokásos ilyet főzni. :) De Kati, nekünk vannak ám más "közös" vagy hasonló ételeink. :)
Kati, azért szerintem próbáld egyszer ki, nyugodtan, tegyél bele más zöldségeket is és gombócold jól be, le merem fogadni, hogy az "urad" kétszer is repetát fog kérni. :)
Az Alíz tányérjával csak annyi volt a gond, hogy túl kevés gombóc került bele.:D - 2009. november 9. 8:02
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
5 megjegyzés:
:)) Ráismertem a tányéromra. :)))
Ja, és csak, hogy más is tudja: ilyen jó gombócos levest rég nem ettem. Biza!
Finom lehetett. :-)
Na, ilyet mi nem szoktunk. :-)
Én szoktam hasonlót főzni, nagyon szeretem.
Érdekes, hogy vidékenként mennyire változik az, ami szokásos és nem. Mert bizony, Zala jóval messzébb van innen, mint Dunaszerdahelytől, és mégis arra szokásos ilyet főzni. :) De Kati, nekünk vannak ám más "közös" vagy hasonló ételeink. :)
Kati, azért szerintem próbáld egyszer ki, nyugodtan, tegyél bele más zöldségeket is és gombócold jól be, le merem fogadni, hogy az "urad" kétszer is repetát fog kérni. :)
Az Alíz tányérjával csak annyi volt a gond, hogy túl kevés gombóc került bele.:D
Megjegyzés küldése