2009. november 10., kedd

Házi krémtúró



Már sokszor olvastam Wise Ladynél, hogy házilag szokott készíteni krémsajtot, amolyan mascarpone-félét, és gondoltam, nekem is sikerülhet. Na igen, de tejfölöm nincs mindig annyi itthon, hogy “feláldozhassam” krémsajtnak, ezért gondoltam egyet és nem tejfölt (vagy tejföl és vásárolt joghurt keverékét) csepegtettem le, hanem a sima, megalvadt tejet, aminek a tetején, természetesen, tejfölréteg is volt.

Mást sem csináltam, mint egy fehér vászonból készült szatyorba (de veszek majd direkt erre a célra valami lyukacsosabb anyagot, gézt vagy valamit) egyszerűen beleöntöttem az aludttejet és hagytam lecsepegni. Először valamivel kevesebb aludttejem volt, mint 1 l, ezért hamarabb kicsepegett és keményebb is lett ez idő alatt, mint másodszor, amikor 2 l tejet tettem oda kicsepegni. Ha még hagytam volna, természetesen, keményedett volna, de már nagyon kíváncsi voltam az eredményre.

Szóval, attól függően, hogy mennyi ideig csepegtetjük, (azért a fél nap-nap a minimum) kapunk sűrű, “görög”joghurtszerű tejterméket, abszolút krémes túrót, vagy kemény, akár szeletelhető krémtúrót is (nekem ilyen volt az első adag).

Ezt a készítményt még nem próbáltam süteményekben, krémekben, de biztos megállja a helyét és nagyon finomak lennének vele a dolgok. Persze, az eddigi túró, amit készíteni szoktam is finom, de másabb, darabosabb. Végülis, gondolom, attól függően, hogy mihez szükséges, fogok majd sima túrót vagy krémtúrót készíteni. :)

6 megjegyzés:

Süti Bazár írta...

Remek ötlet! Szuper, hogy kitapasztaltad, nekünk már csak "le kell gyártani". Én is kipróbálom :-))

Wise Lady írta...

Igen, mióta házitej van a közelemben, én is csináltsm úgy, hogy nagyjából leszedtem a tetejét - tej is kerül közé, és ebből készítem. Nagyon finom.

Alíz írta...

Ezt én kóstoltam is. :) Kukk be hozzám, mert végre megszületett ama bejegyzés. :)

sedith írta...

Yasmine, szerintem nem fogsz csalódni, csak bátran próbáld ki!:)

Wise Lady, még egy nagy köszönöm. Rengeteget lehet tanulni tőled!:)

Alíz, már olvastam és rendesen nőtt a májam. Bár állandóan az járt a fejemben: vajon hol találkozhattál iylen ideális konyhatündérboszorkánnyal, mert nálam biztos nem. :P

Kata írta...

Edit, én szoktam a tejet tejföllel beoltani joghurt helyett, azt lecsöpögtetve szerintem olyan (illetve jobb), mintha bolti tejfölt csepegtetnél le.

sedith írta...

Kata, akkor ugyanazt csináljuk, csak én nem oltom be külön a tejet, hanem úgy, ahogy hozza a néni, "leteszem aludni". Én szinte nem is veszek semmiféle bolti tejterméket (joghurtot, kefirt, ilyesmit), hanem az alvasztott házi tejet használom helyettük. Persze, ha mondjuk egy joghurtos sütibe kell, mint pl. az epresbe, akkor veszek, de rendszeresen nem. Bevallom, tejfölből még sosem készítettem krémtúrót, én tényleg sajnálom rápazarolni.:P

Related Posts with Thumbnails

2009. november 10., kedd

Házi krémtúró



Már sokszor olvastam Wise Ladynél, hogy házilag szokott készíteni krémsajtot, amolyan mascarpone-félét, és gondoltam, nekem is sikerülhet. Na igen, de tejfölöm nincs mindig annyi itthon, hogy “feláldozhassam” krémsajtnak, ezért gondoltam egyet és nem tejfölt (vagy tejföl és vásárolt joghurt keverékét) csepegtettem le, hanem a sima, megalvadt tejet, aminek a tetején, természetesen, tejfölréteg is volt.

Mást sem csináltam, mint egy fehér vászonból készült szatyorba (de veszek majd direkt erre a célra valami lyukacsosabb anyagot, gézt vagy valamit) egyszerűen beleöntöttem az aludttejet és hagytam lecsepegni. Először valamivel kevesebb aludttejem volt, mint 1 l, ezért hamarabb kicsepegett és keményebb is lett ez idő alatt, mint másodszor, amikor 2 l tejet tettem oda kicsepegni. Ha még hagytam volna, természetesen, keményedett volna, de már nagyon kíváncsi voltam az eredményre.

Szóval, attól függően, hogy mennyi ideig csepegtetjük, (azért a fél nap-nap a minimum) kapunk sűrű, “görög”joghurtszerű tejterméket, abszolút krémes túrót, vagy kemény, akár szeletelhető krémtúrót is (nekem ilyen volt az első adag).

Ezt a készítményt még nem próbáltam süteményekben, krémekben, de biztos megállja a helyét és nagyon finomak lennének vele a dolgok. Persze, az eddigi túró, amit készíteni szoktam is finom, de másabb, darabosabb. Végülis, gondolom, attól függően, hogy mihez szükséges, fogok majd sima túrót vagy krémtúrót készíteni. :)

6 megjegyzés:

Süti Bazár írta...

Remek ötlet! Szuper, hogy kitapasztaltad, nekünk már csak "le kell gyártani". Én is kipróbálom :-))

Wise Lady írta...

Igen, mióta házitej van a közelemben, én is csináltsm úgy, hogy nagyjából leszedtem a tetejét - tej is kerül közé, és ebből készítem. Nagyon finom.

Alíz írta...

Ezt én kóstoltam is. :) Kukk be hozzám, mert végre megszületett ama bejegyzés. :)

sedith írta...

Yasmine, szerintem nem fogsz csalódni, csak bátran próbáld ki!:)

Wise Lady, még egy nagy köszönöm. Rengeteget lehet tanulni tőled!:)

Alíz, már olvastam és rendesen nőtt a májam. Bár állandóan az járt a fejemben: vajon hol találkozhattál iylen ideális konyhatündérboszorkánnyal, mert nálam biztos nem. :P

Kata írta...

Edit, én szoktam a tejet tejföllel beoltani joghurt helyett, azt lecsöpögtetve szerintem olyan (illetve jobb), mintha bolti tejfölt csepegtetnél le.

sedith írta...

Kata, akkor ugyanazt csináljuk, csak én nem oltom be külön a tejet, hanem úgy, ahogy hozza a néni, "leteszem aludni". Én szinte nem is veszek semmiféle bolti tejterméket (joghurtot, kefirt, ilyesmit), hanem az alvasztott házi tejet használom helyettük. Persze, ha mondjuk egy joghurtos sütibe kell, mint pl. az epresbe, akkor veszek, de rendszeresen nem. Bevallom, tejfölből még sosem készítettem krémtúrót, én tényleg sajnálom rápazarolni.:P