- A szalonnatáblák besózásához legjobb, ha fateknőt használunk, de bármilyen más, zománcos vagy műanyagedényben is végezhetjük.
- A füstöléshez bármilyen fűrészport használhatunk, az akácporral viszont különlegesen finom aromájú lesz a szalonnánk.
- Csattogó fagyban nem érdemes füstölni, mert a szalonna olyankor nem veszi be annyira a füst ízét.
- A fenti páclében nemcsak szalonnát, hanem füstölésre szánt húsokat, egész sonkát is pácolhatunk.
- Ha nincs túl hideg, és nem áll rendelkezésünkre egy jó szellős helyiség, ahová a szalonnatáblákat felakaszthatjuk, legjobb, ha alaposan betekerjük őket fóliába, és a mélyhűtőben tároljuk felhasználásig.
2012. január 17., kedd
Szalonna készítése kétféleképpen
2012. január 17., kedd
Szalonna készítése kétféleképpen
- A szalonnatáblák besózásához legjobb, ha fateknőt használunk, de bármilyen más, zománcos vagy műanyagedényben is végezhetjük.
- A füstöléshez bármilyen fűrészport használhatunk, az akácporral viszont különlegesen finom aromájú lesz a szalonnánk.
- Csattogó fagyban nem érdemes füstölni, mert a szalonna olyankor nem veszi be annyira a füst ízét.
- A fenti páclében nemcsak szalonnát, hanem füstölésre szánt húsokat, egész sonkát is pácolhatunk.
- Ha nincs túl hideg, és nem áll rendelkezésünkre egy jó szellős helyiség, ahová a szalonnatáblákat felakaszthatjuk, legjobb, ha alaposan betekerjük őket fóliába, és a mélyhűtőben tároljuk felhasználásig.
16 megjegyzés:
- Edó írta...
-
S az a kenyér ott hátul!!!:)Remélem nem felejtesz el hozni Ivóba!
- 2012. január 17. 10:48
- 4Gyerek írta...
-
Szia!
Na, akkor most kiderül, höogy jó bloggal szemezel-e. Pannáról van szó, ő pedig itt ír: pannafoz.blogspot.com
Édesapám is finomra szokta készíteni a szalonnát. De olyan finomra mint egyetemista koromban a szobatársnőm hozott otthonról (Csíkkarcfalva) azt hiszem nem emlékszem. - 2012. január 17. 10:58
- sedith írta...
-
Edó, én is remélem, hogy "nem felejtem el"!!!:)
Éva, akkor igen, jó bloggal szemeztem!:) Köszi.:) - 2012. január 17. 11:00
- Kati írta...
-
Nálunk csak sózással, füstöléssel készítjük, de úgy is isteni finom:)
- 2012. január 17. 18:49
- sedith írta...
-
Kati, amíg a férjemet meg nem ismertem, én is azt hittem, hogy nincs annál finomabb szalonna, mint amit otthon ettem.:) Nekem a pácolt a kedvencem. Annak teljesen más az aromája, mint a sózottnak, és olyan puha, mint a vaj.
Majd egyszer megkóstolod.:) - 2012. január 17. 20:28
-
-
Felénk(Csikban) mindkét eljárással együtt készül a szalonna pácolása.
A szalonnát besózzák, egymásra rakják, ugy kb. két hétig, majd elkészitik a páclevet rátöltik és marad még hat hetet.Utána száritás és irány a füst.ezért volt olyan finom a csikkarcfalvi is :) - 2012. január 18. 13:19
-
-
Először sóban áll majd lemosás utn füstöt neki akácfbol . Majd paprikás fokhagymát neki !😊🙋
- 2018. március 13. 18:33
- sedith írta...
-
Kedves Névtelen, biztos hogy úgy is lehet csinálni, hiszen nagyon sokféleképpen lehet csinálni. Mi így szoktuk, én azt írtam le. :)
- 2018. március 13. 22:54
- Lsimon írta...
-
Az 15-20 füst, az órában kb mennyi?
- 2018. december 2. 11:39
- sedith írta...
-
Kedves Lsimon, sajnos, ezt nem tudnám megmondani. Mi úgy csináljuk, hogy egy vödörbe parazsat teszünk, majd a parázsra fűrészport. És ameddig az füstöl, az egy füst. Most már ez órában nem kifejezhető szerintem, mert gondolom, függ, hogy mekkora a nedvességtartalma a fűrészpornak, hogy mennyi fűrészpor került rá, meg ilyesmi. De kb. úgy szokott lenni, hogy reggel "begyújtják", és következő reggelen csinálják a másik füstöt. Lényegében akkor ez 15-20 napot jelent. Ha valaki kevésbé füstösen szereti, kevesebb ideig is lehet füstölni. Remélem, tudtam segíteni.
- 2018. december 2. 19:57
- Unknown írta...
-
15-20 teljes nap a jó füstölés ideje
- 2020. január 27. 2:15
- Unknown írta...
-
Tetszik a megjegyzés nagyon
- 2020. január 27. 2:35
- Lsimon írta...
-
Köszönöm a választ! Kicsit megkésve válaszolok, de csak most vettem észre!
Valójában, én füstgenerátorral füstölök. 2018-ban kezdtem, és mint kezdő érdeklődtem! Nálam a szalonna a 7.-ik napon kezdi megkapni a színét. A sonka 10-12 napig megy! Napi 10-12 óra A füstből, nagyrészt ki van csapatva a kátrány, ezért más a hatásfoka, és az íze is!
Egy új kérdés. A szalonna bőre megkeményedik, annak mi az oka? Sok a füst, vagy a sózás, esetleg a perzselés befolyásolja e?
Köszönöm!
- 2020. december 15. 4:55
- Bakos Daniela írta...
-
Köszi a tippeket "Ahány ház annyi szokás"a fontos az,hogy van amit pácolni,és füstölni😊
- 2021. február 23. 17:40
- Unknown írta...
-
Külön kellene irni, mi kell a páclébe, mi kell a pác utan!
- 2021. november 2. 10:04
- sedith írta...
-
Kedves Ismeretlen (az utolsó hozzászóló)! :)
Bár a fokhagyma és a pirospaprika pontosvesszővel van elválasztva a többi hozzávalótól, de való igaz, cseppet sem nagy dolog odaírni mi tartozik a páchoz és mi utána. :) Köszönöm az észrevételt, pótolom. - 2021. november 13. 18:54
16 megjegyzés:
S az a kenyér ott hátul!!!:)Remélem nem felejtesz el hozni Ivóba!
Szia!
Na, akkor most kiderül, höogy jó bloggal szemezel-e. Pannáról van szó, ő pedig itt ír: pannafoz.blogspot.com
Édesapám is finomra szokta készíteni a szalonnát. De olyan finomra mint egyetemista koromban a szobatársnőm hozott otthonról (Csíkkarcfalva) azt hiszem nem emlékszem.
Edó, én is remélem, hogy "nem felejtem el"!!!:)
Éva, akkor igen, jó bloggal szemeztem!:) Köszi.:)
Nálunk csak sózással, füstöléssel készítjük, de úgy is isteni finom:)
Kati, amíg a férjemet meg nem ismertem, én is azt hittem, hogy nincs annál finomabb szalonna, mint amit otthon ettem.:) Nekem a pácolt a kedvencem. Annak teljesen más az aromája, mint a sózottnak, és olyan puha, mint a vaj.
Majd egyszer megkóstolod.:)
Felénk(Csikban) mindkét eljárással együtt készül a szalonna pácolása.
A szalonnát besózzák, egymásra rakják, ugy kb. két hétig, majd elkészitik a páclevet rátöltik és marad még hat hetet.Utána száritás és irány a füst.ezért volt olyan finom a csikkarcfalvi is :)
Először sóban áll majd lemosás utn füstöt neki akácfbol . Majd paprikás fokhagymát neki !😊🙋
Kedves Névtelen, biztos hogy úgy is lehet csinálni, hiszen nagyon sokféleképpen lehet csinálni. Mi így szoktuk, én azt írtam le. :)
Az 15-20 füst, az órában kb mennyi?
Kedves Lsimon, sajnos, ezt nem tudnám megmondani. Mi úgy csináljuk, hogy egy vödörbe parazsat teszünk, majd a parázsra fűrészport. És ameddig az füstöl, az egy füst. Most már ez órában nem kifejezhető szerintem, mert gondolom, függ, hogy mekkora a nedvességtartalma a fűrészpornak, hogy mennyi fűrészpor került rá, meg ilyesmi. De kb. úgy szokott lenni, hogy reggel "begyújtják", és következő reggelen csinálják a másik füstöt. Lényegében akkor ez 15-20 napot jelent. Ha valaki kevésbé füstösen szereti, kevesebb ideig is lehet füstölni. Remélem, tudtam segíteni.
15-20 teljes nap a jó füstölés ideje
Tetszik a megjegyzés nagyon
Köszönöm a választ! Kicsit megkésve válaszolok, de csak most vettem észre!
Valójában, én füstgenerátorral füstölök. 2018-ban kezdtem, és mint kezdő érdeklődtem! Nálam a szalonna a 7.-ik napon kezdi megkapni a színét. A sonka 10-12 napig megy! Napi 10-12 óra A füstből, nagyrészt ki van csapatva a kátrány, ezért más a hatásfoka, és az íze is!
Egy új kérdés. A szalonna bőre megkeményedik, annak mi az oka? Sok a füst, vagy a sózás, esetleg a perzselés befolyásolja e?
Köszönöm!
Köszi a tippeket "Ahány ház annyi szokás"a fontos az,hogy van amit pácolni,és füstölni😊
Külön kellene irni, mi kell a páclébe, mi kell a pác utan!
Kedves Ismeretlen (az utolsó hozzászóló)! :)
Bár a fokhagyma és a pirospaprika pontosvesszővel van elválasztva a többi hozzávalótól, de való igaz, cseppet sem nagy dolog odaírni mi tartozik a páchoz és mi utána. :) Köszönöm az észrevételt, pótolom.
Megjegyzés küldése