2014. június 16., hétfő

Fehércsokoládés meggylekvár

A Meggylekvár-trilógia harmadik része. Jellemzés: jó édes, enyhén vaníliás beütésű, de savanykás jellegét megtartó lekvár.


Fehércsokoládés meggylekvár (cukorral) 

Hozzávalók: 1,5 kg meggy (tiszta tömeg, kimagvalás után), 25 dkg cukor, 10 dkg fehér csokoládé, késhegynyi szalicil.
Elkészítése: A kimagvalt meggyet tetszés szerint ledaráljuk vagy botmixerrel pürésítjük, és odatesszük főni. Miután fölforrt, kb. 5 percig főzzük, majd hozzáadjuk a cukrot, és együtt is főzzük 10-15 percig. Ekkor hozzáadjuk a darabokra tördelt fehér csokoládét, állandóan kavargatva hagyjuk, hogy jól megolvadjon benne, majd félrevesszük a lángról, és belekavarjuk a szalicilt. Forrón üvegekbe adagoljuk, ledugaszoljuk, fejtetőre állítjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés: A cukor és a csokoládé aránya ízlés szerint változtatható: lehet növelni a csokoládé mennyiségét és csökkenteni a cukorét. 

BEF-ELTEV. - 2014.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2014. június 16., hétfő

Fehércsokoládés meggylekvár

A Meggylekvár-trilógia harmadik része. Jellemzés: jó édes, enyhén vaníliás beütésű, de savanykás jellegét megtartó lekvár.


Fehércsokoládés meggylekvár (cukorral) 

Hozzávalók: 1,5 kg meggy (tiszta tömeg, kimagvalás után), 25 dkg cukor, 10 dkg fehér csokoládé, késhegynyi szalicil.
Elkészítése: A kimagvalt meggyet tetszés szerint ledaráljuk vagy botmixerrel pürésítjük, és odatesszük főni. Miután fölforrt, kb. 5 percig főzzük, majd hozzáadjuk a cukrot, és együtt is főzzük 10-15 percig. Ekkor hozzáadjuk a darabokra tördelt fehér csokoládét, állandóan kavargatva hagyjuk, hogy jól megolvadjon benne, majd félrevesszük a lángról, és belekavarjuk a szalicilt. Forrón üvegekbe adagoljuk, ledugaszoljuk, fejtetőre állítjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés: A cukor és a csokoládé aránya ízlés szerint változtatható: lehet növelni a csokoládé mennyiségét és csökkenteni a cukorét. 

BEF-ELTEV. - 2014.

Nincsenek megjegyzések: