2019. május 11., szombat

Ropogós-omlós hasaalja mustármártással

Hát ez annyira finom... volt..., hogy az alig mondható el. A hús tényleg olvadt el a szájban, a bőre meg ropogós volt. Mindenki azt leste, abból kérte volna a legtöbbet. Holnap délelőtt még nyugodtan elkészíthető ebédre...



Ropogós-omlós hasaalja mustármártással

Hozzávalók (5-6 személyre): kb. 2 kg sertéshasaalja egészben
a páchoz: 2-2 teáskanál só, barna cukor és színes szemes bors, 1 teáskanál édesköménymag, ½ teáskanál füstölt pirospaprika, kevés olaj;
a mártáshoz: a hús alóli pecsenyelé, 1 kicsi hagyma, 2-3 teáskanál magos mustár, esetleg pici cukor és citromlé;
továbbá: 60 dkg kelbimbó, ½ teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál köménymag, 5 dkg vaj, só, bors.

Elkészítése: A hasaalját megmossuk, szárazra töröljük, majd éles késsel (vagy pengével) ½ cm-enként rézsútosan beirdaljuk. A szemes borsot és az édesköménymagot mozsárban megtörjük, összekeverjük a pác többi hozzávalójával, illetve kevés olajjal (hogy jól kenhető pasztát kapjunk), és jól bedörzsöljük vele a húsdarabot. Hőálló  edénybe tesszük, kevés vizet (vagy bort) öntünk alá, lefedjük, és 150 fokos sütőben kb. 2,5 órán át sütjük. Ekkor kifedjük, és 220 fokra emelve a hőt 5-10 perc alatt rápirítunk, amíg a bőre hólyagos-ropogósra nem sül. A kelbimbót megtisztítjuk, sós-szódabikarbónás vízben 5-6 perc alatt roppanósra főzzük, majd leszűrjük. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, rászórjuk a köménymagot, és addig pirítjuk, míg a magok elkezdenek pattogni. Ekkor rátesszük a leszűrt kelbimbót, ha szükséges, megsózzuk, és jól összeforgatjuk-forrósítjuk. Amikor a hús elkészült, kiszedjük az edényből, és melegen tartjuk. A pecsenyelevet átszűrjük egy edénybe, beletesszük a finomra aprított hagymát, és együtt pároljuk kb. 10 percig. Ekkor hozzáadjuk a mustárt, ízlés szerint további sóval, cukorral és citromlével ízesítjük. A húst felszeleteljük és krumplipürével, köménymagos kelbimbóval, illetve mustármártással kínáljuk.

Megjegyzés: Ha netalán a mártás nem elég sűrű, besűrítjük egy pici vízzel elkevert keményítővel, és jól kiforraljuk.

EK - 2019/6.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2019. május 11., szombat

Ropogós-omlós hasaalja mustármártással

Hát ez annyira finom... volt..., hogy az alig mondható el. A hús tényleg olvadt el a szájban, a bőre meg ropogós volt. Mindenki azt leste, abból kérte volna a legtöbbet. Holnap délelőtt még nyugodtan elkészíthető ebédre...



Ropogós-omlós hasaalja mustármártással

Hozzávalók (5-6 személyre): kb. 2 kg sertéshasaalja egészben
a páchoz: 2-2 teáskanál só, barna cukor és színes szemes bors, 1 teáskanál édesköménymag, ½ teáskanál füstölt pirospaprika, kevés olaj;
a mártáshoz: a hús alóli pecsenyelé, 1 kicsi hagyma, 2-3 teáskanál magos mustár, esetleg pici cukor és citromlé;
továbbá: 60 dkg kelbimbó, ½ teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál köménymag, 5 dkg vaj, só, bors.

Elkészítése: A hasaalját megmossuk, szárazra töröljük, majd éles késsel (vagy pengével) ½ cm-enként rézsútosan beirdaljuk. A szemes borsot és az édesköménymagot mozsárban megtörjük, összekeverjük a pác többi hozzávalójával, illetve kevés olajjal (hogy jól kenhető pasztát kapjunk), és jól bedörzsöljük vele a húsdarabot. Hőálló  edénybe tesszük, kevés vizet (vagy bort) öntünk alá, lefedjük, és 150 fokos sütőben kb. 2,5 órán át sütjük. Ekkor kifedjük, és 220 fokra emelve a hőt 5-10 perc alatt rápirítunk, amíg a bőre hólyagos-ropogósra nem sül. A kelbimbót megtisztítjuk, sós-szódabikarbónás vízben 5-6 perc alatt roppanósra főzzük, majd leszűrjük. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, rászórjuk a köménymagot, és addig pirítjuk, míg a magok elkezdenek pattogni. Ekkor rátesszük a leszűrt kelbimbót, ha szükséges, megsózzuk, és jól összeforgatjuk-forrósítjuk. Amikor a hús elkészült, kiszedjük az edényből, és melegen tartjuk. A pecsenyelevet átszűrjük egy edénybe, beletesszük a finomra aprított hagymát, és együtt pároljuk kb. 10 percig. Ekkor hozzáadjuk a mustárt, ízlés szerint további sóval, cukorral és citromlével ízesítjük. A húst felszeleteljük és krumplipürével, köménymagos kelbimbóval, illetve mustármártással kínáljuk.

Megjegyzés: Ha netalán a mártás nem elég sűrű, besűrítjük egy pici vízzel elkevert keményítővel, és jól kiforraljuk.

EK - 2019/6.



Nincsenek megjegyzések: