2019. május 27., hétfő

Tavaszi tekercs sütés nélkül

Ez is egy számunra kissé fura street food. De Távol-Keleten megszokott. És ha eléggé nyitottak vagyunk, hogy kipróbáljunk új alapanyagokat, ízeket, talán meglepődnénk, hogy más is miylen finom tud lenni. :)


Tavaszi tekercs sütés nélkül

Hozzávalók (4 személyre): 12 darab tavaszi tekercsnek való rizstésztalap, 20 dkg lazacfilé, 10 dkg cérnametélt vagy vékony rizstészta, 2 avokádó, ½ kígyóuborka, 2 sárgarépa, néhány salátalevél, só, bors, 2 evőkanál olívaolaj;
a barna mártogatóshoz: 2 evőkanál hoisin-szósz, 2 evőkanál kagylószósz, 2 evőkanál ketchup, cukor, citromlé;
a pirosas mártogatóshoz: 4 evőkanál ketchup, 1-2 teáskanál csípős szósz (tabasco, piri-piri vagy Erős Pista), só, cukor, citromlé.
Elkészítése: A lazacszeleteket megszórjuk sóval és borssal, majd a felforrósított olívaolajon mindkét oldalukon megsütjük (6-7 perc összesen). Hagyjuk kihűlni, majd vékonyan felszeleteljük. A cérnametéltet vagy rizstésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A sárgarépát lereszeljük, az avokádót meghámozzuk és vékonyan felszeleteljük, az uborkát 6-7 cm hosszú rudacskákra vágjuk, a salátát pedig összetépkedjük. Egy szélesebb tálba vizet öntünk, a rizstésztalapokat maximum 10 másodpercre beleáztatjuk, majd gyorsan tányérra helyezzük, a hozzánk közelebb eső felére pakolunk egy-egy csipetnyit/ néhány szeletet az összes előkészített hozzávalóból, ráhajtjuk a két oldalát, és a lehető legszorosabban feltekerjük. Az elkészítetett tekercseket tányérra helyezzük úgy, hogy ne érjenek össze, különben összeragadnak. A mártogatósok hozzávalóit összekeverjük, cukorral, sóval és citromlével tetszés szerint ízesítjük. A tekercseket a szószokba mártva fogyasztjuk, különben eléggé ízetlenek.

Megjegyzés: A rizslapokat - bármennyire is késztetést éreznénk rá - nem szabad 10 másodpercnél tovább áztatni, különben igen megpuhulnak, szakadnak, és nem lehet majd velük bánni. Amikor kivesszük a vízből, még keménynek tűnnek, de amíg a hozzávalókat rápakoljuk, igencsak megpuhulnak. A fenti alapanyagokon kívül bármi mással készíthetjük, ami ízlésünknek megfelel.

EK - 2019/5


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2019. május 27., hétfő

Tavaszi tekercs sütés nélkül

Ez is egy számunra kissé fura street food. De Távol-Keleten megszokott. És ha eléggé nyitottak vagyunk, hogy kipróbáljunk új alapanyagokat, ízeket, talán meglepődnénk, hogy más is miylen finom tud lenni. :)


Tavaszi tekercs sütés nélkül

Hozzávalók (4 személyre): 12 darab tavaszi tekercsnek való rizstésztalap, 20 dkg lazacfilé, 10 dkg cérnametélt vagy vékony rizstészta, 2 avokádó, ½ kígyóuborka, 2 sárgarépa, néhány salátalevél, só, bors, 2 evőkanál olívaolaj;
a barna mártogatóshoz: 2 evőkanál hoisin-szósz, 2 evőkanál kagylószósz, 2 evőkanál ketchup, cukor, citromlé;
a pirosas mártogatóshoz: 4 evőkanál ketchup, 1-2 teáskanál csípős szósz (tabasco, piri-piri vagy Erős Pista), só, cukor, citromlé.
Elkészítése: A lazacszeleteket megszórjuk sóval és borssal, majd a felforrósított olívaolajon mindkét oldalukon megsütjük (6-7 perc összesen). Hagyjuk kihűlni, majd vékonyan felszeleteljük. A cérnametéltet vagy rizstésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A sárgarépát lereszeljük, az avokádót meghámozzuk és vékonyan felszeleteljük, az uborkát 6-7 cm hosszú rudacskákra vágjuk, a salátát pedig összetépkedjük. Egy szélesebb tálba vizet öntünk, a rizstésztalapokat maximum 10 másodpercre beleáztatjuk, majd gyorsan tányérra helyezzük, a hozzánk közelebb eső felére pakolunk egy-egy csipetnyit/ néhány szeletet az összes előkészített hozzávalóból, ráhajtjuk a két oldalát, és a lehető legszorosabban feltekerjük. Az elkészítetett tekercseket tányérra helyezzük úgy, hogy ne érjenek össze, különben összeragadnak. A mártogatósok hozzávalóit összekeverjük, cukorral, sóval és citromlével tetszés szerint ízesítjük. A tekercseket a szószokba mártva fogyasztjuk, különben eléggé ízetlenek.

Megjegyzés: A rizslapokat - bármennyire is késztetést éreznénk rá - nem szabad 10 másodpercnél tovább áztatni, különben igen megpuhulnak, szakadnak, és nem lehet majd velük bánni. Amikor kivesszük a vízből, még keménynek tűnnek, de amíg a hozzávalókat rápakoljuk, igencsak megpuhulnak. A fenti alapanyagokon kívül bármi mással készíthetjük, ami ízlésünknek megfelel.

EK - 2019/5


Nincsenek megjegyzések: