Egy időre elég is lesz a tekercsekből. Legalábbis egyelőre "raktáron" nincs más. De hoyg meddig, ki tudja? Mindjárt jön a szilveszter, még tekercselhetek is... ;) :P :D
Ribizlis túrótekercs
Hozzávalók a
laphoz: 5 közepes tojás, 3 evőkanál cukor (nálam xilit), 2 tasak Bourbon vaníliás cukor, 4
púpozott evőkanál liszt, 2 evőkanál keményítő vagy pudingpor, 1 csipet só;
a krémhez: 1 tasak
tejszínízű pudingpor, 12 dkg cukor (xilit), 3,5 dl tej; 15 dkg tehéntúró, 15 dkg
mascarpone, 2 dl igazi tejszín, 10 g zselatinpor, 1,5 evőkanál víz; 15 dkg
fagyasztott ribizli.
Elkészítése: A
tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét keményre verjük a sóval, a cukorral
meg a vaníliás cukorral, majd beledolgozzuk a tojássárgáját és a keményítővel
összeszitált lisztet. Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe simítjuk (kb. 30*38)
és 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Kivesszük, lehúzzuk róla a papírt,
majd a papír segítségével szorosan feltekerjük, és konyharuhába csavarva
hagyjuk kihűlni. A krémhez sűrű pépet főzünk a pudingporból, a cukorból meg a
tejből, és kihűtjük. A zselatinport beáztatjuk a vízbe, a tejszínt keményre
verjük. A túrót és a mascarponét kézi mixerrel összedolgozzuk, majd hozzáadjuk
a pépet, illetve a kis lángon felolvasztott, kevés tejszínhabbal elkevert
zselatint is. Végül lazán beleforgatjuk a megmaradt tejszínhabot is. A kész
krémből 25-30 dkg-nyit félreteszünk a díszítéshez, a többibe beleforgatjuk a fagyos
ribizlit. A krémet rákenjük a kitekert piskótalapra, majd visszacsavarjuk. A
tetejére a meghagyott krémből rózsákat nyomunk, és az alkalomhoz, szezonhoz
illően díszítjük. Én most karácsonyra mézseskalácsdíszekkel díszítettem. Tortának is beválik.
Megjegyzés: Ribizli helyett más savanykás gyümölccsel is készíthető.
TORTÁK/2021.
2 megjegyzés:
Ó, de guszta!
Köszönöm. :)
Megjegyzés küldése