2020. január 25., szombat

Fokhagymás karalábékrémleves


Ezt a finom krémlevest bármikor, télen-nyáron el lehet készíteni. 


Fokhagymás karalábé-krémleves

Hozzávalók 4-5 személyre: 3 karalábé, 2 sárgarépa, 1 darabka zellergumó, 2 hagyma, 6-7 cikk fokhagyma, 2-3 evőkanál joghurt, só, citromlé, 4-5 evőkanál olaj, zöldség- vagy húsalaplé;
a tálaláshoz: főtt tojás, pirított kenyér, csípős paprika (elhagyható).

Elkészítése: A felforrósított olajra rádobjuk a kockára vágott zöldségeket meg a felcsíkozott hagymát, megsózzuk, és addig pároljuk fedő alatt, néha megkeverve, illetve ha szükséges, kevés vizet öntve alá, amíg minden megpuhul. Ekkor beletesszük a meghámozott fokhagymát, és botmixerrel az egészet simára turmixoljuk. Hozzákeverjük a joghurtot, majd tetszés szerint hígítjuk alaplével vagy vízzel. Jól kiforraljuk, utánasózunk, valamint citromlével ízesítjük. Főtt tojással pirított kenyérrel, esetleg csípős paprikával kínáljuk.


KAL - 2020.

Supă cremă de gulii cu usturoi și ou 

Ingrediente pentru 4-5 persoane: 3 gulii potrivite, 2 morcovi, 1 bucățică rădăcină de țelină, 2 cepe, 6-7 căței de usturoi, 2-3 linguri iaurt grecesc, sare, zeamă de lămâie, 4-5 linguri ulei, supă de carne sau legume;
pentru servire: ouă fierte, pâine prăjită sau crutoane, ardei iute (opțional).


Prepararea: Se încinge uleiul și se călește ceapa până ce devine sticloasă. Se adaugă apoi restul legumelor tăiate după plac, se sărează și se fierb înăbușit, amestecând câteodată, punând câte puțină apă sub ele până ce se gătesc de tot. Când legumele sunt moi, se adaugă cățeii de usturoi și se pasează cu mixerul vertical până ce se obține un piure fin. Se adaugă iaurtul, și se subțiază cu supă sau apă până la consistența dorită. Se fierbe câteva minute, după care se potrivește de sare și se acrește cu puțină zeamă de lămâie. Se servește cu ouă fierte, crutoane și eventual rondele de ardei iute. 

BA - 2020/4.


2 megjegyzés:

Ani írta...

Nagyon szépen tálaltad. Gondolkodom, hogy vajon nálunk mit szólnának hozzá? Ezzel a fokhagyma ötlettel biztos nyerő lenne. Én a reszelt zöldségemmel készítenék alaplét. Te mit használsz?

sedith írta...

Köszönöm, próbáld meg, hátha. :)
Ritkán főzök alaplevet külön. Inkább úgy szokott lenni alaplevem, hogy húsleves főzésekor mindig megmarad valamennyi, és azt használom fel a következő levesnél, vagy lefagyasztom, és előveszem, amikor szükséges. :)

Related Posts with Thumbnails

2020. január 25., szombat

Fokhagymás karalábékrémleves


Ezt a finom krémlevest bármikor, télen-nyáron el lehet készíteni. 


Fokhagymás karalábé-krémleves

Hozzávalók 4-5 személyre: 3 karalábé, 2 sárgarépa, 1 darabka zellergumó, 2 hagyma, 6-7 cikk fokhagyma, 2-3 evőkanál joghurt, só, citromlé, 4-5 evőkanál olaj, zöldség- vagy húsalaplé;
a tálaláshoz: főtt tojás, pirított kenyér, csípős paprika (elhagyható).

Elkészítése: A felforrósított olajra rádobjuk a kockára vágott zöldségeket meg a felcsíkozott hagymát, megsózzuk, és addig pároljuk fedő alatt, néha megkeverve, illetve ha szükséges, kevés vizet öntve alá, amíg minden megpuhul. Ekkor beletesszük a meghámozott fokhagymát, és botmixerrel az egészet simára turmixoljuk. Hozzákeverjük a joghurtot, majd tetszés szerint hígítjuk alaplével vagy vízzel. Jól kiforraljuk, utánasózunk, valamint citromlével ízesítjük. Főtt tojással pirított kenyérrel, esetleg csípős paprikával kínáljuk.


KAL - 2020.

Supă cremă de gulii cu usturoi și ou 

Ingrediente pentru 4-5 persoane: 3 gulii potrivite, 2 morcovi, 1 bucățică rădăcină de țelină, 2 cepe, 6-7 căței de usturoi, 2-3 linguri iaurt grecesc, sare, zeamă de lămâie, 4-5 linguri ulei, supă de carne sau legume;
pentru servire: ouă fierte, pâine prăjită sau crutoane, ardei iute (opțional).


Prepararea: Se încinge uleiul și se călește ceapa până ce devine sticloasă. Se adaugă apoi restul legumelor tăiate după plac, se sărează și se fierb înăbușit, amestecând câteodată, punând câte puțină apă sub ele până ce se gătesc de tot. Când legumele sunt moi, se adaugă cățeii de usturoi și se pasează cu mixerul vertical până ce se obține un piure fin. Se adaugă iaurtul, și se subțiază cu supă sau apă până la consistența dorită. Se fierbe câteva minute, după care se potrivește de sare și se acrește cu puțină zeamă de lămâie. Se servește cu ouă fierte, crutoane și eventual rondele de ardei iute. 

BA - 2020/4.


2 megjegyzés:

Ani írta...

Nagyon szépen tálaltad. Gondolkodom, hogy vajon nálunk mit szólnának hozzá? Ezzel a fokhagyma ötlettel biztos nyerő lenne. Én a reszelt zöldségemmel készítenék alaplét. Te mit használsz?

sedith írta...

Köszönöm, próbáld meg, hátha. :)
Ritkán főzök alaplevet külön. Inkább úgy szokott lenni alaplevem, hogy húsleves főzésekor mindig megmarad valamennyi, és azt használom fel a következő levesnél, vagy lefagyasztom, és előveszem, amikor szükséges. :)