Ezt a finom krémlevest bármikor, télen-nyáron el lehet készíteni.
Fokhagymás karalábé-krémleves
Hozzávalók 4-5 személyre: 3 karalábé, 2 sárgarépa, 1 darabka
zellergumó, 2 hagyma, 6-7 cikk fokhagyma, 2-3 evőkanál joghurt, só, citromlé,
4-5 evőkanál olaj, zöldség- vagy húsalaplé;
a tálaláshoz: főtt tojás, pirított kenyér, csípős paprika
(elhagyható).
Elkészítése: A felforrósított olajra rádobjuk a kockára vágott
zöldségeket meg a felcsíkozott hagymát, megsózzuk, és addig pároljuk fedő
alatt, néha megkeverve, illetve ha szükséges, kevés vizet öntve alá, amíg
minden megpuhul. Ekkor beletesszük a meghámozott fokhagymát, és botmixerrel az
egészet simára turmixoljuk. Hozzákeverjük a joghurtot, majd tetszés szerint
hígítjuk alaplével vagy vízzel. Jól kiforraljuk, utánasózunk, valamint
citromlével ízesítjük. Főtt tojással pirított kenyérrel, esetleg csípős
paprikával kínáljuk.
KAL - 2020.
Supă cremă de gulii cu usturoi și ou
Ingrediente pentru 4-5 persoane: 3 gulii potrivite, 2 morcovi, 1 bucățică
rădăcină de țelină, 2 cepe, 6-7 căței de usturoi, 2-3 linguri iaurt grecesc,
sare, zeamă de lămâie, 4-5 linguri ulei, supă de carne sau legume;
pentru servire: ouă fierte, pâine prăjită sau crutoane, ardei iute
(opțional).
Prepararea: Se încinge uleiul și se călește ceapa până ce devine sticloasă.
Se adaugă apoi restul legumelor tăiate după plac, se sărează și se fierb
înăbușit, amestecând câteodată, punând câte puțină apă sub ele până ce se gătesc
de tot. Când legumele sunt moi, se adaugă cățeii de usturoi și se pasează cu
mixerul vertical până ce se obține un piure fin. Se adaugă iaurtul, și se
subțiază cu supă sau apă până la consistența dorită. Se fierbe câteva minute,
după care se potrivește de sare și se acrește cu puțină zeamă de lămâie. Se
servește cu ouă fierte, crutoane și eventual rondele de ardei iute.
BA - 2020/4.
2 megjegyzés:
Nagyon szépen tálaltad. Gondolkodom, hogy vajon nálunk mit szólnának hozzá? Ezzel a fokhagyma ötlettel biztos nyerő lenne. Én a reszelt zöldségemmel készítenék alaplét. Te mit használsz?
Köszönöm, próbáld meg, hátha. :)
Ritkán főzök alaplevet külön. Inkább úgy szokott lenni alaplevem, hogy húsleves főzésekor mindig megmarad valamennyi, és azt használom fel a következő levesnél, vagy lefagyasztom, és előveszem, amikor szükséges. :)
Megjegyzés küldése