2020. április 2., csütörtök

Blue velvet torta citromos mascarponekrémmel


Nagylány tortája 14. szülinapjára. 


Blue velvet torta citromos mascarponekrémmel

Hozzávalók 24 cm-es formához:
a lapokhoz: 40 dkg liszt, 1 evőkanál kakaópor, 1 púpozott teáskanál sütőpor, ½ teáskanál szódabikarbóna, ¼ teáskanál só; 25 dkg puha vaj, 20 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 5 tojásfehérje, 20 dkg tejföl, ½ teáskanál ecet, 15 dkg kefir, kék és pici lila ételfesték;
a krémhez: 5 dl tejszín, 50 dkg mascarpone, porcukor ízlés szerint, 1 teáskanál vaníliapaszta (vagy 1 vaníliarúd, esetleg vaníliaesszencia), ½ - 1 citrom leve;
a díszítéshez: kék és fehér fondant, kékes-fehéres habcsókok, kék cukorgyöngy, levendulavirágok.

Elkészítése: Összeszitáljuk a lisztet, a kakaót, a sót, a sütőport meg a szódabikarbónát. A puha vajat habosra kavarjuk a cukorral meg a vaníliás cukorral, majd egyenként beledolgozunk 2 tojásfehérjét is. Ezután hozzáadjuk a tejfölt meg az ecetet, majd eldolgozzuk  a felváltva adagolt lisztes keverékkel és a kefirrel. Végül lazán belekeverjük a kemény habbá vert 3 tojásfehérjét, és kék, illetve pici lila ételfestékkel tetszés szerinti árnyalatúra festjük (azért elég sok festék kell bele, ha szép, erőteljes színt szeretnénk). 24 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 30 percig, majd a hőt lecsökkentve 160 fokra további 20-25 percig sütjük, vagy ameddig szükségesnek ítéljük (tűpróba). Miután megsült, kiszedjük a formából, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Ha a teteje felpúposodna, akkor még melegen fejjel lefele fordítjuk, és úgy hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, lapjában háromfelé vágjuk.
A krémhez keményre verjük a tejszínt az ízlés szerinti porcukorral, majd kanalanként hozzáadagoljuk a mascarponét, miközben folyamatosan verjük tovább. Végül hozzáadjuk a vaníliapasztát és az ízlés szerinti citromlevet, és jól elkeverjük. A krémből félreteszünk egy keveset, a maradékot pedig kétfelé osztva betöltjük a lapok közé. A félretett krémmel bevonjuk a torta tetejét és bemázoljuk az oldalát. Tetszés szerint díszítjük a megadott elemekkel.

TORTÁK/2021.



4 megjegyzés:

Katalin írta...

Isten éltesse sokáig, jó egészségben, örömben! Gyönyörű és finom tortát kapott!

sedith írta...

Köszönöm szépen, Katalin, az ő nevében is! Puszi. :)

Ani írta...

Isten áldását kívánom neki. Micsoda gyönyörű torta! Már az ötlet is! Gratulálok.

sedith írta...

Köszönjük szépen, Ani! :) Puszillak. :)

Related Posts with Thumbnails

2020. április 2., csütörtök

Blue velvet torta citromos mascarponekrémmel


Nagylány tortája 14. szülinapjára. 


Blue velvet torta citromos mascarponekrémmel

Hozzávalók 24 cm-es formához:
a lapokhoz: 40 dkg liszt, 1 evőkanál kakaópor, 1 púpozott teáskanál sütőpor, ½ teáskanál szódabikarbóna, ¼ teáskanál só; 25 dkg puha vaj, 20 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 5 tojásfehérje, 20 dkg tejföl, ½ teáskanál ecet, 15 dkg kefir, kék és pici lila ételfesték;
a krémhez: 5 dl tejszín, 50 dkg mascarpone, porcukor ízlés szerint, 1 teáskanál vaníliapaszta (vagy 1 vaníliarúd, esetleg vaníliaesszencia), ½ - 1 citrom leve;
a díszítéshez: kék és fehér fondant, kékes-fehéres habcsókok, kék cukorgyöngy, levendulavirágok.

Elkészítése: Összeszitáljuk a lisztet, a kakaót, a sót, a sütőport meg a szódabikarbónát. A puha vajat habosra kavarjuk a cukorral meg a vaníliás cukorral, majd egyenként beledolgozunk 2 tojásfehérjét is. Ezután hozzáadjuk a tejfölt meg az ecetet, majd eldolgozzuk  a felváltva adagolt lisztes keverékkel és a kefirrel. Végül lazán belekeverjük a kemény habbá vert 3 tojásfehérjét, és kék, illetve pici lila ételfestékkel tetszés szerinti árnyalatúra festjük (azért elég sok festék kell bele, ha szép, erőteljes színt szeretnénk). 24 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 30 percig, majd a hőt lecsökkentve 160 fokra további 20-25 percig sütjük, vagy ameddig szükségesnek ítéljük (tűpróba). Miután megsült, kiszedjük a formából, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Ha a teteje felpúposodna, akkor még melegen fejjel lefele fordítjuk, és úgy hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, lapjában háromfelé vágjuk.
A krémhez keményre verjük a tejszínt az ízlés szerinti porcukorral, majd kanalanként hozzáadagoljuk a mascarponét, miközben folyamatosan verjük tovább. Végül hozzáadjuk a vaníliapasztát és az ízlés szerinti citromlevet, és jól elkeverjük. A krémből félreteszünk egy keveset, a maradékot pedig kétfelé osztva betöltjük a lapok közé. A félretett krémmel bevonjuk a torta tetejét és bemázoljuk az oldalát. Tetszés szerint díszítjük a megadott elemekkel.

TORTÁK/2021.



4 megjegyzés:

Katalin írta...

Isten éltesse sokáig, jó egészségben, örömben! Gyönyörű és finom tortát kapott!

sedith írta...

Köszönöm szépen, Katalin, az ő nevében is! Puszi. :)

Ani írta...

Isten áldását kívánom neki. Micsoda gyönyörű torta! Már az ötlet is! Gratulálok.

sedith írta...

Köszönjük szépen, Ani! :) Puszillak. :)