2020. április 9., csütörtök

Csirkecombok fűszeres tésztabundában

Az ötletet a Pinterest-en láttam, a videó szerint készítettem el, bár a tésztát a magam szilvásgombóc-receptjéből adaptáltam, mert a videón nem volt tiszta, mennyi lesz az össz-folyadék. Nagyon jó, különleges, látványos lett a végeredmény. és persze, finom, laktató is. :) Sőt, "mellékterméke" is származott, mert a megmaradt tésztát kiegészítettem némi sajttal, és sajtos ropogós lett belőle. :)



Csirkecombok fűszeres tésztabundában


Hozzávalók (4-6 személyre): 8 csirkealsócomb, 1-1 teáskanál só, bors és fokhagymapor;
a tésztához: a visszamaradt főzőlé, 1 dl tejföl, annyi tej, hogy a folyadék 1 liter legyen, 50 dkg liszt, 3 tojássárgája, 1 csokor aprított petrezselyemzöld; só, bors, ha szükséges;
továbbá: 3 tojásfehérje, 1 egész tojás, liszt, zsemlemorzsa, bő olaj;
a tálaláshoz: tetszés szerinti friss saláta, esetleg valamilyen mártogatós.


Elkészítése: A csirkecombokat megfőzzük sós, borsos, fokhagymaporos vízben (jó fűszeres legyen), majd kiszedjük és hűlni hagyjuk. A visszamaradt főzőlevet megmérjük, hozzáadunk 1 dl tejfölt és kiegészítjük annyi tejjel, hogy az egész 1 liter legyen. Ha szükséges, még sózzuk-borsozzuk. Felforraljuk, és amikor forr, belezuttyintunk 50 dkg lisztet, majd fakanállal gyorsan csomómentesre dolgozzuk. Félrevesszük a lángról, beledolgozzuk a tojássárgáját mega petrezselyemzöldet, jó alaposan elkavarjuk, majd hagyjuk annyira hűlni, hogy ne égessen, tudjunk dolgozni vele. A comboknak letisztítjuk a felső részét (leszedjük a porcot is), hogy szépek legyenek. A masszából labdacsokat tépünk ki, szépen meggömbölygetjük, majd kilapítjuk, és belecsomagoljuk a csirkecombokat. Kb. 1/2 cm vastag legyen a tésztaréteg a hús körül. Ezután lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő olajban aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, majd friss salátával tálaljuk. (Az olajat jobb egy kisebb edénybe önteni, hogy jó magasan legyen, lepje el a combokat. Max. kettesével, hármasával süssük.)
Megjegyzés, tipp: A megfőzött massza 8-10 csirkecombra elég, nekem még maradt meg belőle, mert csak 7 combom volt. A maradék tésztához hozzágyúrtam kb. 15 dkg cheddar sajtot, golyókat formáztam belőle, szintén paníroztam liszt-tojás-zsemlemorzsával, és kisütöttem. Utólag mondta kicsi lányom, hogy jobb lett volna a sajtot kis kockákra vágni, és csak a golyók közepébe tenni, de majd legközelebb. 





Pulpe de pui în aluat

Ingrediente pentru 4 persoane: 8 pulpe inferioare de pui, câte 1 linguriță sare, piper și usturoi granulat;
pentru aluat: zeama rămasă de la fierberea pulpelor, 100 ml smântână fermentată, lapte cât să se obțină 1 litru de lichid, 500 g făină, 3 gălbenușuri, 1 legătură pătrunjel verde; sare și piper la nevoie;
alte ingrediente: 3 albușuri de ou, 1 ou întreg, făină, pesmet, ulei abundent;
pentru servire: salată din legume proaspete, eventual sos de iaurt cu usturoi.

Prepararea:
      1.      Pulpele curățate se pun la fiert în apă rece împreună cu condimentele date. Se fierb până ce se gătesc, dar având grijă ca carnea să nu se destrame.
      2.      Când s-au gătit, se scot pe o planșetă și se lasă la răcit.
      3.      Se măsoară zeama rămasă de la fierberea pulpelor, se adaugă smântâna și se completează cu lapte până la 1 litru. Se pune la fiert. Când laptele începe să clocotească, se adaugă toată făina deoadată amestecând apoi până ce se formează o bilă și se desprinde marginea vasului.
      4.      Se ia deoparte de pe foc, se lasă 2-3 miute la răcit amestecând din când în când, după care se adaugă pătrunjelul tocat și se încorporează gălbenușurile pe rând, unul câte unul.
      5.      Următorul gălbenuș se adaugă doar când precedentul s-a încorporat bine în compoziție. La urmă se obține un aluat fin.
      6.      Se curăță de piele osul pulpelor în partea superioară pentru a fi frumoase, după care se ia o bucată din aluat, se rotunjește frumos și se aplatizează.
      7.      Se așază o pulpă peste aluatul aplatizat și se îmbracă în aluat având grijă ca aluatul să fie uniform și nu prea gros.
      8.      Se procedează la fel cu fiecare pulpă.
      9.      După ce toate pulpele sunt îmbrăcate în aluat, se dau prin făină, ou bătut (oul întreg și cele 3 albușuri, condimentate puțin) și pesmet și se prăjesc în ulei încins. (Se preferă un vas mai mic pentru ca uleiul să acopere pulpele. Se prăjesc doar 2-3 bucăți deodată.)

Observație: Aluatul pregătit s-ar putea să fie prea mult pentru 8 pulpe, iar dacă rămâne din el, se pot face biluțe cu cașcaval. Se ia aluat cât o nucă, se introduce în interior un cubuleț de cașcaval, se îmbracă bine, se dă prin făină ou și pesmet și se prăjește în uleiul încins. 

BA - 2020/MAI



1 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszták, príma ötlet!
Szép húsvétot kívánok nektek, sok szeretettel, vigyázzatok magatokra!

Related Posts with Thumbnails

2020. április 9., csütörtök

Csirkecombok fűszeres tésztabundában

Az ötletet a Pinterest-en láttam, a videó szerint készítettem el, bár a tésztát a magam szilvásgombóc-receptjéből adaptáltam, mert a videón nem volt tiszta, mennyi lesz az össz-folyadék. Nagyon jó, különleges, látványos lett a végeredmény. és persze, finom, laktató is. :) Sőt, "mellékterméke" is származott, mert a megmaradt tésztát kiegészítettem némi sajttal, és sajtos ropogós lett belőle. :)



Csirkecombok fűszeres tésztabundában


Hozzávalók (4-6 személyre): 8 csirkealsócomb, 1-1 teáskanál só, bors és fokhagymapor;
a tésztához: a visszamaradt főzőlé, 1 dl tejföl, annyi tej, hogy a folyadék 1 liter legyen, 50 dkg liszt, 3 tojássárgája, 1 csokor aprított petrezselyemzöld; só, bors, ha szükséges;
továbbá: 3 tojásfehérje, 1 egész tojás, liszt, zsemlemorzsa, bő olaj;
a tálaláshoz: tetszés szerinti friss saláta, esetleg valamilyen mártogatós.


Elkészítése: A csirkecombokat megfőzzük sós, borsos, fokhagymaporos vízben (jó fűszeres legyen), majd kiszedjük és hűlni hagyjuk. A visszamaradt főzőlevet megmérjük, hozzáadunk 1 dl tejfölt és kiegészítjük annyi tejjel, hogy az egész 1 liter legyen. Ha szükséges, még sózzuk-borsozzuk. Felforraljuk, és amikor forr, belezuttyintunk 50 dkg lisztet, majd fakanállal gyorsan csomómentesre dolgozzuk. Félrevesszük a lángról, beledolgozzuk a tojássárgáját mega petrezselyemzöldet, jó alaposan elkavarjuk, majd hagyjuk annyira hűlni, hogy ne égessen, tudjunk dolgozni vele. A comboknak letisztítjuk a felső részét (leszedjük a porcot is), hogy szépek legyenek. A masszából labdacsokat tépünk ki, szépen meggömbölygetjük, majd kilapítjuk, és belecsomagoljuk a csirkecombokat. Kb. 1/2 cm vastag legyen a tésztaréteg a hús körül. Ezután lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő olajban aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, majd friss salátával tálaljuk. (Az olajat jobb egy kisebb edénybe önteni, hogy jó magasan legyen, lepje el a combokat. Max. kettesével, hármasával süssük.)
Megjegyzés, tipp: A megfőzött massza 8-10 csirkecombra elég, nekem még maradt meg belőle, mert csak 7 combom volt. A maradék tésztához hozzágyúrtam kb. 15 dkg cheddar sajtot, golyókat formáztam belőle, szintén paníroztam liszt-tojás-zsemlemorzsával, és kisütöttem. Utólag mondta kicsi lányom, hogy jobb lett volna a sajtot kis kockákra vágni, és csak a golyók közepébe tenni, de majd legközelebb. 





Pulpe de pui în aluat

Ingrediente pentru 4 persoane: 8 pulpe inferioare de pui, câte 1 linguriță sare, piper și usturoi granulat;
pentru aluat: zeama rămasă de la fierberea pulpelor, 100 ml smântână fermentată, lapte cât să se obțină 1 litru de lichid, 500 g făină, 3 gălbenușuri, 1 legătură pătrunjel verde; sare și piper la nevoie;
alte ingrediente: 3 albușuri de ou, 1 ou întreg, făină, pesmet, ulei abundent;
pentru servire: salată din legume proaspete, eventual sos de iaurt cu usturoi.

Prepararea:
      1.      Pulpele curățate se pun la fiert în apă rece împreună cu condimentele date. Se fierb până ce se gătesc, dar având grijă ca carnea să nu se destrame.
      2.      Când s-au gătit, se scot pe o planșetă și se lasă la răcit.
      3.      Se măsoară zeama rămasă de la fierberea pulpelor, se adaugă smântâna și se completează cu lapte până la 1 litru. Se pune la fiert. Când laptele începe să clocotească, se adaugă toată făina deoadată amestecând apoi până ce se formează o bilă și se desprinde marginea vasului.
      4.      Se ia deoparte de pe foc, se lasă 2-3 miute la răcit amestecând din când în când, după care se adaugă pătrunjelul tocat și se încorporează gălbenușurile pe rând, unul câte unul.
      5.      Următorul gălbenuș se adaugă doar când precedentul s-a încorporat bine în compoziție. La urmă se obține un aluat fin.
      6.      Se curăță de piele osul pulpelor în partea superioară pentru a fi frumoase, după care se ia o bucată din aluat, se rotunjește frumos și se aplatizează.
      7.      Se așază o pulpă peste aluatul aplatizat și se îmbracă în aluat având grijă ca aluatul să fie uniform și nu prea gros.
      8.      Se procedează la fel cu fiecare pulpă.
      9.      După ce toate pulpele sunt îmbrăcate în aluat, se dau prin făină, ou bătut (oul întreg și cele 3 albușuri, condimentate puțin) și pesmet și se prăjesc în ulei încins. (Se preferă un vas mai mic pentru ca uleiul să acopere pulpele. Se prăjesc doar 2-3 bucăți deodată.)

Observație: Aluatul pregătit s-ar putea să fie prea mult pentru 8 pulpe, iar dacă rămâne din el, se pot face biluțe cu cașcaval. Se ia aluat cât o nucă, se introduce în interior un cubuleț de cașcaval, se îmbracă bine, se dă prin făină ou și pesmet și se prăjește în uleiul încins. 

BA - 2020/MAI



1 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszták, príma ötlet!
Szép húsvétot kívánok nektek, sok szeretettel, vigyázzatok magatokra!