2020. április 4., szombat

Saag paneer, avagy sajtos indiai spenótfőzelék


Nem panír sajttal készült az étel, mert ilyen sajtra jelen pillanatban otthonról nem tudtam szert tenni, de a neten fellelhető saag receptek alapján készülhet bármivel. Találtam olyan receptet is, amit indiai nő fetával készített, szóval, ki-ki azt használ sajt gyanánt szerintem, amit akar, amit szeret, vagy a jelenlegi bezártságos körülmények között: amihez éppen hozzájut. Sőt, sajt nélkül is finom, önmagában, de lehet mellé tükörtojást, sült húst, kolbászt is adni.


Saag paneer, avagy sajtos indiai spenótfőzelék

Hozzávalók (4 személyre): 1 nagy hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, diónyi friss gyömbér, 40 dkg fagyasztott leveles spenót (de lehet püré is) vagy 1 kg friss spenótlevél, 1 paradicsomkonzerv (aprított), 2 dl tejszín (vagy kókusztej), só, bors, 1 teáskanál mozsárban széttört koriandermag, ½ - ½ teáskanál őrölt római kömény és normál kömény, 1 teáskanál szárított keleti citromfű (ez utóbbiak ízlés szerint elhagyhatóak), 4-5 evőkanál olívaolaj;
a tálaláshoz: tetszés szerint panír sajtkockák, feta- vagy telemeakockák, tükörtojás, kolbász, hús, bármi.

Elkészítése: Felforrósítjuk az olívaolajat, beleszórjuk a fűszereket, és néhány másodpercig magukban pirítjuk. Amikor megcsap az illatuk, beletesszük a finomra aprított hagymát, a zúzott fokhagymát meg a finomra reszelt gyömbért, és 1-2 percig kavargatva dinszteljük. Ekkor felöntjük a paradicsomkonzervvel, beletesszük a spenótot (fagyosan), öntünk rá annyi vizet, amennyi éppencsak ellepné, sózzuk-borsozzuk, és fedő alatt főzzük 10-15 percig, néha megkavarva. A végén levesszük a fedőt, ha még túl sok a lé rajta, néhány percig fedő nélkül hagyjuk rotyogni, majd ráöntjük a tejszínt, elkavarjuk, ízlés szerint utánasózunk-borsozunk, és jól kiforraljuk. Tetszés szerinti feltéttel kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2020. április 4., szombat

Saag paneer, avagy sajtos indiai spenótfőzelék


Nem panír sajttal készült az étel, mert ilyen sajtra jelen pillanatban otthonról nem tudtam szert tenni, de a neten fellelhető saag receptek alapján készülhet bármivel. Találtam olyan receptet is, amit indiai nő fetával készített, szóval, ki-ki azt használ sajt gyanánt szerintem, amit akar, amit szeret, vagy a jelenlegi bezártságos körülmények között: amihez éppen hozzájut. Sőt, sajt nélkül is finom, önmagában, de lehet mellé tükörtojást, sült húst, kolbászt is adni.


Saag paneer, avagy sajtos indiai spenótfőzelék

Hozzávalók (4 személyre): 1 nagy hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, diónyi friss gyömbér, 40 dkg fagyasztott leveles spenót (de lehet püré is) vagy 1 kg friss spenótlevél, 1 paradicsomkonzerv (aprított), 2 dl tejszín (vagy kókusztej), só, bors, 1 teáskanál mozsárban széttört koriandermag, ½ - ½ teáskanál őrölt római kömény és normál kömény, 1 teáskanál szárított keleti citromfű (ez utóbbiak ízlés szerint elhagyhatóak), 4-5 evőkanál olívaolaj;
a tálaláshoz: tetszés szerint panír sajtkockák, feta- vagy telemeakockák, tükörtojás, kolbász, hús, bármi.

Elkészítése: Felforrósítjuk az olívaolajat, beleszórjuk a fűszereket, és néhány másodpercig magukban pirítjuk. Amikor megcsap az illatuk, beletesszük a finomra aprított hagymát, a zúzott fokhagymát meg a finomra reszelt gyömbért, és 1-2 percig kavargatva dinszteljük. Ekkor felöntjük a paradicsomkonzervvel, beletesszük a spenótot (fagyosan), öntünk rá annyi vizet, amennyi éppencsak ellepné, sózzuk-borsozzuk, és fedő alatt főzzük 10-15 percig, néha megkavarva. A végén levesszük a fedőt, ha még túl sok a lé rajta, néhány percig fedő nélkül hagyjuk rotyogni, majd ráöntjük a tejszínt, elkavarjuk, ízlés szerint utánasózunk-borsozunk, és jól kiforraljuk. Tetszés szerinti feltéttel kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: