2020. április 13., hétfő

Erdei mohasütemény

Az idei húsvétunk süteménye. Igen, csak ez az egy féle készült, de mindenki imádta, és már alig van belőle. Majd ha elfogy, és ismét édeset kívánunk, a mézes süteményt fogom elkészíteni, igaz, készen vett lapokból. de az egy másik bejegyzés lesz: :) Addig is itt ez az isteni finom, habkönnyű, és nem utolsó sorban - az én változatomban - nem hizlaló csodasüti. Fogadjátok szeretettel! :) A receptet egy lengyel blogon találtam, de volt, amit módosítottam, mert nekem pl. nagyobb piskóta kellett, vagy a zseléhez pl. nem tudtam beazonosítani, mi az a "zselé", amit ő használt.



Erdei moha sütemény

Hozzávalók egy 24x35 cm-es tepsihez:
- a piskótához: 4 nagy (XL-es) tojás (vagy 5 kisebb), 10 dkg cukor, 1 tasak Bourbon vaníliás cukor, 17 dkg liszt, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 25 dkg fagyasztott spenótpüré, 125 ml olaj, 1 csipet só;
- a fehér krémhez: 5 dl édesítetlen habtejszín, 3-4 evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint), 25 dkg mascarpone, 1 tasak vaníliás cukor, 15 g zselatinpor + 4 evőkanál hideg víz ;
- a gyümölcszseléhez: 3,5 dl áfonyaszörp (vagy bármilyen más piros szörp), 3,5 dl víz, 50 dkg erdeigyümölcs-keverék, 25 g zselatinpor + 5 evőkanál hideg víz;
- a díszítéshez: a tésztából levágott darabok, zöld levelek, piros erdei áfonya (vagy bármilyen más erdei gyümölcs).


Elkészítése: A piskótához a kiengedett spenótpürét jól kinyomkodjuk, majd hozzáadjuk az olajat és botmixerrel krémmé turmixoljuk. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral. Az egész tojásokat kézi mixer segítségével addig kavarjuk a sóval, a cukorral meg a vaníliás cukorral, míg szép világos habkrémmé nem válik (5-6 perc). Ekkor fakanállal belekeverjük a spenótos-olajos masszát, végül pedig laza, körkörös mozdulatokkal a lisztet is beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőben, légkeverésen kb. 15 perc alatt megsütjük (tűpróba). Kivesszük, rácson hagyjuk kihűlni, majd a tetejéről levágjuk az esetleges „púpokat”, egyenetlenségeket. Ha nincs ilyen, akkor 2-3 mm-t lapjában levágunk a piskóta teljes felületéről.
A gyümölcszseléhez a zselatinport beáztatjuk az 5 evőkanál vízbe. Összeforraljuk a másik adag vizet és a szörpöt, majd amikor felforrt, beletesszük a gyümölcskeveréket is. Addig hagyjuk a lángon, amíg újra bugyogni nem kezd, és ekkor félrevesszük. Néhány percig hagyjuk hűlni, majd belekeverjük a beáztatott zselatint, és addig kavarjuk, amíg feloldódik. Ekkor igyekszünk minél hamarabb lehűteni (pl. hideg vízbe állítva az edényt), majd amikor annyira lehűlt, betesszük a fagyasztóba, és időnként átkavarjuk. Nem kell megijedni (elég, hogy én paráztam miatta 😊), meg fog kötni rendesen, csak egy kis időbe telik.
A fehér krémhez a zselatinport beáztatjuk a 4 evőkanál vízbe. A habtejszínt keményre verjük, mascarponét kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. A beáztatott zselatint nagyon kis lángon (állandóan kavargatva és időnként félrevéve) felolvasztjuk, majd rendre hozzákeverünk 3-4 evőkanálnyi tejszínhabot, mindegyikkel jól eldolgozva. A kapott folyós masszát kicsinként hozzákeverjük a mascarponéhoz, majd miután az összes belekerült, lazán beleforgatjuk a maradék tejszínhabot is. Pici időre a hűtőbe tesszük.
Összerakás: 
A kihűlt piskótát visszatesszük a tepsibe, amelyben sült, és állítható keretet teszünk köré. (Vagy ennek híján alufóliából készítünk keretet, mint én is.  ), Ahogy a fehér krém kezd megkötni, rásimítjuk a zöld piskótára, majd amikor a gyümölcszselé is már jócskán kezd összeállni, de még annyira folyós, hogy szépen el lehessen simítani, ráöntjük és elsimítjuk a fehér krém tetején. Hűtőbe tesszük néhány órára (legjobb estétől reggelig), majd másnap a levágott tésztarészeket aprítógépben finoman összemorzsoltatjuk, és egyenletes rétegben a zselére szórjuk. Tálaláskor a süteményt kockára vágjuk, és zöld levelekkel, gyümölcsökkel vagy virágokkal díszítjük.

TORTÁK/2021.


Tipp: A megadott cukormennyiségek csak irányadóak. Mi nem szeretjük a túl édes süteményeket, így nekünk ez, a megadott mennyiségekkel tökéletes volt. Ki-ki a családja szájíze szerint igazítsa.

Megjegyzés: Nálam cukor helyett xilit, azaz nyírfacukor került bele és Bourbon vaníliás xilit, illetve liszt helyett Szafi free szénhidrátcsökkentett bagett/zsemle lisztkeverék. Semmi különbség a búzaliszttel és a CH-csökkentett liszttel készült piskóta között, úgyhogy nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel.





2 megjegyzés:

Csegedi Reka írta...

Többször is sütöttem, kis módosításokkal, nagyon finom lett.
Ma is sütöm. Köszi a receptet. És jó nyaralást!

sedith írta...

Réka, nagyon örülök, hogy ennyire ízlik! :) (Ha jól emlékszem, te zselé nélkül készíted, csak sima gyümölccsel, ugye?) Köszönöm a visszajelzést. Puszi

Related Posts with Thumbnails

2020. április 13., hétfő

Erdei mohasütemény

Az idei húsvétunk süteménye. Igen, csak ez az egy féle készült, de mindenki imádta, és már alig van belőle. Majd ha elfogy, és ismét édeset kívánunk, a mézes süteményt fogom elkészíteni, igaz, készen vett lapokból. de az egy másik bejegyzés lesz: :) Addig is itt ez az isteni finom, habkönnyű, és nem utolsó sorban - az én változatomban - nem hizlaló csodasüti. Fogadjátok szeretettel! :) A receptet egy lengyel blogon találtam, de volt, amit módosítottam, mert nekem pl. nagyobb piskóta kellett, vagy a zseléhez pl. nem tudtam beazonosítani, mi az a "zselé", amit ő használt.



Erdei moha sütemény

Hozzávalók egy 24x35 cm-es tepsihez:
- a piskótához: 4 nagy (XL-es) tojás (vagy 5 kisebb), 10 dkg cukor, 1 tasak Bourbon vaníliás cukor, 17 dkg liszt, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 25 dkg fagyasztott spenótpüré, 125 ml olaj, 1 csipet só;
- a fehér krémhez: 5 dl édesítetlen habtejszín, 3-4 evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint), 25 dkg mascarpone, 1 tasak vaníliás cukor, 15 g zselatinpor + 4 evőkanál hideg víz ;
- a gyümölcszseléhez: 3,5 dl áfonyaszörp (vagy bármilyen más piros szörp), 3,5 dl víz, 50 dkg erdeigyümölcs-keverék, 25 g zselatinpor + 5 evőkanál hideg víz;
- a díszítéshez: a tésztából levágott darabok, zöld levelek, piros erdei áfonya (vagy bármilyen más erdei gyümölcs).


Elkészítése: A piskótához a kiengedett spenótpürét jól kinyomkodjuk, majd hozzáadjuk az olajat és botmixerrel krémmé turmixoljuk. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral. Az egész tojásokat kézi mixer segítségével addig kavarjuk a sóval, a cukorral meg a vaníliás cukorral, míg szép világos habkrémmé nem válik (5-6 perc). Ekkor fakanállal belekeverjük a spenótos-olajos masszát, végül pedig laza, körkörös mozdulatokkal a lisztet is beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőben, légkeverésen kb. 15 perc alatt megsütjük (tűpróba). Kivesszük, rácson hagyjuk kihűlni, majd a tetejéről levágjuk az esetleges „púpokat”, egyenetlenségeket. Ha nincs ilyen, akkor 2-3 mm-t lapjában levágunk a piskóta teljes felületéről.
A gyümölcszseléhez a zselatinport beáztatjuk az 5 evőkanál vízbe. Összeforraljuk a másik adag vizet és a szörpöt, majd amikor felforrt, beletesszük a gyümölcskeveréket is. Addig hagyjuk a lángon, amíg újra bugyogni nem kezd, és ekkor félrevesszük. Néhány percig hagyjuk hűlni, majd belekeverjük a beáztatott zselatint, és addig kavarjuk, amíg feloldódik. Ekkor igyekszünk minél hamarabb lehűteni (pl. hideg vízbe állítva az edényt), majd amikor annyira lehűlt, betesszük a fagyasztóba, és időnként átkavarjuk. Nem kell megijedni (elég, hogy én paráztam miatta 😊), meg fog kötni rendesen, csak egy kis időbe telik.
A fehér krémhez a zselatinport beáztatjuk a 4 evőkanál vízbe. A habtejszínt keményre verjük, mascarponét kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. A beáztatott zselatint nagyon kis lángon (állandóan kavargatva és időnként félrevéve) felolvasztjuk, majd rendre hozzákeverünk 3-4 evőkanálnyi tejszínhabot, mindegyikkel jól eldolgozva. A kapott folyós masszát kicsinként hozzákeverjük a mascarponéhoz, majd miután az összes belekerült, lazán beleforgatjuk a maradék tejszínhabot is. Pici időre a hűtőbe tesszük.
Összerakás: 
A kihűlt piskótát visszatesszük a tepsibe, amelyben sült, és állítható keretet teszünk köré. (Vagy ennek híján alufóliából készítünk keretet, mint én is.  ), Ahogy a fehér krém kezd megkötni, rásimítjuk a zöld piskótára, majd amikor a gyümölcszselé is már jócskán kezd összeállni, de még annyira folyós, hogy szépen el lehessen simítani, ráöntjük és elsimítjuk a fehér krém tetején. Hűtőbe tesszük néhány órára (legjobb estétől reggelig), majd másnap a levágott tésztarészeket aprítógépben finoman összemorzsoltatjuk, és egyenletes rétegben a zselére szórjuk. Tálaláskor a süteményt kockára vágjuk, és zöld levelekkel, gyümölcsökkel vagy virágokkal díszítjük.

TORTÁK/2021.


Tipp: A megadott cukormennyiségek csak irányadóak. Mi nem szeretjük a túl édes süteményeket, így nekünk ez, a megadott mennyiségekkel tökéletes volt. Ki-ki a családja szájíze szerint igazítsa.

Megjegyzés: Nálam cukor helyett xilit, azaz nyírfacukor került bele és Bourbon vaníliás xilit, illetve liszt helyett Szafi free szénhidrátcsökkentett bagett/zsemle lisztkeverék. Semmi különbség a búzaliszttel és a CH-csökkentett liszttel készült piskóta között, úgyhogy nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel.





2 megjegyzés:

Csegedi Reka írta...

Többször is sütöttem, kis módosításokkal, nagyon finom lett.
Ma is sütöm. Köszi a receptet. És jó nyaralást!

sedith írta...

Réka, nagyon örülök, hogy ennyire ízlik! :) (Ha jól emlékszem, te zselé nélkül készíted, csak sima gyümölccsel, ugye?) Köszönöm a visszajelzést. Puszi