2010. október 31., vasárnap

Mai ebédünk és vacsoránk

Egyelőre csak képekben, de jövök a receptekkel is:
Tárkonyos zöldségleves borjúsússal/csonttal





Bárányborda fűszeres kéregben

Húsvétkor, amikor bárányt kapunk vagy veszünk, mindig igyekszem úgy elosztani, hogy az év hátralevő részére is maradjon egy-egy adag hús. Mert ilyenkor pl. jólesik elővenni és változatossá tenni vele a húsrepertoárt! Tegnap vacsoráztuk, és sikert arattam vele. Bár ez is a kísérletezős ételfajátból való volt, úgyhogy, lehetett volna bármilyen a fogadtatása!:P

Bárányborda fűszeres mogyorókéregben

Hozzávalók: személyenként 2-3 bárányborda, só, bors; a kéreghez: 10-15 dkg sós mogyoró, 4 cikk fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál mustármag, 1 mokkáskanál koriandermag (lehet több is, ízlés szerint, én nem mertem többet tenni, nehogy kiütközzön az íze), kb. 0,5 dl olaj, 1 dl bor


Elkészítése:
A báránybordát megszórjuk sóval és borssl és néhány óráig hagyjuk pácolódni. A mogyorót, a mutármagot és a koriandert kávédarálóval ledaráljuk, a fokhagymát áttörjük, a petrezselyemzöldet felaprítjuk és az egészet egy tálkában összedolgozzuk-elmorzsoljuk. A báránybordákat ebbe a morzsába forgatjuk-nyomogatjuk bele, majd a grillserpenyőben felforrósított olajon (ne tegyük bele egyszerre, inkább utánatöltünk) mindkét felüket szép pirosra sütjük. Végül felöntjük a borral és addig pároljuk, őket, amíg a bor is elpárolog. Nagyon finom, különleges ízű sült, köretként bármi illik hozzá. Mi kenyérrel és vágott savanyúsággal ettük.

EK - 2015/4


2010. október 28., csütörtök

Pulykagombócok petrezselymes krumplival és tejszínes tengeri herkentyűkkel

Gyors, egyszerű ebédet "dobtam össze" az elmúlt vasárnapon: zöldséglevest, aminek a csirkegombócok adták meg az "ízét", másodiknak pedig pulykagombóc volt petrezselymes krumplival és tejszínes tengeri herkentyűkkel.
A zöldséglevesbe sárgarépát, petrezselyemgyökeret, egy picike zellert, zöldborsót és vékonylaskát, azaz cérnametéltet főztem, illetve a levesben főztem meg a pulykagombócokat is.

EK - 2010/12


Pulykagombócok petrezselymes krumplival és tejszínes tengeri herkentyűkkel

Hozzávalók: a gombócokhoz: kb. 60 dkg darált pulykahús, só, bors, szárított bazsalikom; a krumplihoz: kb. 80 dkg aprószemű krumpli, 1 csokor petrezselyemzöld, só, olívaolaj; a mártáshoz: kb. 20 dkg tenger gyümölcsei vegyesen (koktélrák, mini-polip, mini-kagyló, surimi, mini-tintahal stb.), 2 nagy cikk fokhagyma, 2 dl tejszín, só, bors, ízlés szerint citromlé.
Elkészítése:
A pulykahúst  sózzuk, borsozzuk és bazsalikommal fűszerezzük. Belefőzzük bármilyen levesbe, vagy egyszerűen, enyhén sós vízben pároljuk puhára, amiből aztán bármilyen leves készíthető. Végül szűrőkanállal kiszedjük és melegen tartjuk. A mártáshoz a fokhagymát feldaraboljuk, kevés olajon megdinszteljük, majd rádobjuk a tenger gyümölcseit. Saját levében pároljuk, amíg a leve el nem fő, majd felöntjük a tejszínnel és addig főzzük tovább, amíg kissé besűrűsödik (4-5 perc). Közben a krumplit jól megmossuk, sós vízben héjában megfőzzük és meghámozzuk. A petrezselyemzöldet felaprítjuk, kevés olívaolajon néhány másodpercig fonnyasztjuk, majd beleforgatjuk a meghámozott krumplit. Ízlés szerint sózzuk és citromlével tesszük pikánssá. A gombócokat csirkéből is készíthetjük.

EK - 2010/12

Tálalhatjuk is. Jó étvágyat!

Kifőztük - Karácsony



Bizonyára észrevettétek, hogy az utóbbi napokban sok-sok blogon megjelent vagy egy titokzatos karácsonyfa, vagy egy gyönyörűszép címlap, amik egy adománygyűjtő akcióra hívják fel a figyelmet.

Elkészült. A Kifőztük-Karácsony. Ami nem más, mint a Kifőztük online gasztromagazin karácsonyi különszáma. De míg a havonta megjelenő Kifőztük egy ingyenes lap, a karácsonyi különszámot egy kis adomány fejében lehet letölteni. Hogy mekkora ez a kis adomány, nincs megszabva: ki-ki saját lehetősége szerint adakozhat, és kivétel nélkül, mindenki megkapja a letöltéshez szükséges kódot. Minden további részletet meg lehet találni a http://karacsony.kifoztuk.hu honlapon. Annyit még "elárulok" azonban, hogy a magazinban 115 blogger receptje és másfajta, karácsonyhoz kapcsolódó ötlete található, aki pedig hozzájut, egy tartalmas, színvonalas karácsonyi ötlettárhoz jut hozzá. Kedvcsinálóként át lehet lapozni a kiadványt ITT.

Tehát, kedves olvasóim, segítsünk mi is! Hogy sok-sok, otthon és élelem nélkül maradt családban, idén is lehessen karácsony, hogy a gyerekszemek mindenhol csilloghassanak!

2010. október 27., szerda

Padlizsánkrém - picit másképp

Paradicsomos padlizsánkrém

Bár nagyon szeretjük az Erdélyszerte ismert majonézes padlizsánkrémet, van, hogy mégis megunjuk. Ilyenkor aztán rámjön az újíthatnék. Legutóbb ez kerekedett belőle. (Férjecském is úgy gyúrta magába, mint egy éhenkórász, pedig a padlizsán savassága miatt mostanában kissé elhidegült a kapcsolatuk!)

Paradicsomos padlizsánkrém

Hozzávalók: kb. 60 dkg fagyasztott padlizsánhús (esetleg 2-3 friss padlizsán), 2 paradicsom, 1 kicsi hagyma, 1/2 dl olaj, só, citromlé, néhány szál petrezselyemzöld
Elkészítése:
A padlizsánt szűrőbe tesszük és hagyjuk kiolvadni; ezalatt a leve is jól lecsepeg. Ha friss padlizsánból készül, akkor megsütjük és meghámozzuk őket, majd pépesítjük. Megsózzuk és állandóan kavargatva beledolgozzuk az olajat. Végül a krémbe belekeverjük a kis kockákra vágott paradicsomot és a nagyon finomra darabolt hagymát, illetve petrezselyemzöldet. Citromlével és sóval ízesítjük. Kb. félórát hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek. Teljes kiőrlésű pirítósra kenve fogyasztjuk. És egy csésze citromos tea is elkél mellé. 

EK - 2010/11

2010. október 26., kedd

Füstölt nyelv tárkonyos mártással

Füstölt nyelv tárkonyos mártással
Amikor Alíznál láttam, már csorgott a nyálam utána, ugyanakkor azt is tudtam, hogy nem igazán adatik majd meg a kóstolása. Füstölt nyelv. Honnan? Amikor nálunk disznóvágás van, a belsőségeknek csakis egyetlen felhasználása lehetséges: a májas(hurka). Nem mondom, hogy ez nem finom, de most már úgy gondolom, hogy pazarlás, hiszen a májat, a vesét, a nyelvet olyan finoman el lehet készíteni másképp is!

Múltkor, egy nagybevásárláskor, amikor a füstölt húsos pult előtt haladtam el, megakadt a szemem valamin. "Limba afumata" - írta, azaz füstölt nyelv, és egy jókora példány 4 lej valamennyi baniba került (kb. 300 ft.), szóval majdnem ingyen volt. Nem volt kérdéses, hogy megevszem.

Másnap finom tejfölös zöldséglevest főztem belőle, magát a nyelvet pedig tárkonyos majonézmártással ettük, ahogy Alíz is leírta. Egyszerűen készítettem: 1 adag félperces majonézbe plusz sót, borsot, mustárt, citromlevet, porcukrot és egy csipet ecetes tárkonyt tettem, majd tejföllel hígítottam. Egyszerűen friss kenyérrel ettük. Mennyei volt a vajpuha nyelv a savanykás-pikáns mártással!

2010. október 24., vasárnap

Tárkonyos-vargányás krumplileves


A krumplilevest ezerféleképpen el lehet készíteni, csak a fantázia szab határt a változatoknak. Én is állandóan kísérletezem, és ezúttal szárított vargányával dobtam fel az ízét. Remekül sikerült. A Kifőztük 8. számában is megjelent a recept. Ha kíváncsiak vagytok, hogy még mi jelent meg benne, töltsétek le ingyenesen ITT.

Tárkonyos-vargányás krumplileves

Nevezzük akár burgonyának, akár pityókának vagy földialmának, egy biztos: a krumpli megunhatatlan. A világ minden táján ismerik és használják, a belőle készült ételek a végtelenségig variálhatók. Egyik leglaktatóbb zöldségünk, amiből finom köreteket, főfogásokat, egytálételeket, leveseket, sőt desszerteket is készíthetünk. Krumplilevest mindenki szokott készíteni, gondolom, ahány ház, annyiféleképpen, én most a tárkonyos-vargányás változatát mutatom be.

Hozzávalók 4-5 személyre:
1 kg sertésoldalas (friss és füstölt vegyesen)
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér vagy paszternák
1 kis zellergumó
3-4 krumpli
1 hagyma
1 piros húsú paprika
2-3 friss vargánya vagy 1 marék szárított
1 csokor petrezselyemzöld
csipetnyi ecetes tárkony (leírása a Kifőztük 4.
számában) vagy 1 teáskanál szárított tárkony

(tárkony)ecet

a tálaláshoz:
tejföl

Elkészítése:
Az oldalast jól megmossuk, majd bő, enyhén sós vízben főzni kezdjük. Ha szárított vargányával készítjük, a gombát beáztatjuk langyos vízbe. A zöldségeket meghámozzuk; a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert és a paprikát kis kockákra, a hagymát félbe, majd csíkokra, a krumplit pedig nagyobb kockákra vágjuk. Amikor a hús majdnem puha, beledobjuk a levesbe a répát, majd 10 perc múlva a többi zöldséget és a gombát is. Addig főzzük tovább, amíg a zöldégek meg nem puhulnak. Végül, ha még kell, utánasózunk, megszórjuk az apróra vágott ecetes tárkonnyal és a petrezselyemzölddel, illetve a tárkonyecettel savanyítjuk. Tálaláskor tejfölt csorgatunk rá.

NÚ - 2019/11.

2010. október 23., szombat

Csilisbab-saláta


Gyorsabban elkészül, mint maga a csilis bab. Véletlenül úgy sikerült, hogy elég hű maradtam az eredeti recepthez. Darált hús helyett pici szalámikockákat használtam. Nagyon finom volt, a férjem is, a lányok is dicsérték: ették. :)

Csilisbab-saláta

Hozzávalók: 3 kis konzerv bab, 20 dkg fagyasztott kukorica (vagy 1 kis konzerv), kb. 1 arasznyi száraz szalámi, 3 pici lilahagyma, 1 kisebb piros húsú paprika, 1 sárga/zöld húsú paprika, ízlés szerint csípős paprika, só, bors, 3-4 evőkanál (házi) ketchup (Ketchup 1.)

Elkészítése:
Vizet forralunk, enyhén megsózzuk, és amíg a többi hozzávalót előkészítjük, a kukoricát megfőzzük. Ha konzervből készül, csak jól lecsepegtetjük. A babkonzervet is leszűrjük, a szalámit és a paprikákat kis kockákra vágjuk, a hagymát felkarikázzuk. Sózzuk, borsozzuk és a ketchuppal összekeverjük. Már ehető is.

EK - 2011/11

2010. október 22., péntek

Magyaros ízek napja Székelyudvarhelyen

Október 23-án, azaz holnap, ismét gasztronómiai jellegű ünnepre kerül sor Székelyudvarhelyen. A továbbiakban idézem az udvarhelyinfo.ro honlapján talált szöveget:

"Igazi gasztronómiai esemény helyszíne lesz a székelyudvarhelyi Kaufland parkolója október 23-án, szombaton.

A Magyaros Ízek Napján a magyar szakácsművészet számos jeles képviselője részvételével többek között sódarleves készítésére, gyümölcs- és zöldségfaragásra, termékbemutatókra kerül sor.

A Magyaros Ízek Napja vendégei:
Dékány Ferenc, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének tiszteletbeli elnöke, Magyarország „kolbászkirálya", a Magyar Fehérasztal Lovagrend tagja
Dinya Imre, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke
Hunyadvári József, a Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Székének tagja

Jelen lesznek a novemberi világbajnokságra készülő Magyar Olimpiai Mesterszakács Válogatott tagjai is:
Varga Károly olimpiai bajnok mesterszakács, a magyar válogatott csapatkapitánya, zöldség-gyümölcs faragó
Ambrus György olimpiai bajnok mesterszakács
Tímár András olimpiai bajnok mesterszakács
Szilágyi Gábor mesterszakács
ifj. Ambrus György zöldség-gyümölcs faragó

Nem fognak hiányozni a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének további tagjai sem:
Petrina Sándor, a gyulai sódar specialistája
Hajduk Zoltán húsipari technológus, a magyaros ízek specialistája

A gyerekek aszfaltrajzoló versenyre nevezhetnek be, reggel a vásárló háziasszonyoknak a mesterszakácsok tanácsokat adnak, majd hatalmas üstökben sódarlevest főznek. A rendezvényt hagyományőrző együttes előadása színesíti.

uh.ro"

2010. október 20., szerda

2 éves a blog, 500. bejegyzés és a kutatás folytatódik

Megint elfelejtettem. Tegnap volt a blogom szülinapja.:)
Amit akartam, azt leírtam pár nappal ezelőtt.
Köszönöm!:)
Aki olvassa a blogomat és szeretné, továbbra is kibújhat a névtelenségből, akár névtelenül is. Még mindig szeretném tudni, hogy kik olvasnak:)

Töröltem a régi, internetről vett képeket, mert a kis keresztfiam születésnapja történetesen egybeesik a blogoméval, és ebben az évben én készítettem neki a tortát. Így inkább ezt a fotót mutatom meg:

Churutos őszi leves


Engem is megfertőzött a churut-láz, ami az erdélyi konyhás lányokat utolérte! Még a múltkor, a gombákkal egyszerre küldött Alíz nekem is két kúpocska churutot (bővebb infók és fotó Edónál), amit aztán elkezdtem ilyen-olyan levesekbe beletenni. Legutóbb ez a finomság született vele. Természetesen, aki nem jut hozzá (aminek elég nagy a valószínűsége), helyette simán használhat ecetet, citromlevet vagy korpaciberét. Íze jellegzetes, szerintem leginkább a korpacibere hasonlít hozzá, de azért mégis más, hiszen mindkettő teljesen másképp készül.

Hozzávalók: 2 szál sárgarépa, 1 hagyma, 4-5 krumpli, 15 dkg sütőtök, 1 paradicsom, 1 maréknyi szárított vargánya, 1 csokor petrezselyemzöld, só, 1 kúpnyi churut vagy ízlés szerint ecet, olaj
Elkészítése:
A sárgarépát apró kockákra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Felöntjük vízzel, megsózzuk és hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, kb. 10 percnyi főzés után a kockára vágott krumplit és a felaprított vargányát, majd további 10 perc után a krumplival nagyjából azonos méretűre vágott sütőtököt és a feldarabolt hámozott paradicsomot. Még 10-15 percig főzzük, majd belereszeljük a churutot, sózzuk, ha még kell, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.

EK - 2010/11

2010. október 17., vasárnap

Borókás báránysült

Kifőztük. Egy magazin. Egy sejtelmes név, ami egyből besorolja "viselőjét" a gasztrolapok kategóriájába, ugyanakkor arra az "összeesküvésre" is utal, amit hónapról hónapra "elkövetünk" a kedves olvasók ellen, és amelynek eredménye a havonta megjelenő virtuális kiadvány.
Akik rendszeresen látogatják blogomat, már ismerik, hallottak róla, de biztos akad egy-két idetévedt új ember is, akiknek kedvéért elmondom, hogy a Kifőztük Magyarország (és a körülötte lévő térség) első és eddig egyetlen online gasztromagazinja, ami havonta letölthető a http://www.kifoztuk.hu/ oldalról ingyenesen, csupán regisztráció, illetve belépés szükséges hozzá. A 8. száma október első napjaiban jelent meg, ezt letölthetik ITT.

A 8. számba két különleges fogással készültem, egy húsos főfogással és egy ősz színeiben pompázó levessel.



Borókás báránysült

A borókafenyő termése, a borókabogyó, nagyon finom aromájú, különleges fűszer. Eddig nem volt alkalmam kipróbálni, de nemrég kaptam ajándékba egy tasakkal. Némi gondolkodás után jócskán módosított jerk fűszerkeverékbe tettem bele, és báránycomb ízesítéséhez használtam fel.

Hozzávalók 4 személyre: 1 báránycomb (kb. 1,5-2 kg), só; a páchoz: 1 dl olaj, 3 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál (barna) cukor, 1 teáskanál só, 1 kis (salotta)hagyma (meghámozva), 2-3 gerezd fokhagyma (meghámozva), 1 teáskanál szemes bors, 10-15 szem borókabogyó, 1-1 szem szegfűszeg és szegfűbors, 1 teáskanál aprított kakukkfű

Elkészítése:
A pác hozzávalóit magas falú, keskeny edénybe tesszük, és 1-2 perc alatt botmixerrel péppé dolgozzuk. A báránycombot megmossuk, papírtörlővel megtörölgetjük, a nagyobb faggyúdarabokat és a hártyákat levagdossuk róla. Enyhén megszórjuk sóval, majd ecset segítségével rákenjük a pácot. Lehetőség szerint 12-24 órát hagyjuk pácolódni. Sütéskor tűzálló edénybe fektetjük, aláöntünk kétujjnyi vizet, alufóliával lefedjük, és lassú tűzön (maximum 150 fokon) nagyjából 2 órán át pároljuk. Közben néha levehetjük a fóliát és meglocsolhatjuk a szaftjával, illetve ha elpárolgott volna a lé, további forró vízzel pótoljuk. Végül 10-15 percre fólia nélkül visszatesszük a forró sütőbe, hogy a teteje szép pirosra süljön. Bármivel tálalható, én nokedlit készítettem mellé.

Tipp: ha nem fogy el az összes pác, jól lefedve, hűtőszekrényben 2-3 hétig tárolható.

Sóágyon sült ponty



Hiába tele a fagyasztó hallal, méghozzá csukával, ami az egyik legfinomabb húsú ragadozóhal, a férjem nagyon rajtafelejtette szemét egy gyönyörű ... derékon. Méghozzá ponytderékon. És jó árban is volt, sőt! Így megvettük, hogy megkóstoljuk a pontyot is. És, végre, felavathattam a filézőkésemet is, amit tavasszal vettem. (eddig nem került kezem ügyébe olyan hal, amit érdemes lett volna kifilézni.)

A pontyderék, amit vettünk, kb. 1,5 kg volt, összesen 16 szelet lett belőle, és egy adag még vár a fagyasztóban. Nagyon finom volt, és néhány kis csonttól eltekintve, ami bennemaradt a gerinc melletti részben,( és amit nem tudtam kihúzni belőle még nyersen, mert a férjem fogószerszámai a garázsban voltak), egyetlen apró szálka sem keserítette meg az életünket.

A lehető legegyszerűbben készült: sóágyon. Jobbanmondva: sótéglán. A filéket gazdagon megszórtam borssal (a gyerekekét nem) és a férjem a jól felforrósított sótéglákra helyezte őket. Kitartóan őrködött is fölöttük, fordítgatta őket, de kb. 10 perc alatt el is készültek. Addig én kevés vajon kb. 40 dkg mexikói keveréket pároltam puhára pici sóval ízesítve. Végül citrommal tálaltuk.

EK - 2010/11

2010. október 15., péntek

100000 és egy kis kutatás


Ebben a pillanatban kereken 100.000 a blogomon járt látogatók száma. A mai nap 169. látogatója egyben a százezredik is! :)  (A számlálóm a napi egyszeri látogatást számolja, a letöltések száma így már jóval több is.) Örülök és egyben meg is lepődtem. Nem, tudtam, hogy közeledik a számláló a hatszámjegyű kerek számhoz, de nem gondoltam volna, hogy el is kapom, meglátom a kerek, pontos százezrest. :)

Talán illene valami statisztikaféleséget betenni ebbe a bejegyzésbe, de most nem fogok. Csupán annyit írok, hogy köszönöm mindazoknak, akik blogom (4 nap híján)  2 éves létezése alatt benéztek hozzám, rendszeresen látogattak, és/vagy megjegyzést írtak. Köszönöm, mert értük és általuk van a blogom. Örülök, ha bárkinek csak egyetlen kis használható ötletet is tudtam adni, akkor már megérte az a jópár óra, amit eddig a blogírással töltöttem. 

És akkor a "kutatás" része...

Kíváncsi vagyok, hogy ki az, aki látogatja blogomat. Úgyhogy, ha valaki rendszeresen be szokott nézni a kalandos konyhába, de eddig esetleg nem volt alkalma vagy bátorsága megjegyzést hagyni, kérem, tegye meg most! Nagyon örülnék, ha megismernélek.


2010. október 11., hétfő

Torta babalátogatóba



Unokatestvérem újszülött (ma már 9 napos:)) kisfiát látogattuk meg tegnap, ajándékba vittük ezt a tortát. Belül kakaós, vaníliás és epres piskóta citromos-vaníliás krémmel, kívül pedig fondant. Bővebb receptet most nem tudok írni (nem is tudom, ha sikerül egyáltalán pótolni), sajnos fázisfotók sem készültek, de ha valakit érdekel a kiscipő készítésének módja, képeket, bővebb instrukciókat talál Lisa blogján.


2010. október 9., szombat

Lestyánleves



Talán furcsa ez az elnevezés, talán furcsa maga a leves is. De aki szereti a címben szereplő fűszernövényt, biztos, hogy hálásan fogadja ezt a receptet. Amit alig lehet receptnek nevezni, hiszen alig kell bele valami. Bár lehet gazdagabb változatát is készíteni! Gyors, aromás, finom - mindenképpen. Nálunk a románok körében nagyon elterjedt leves, és sosem tudtam elképzelni, hogyan készül. Nos, miután néhány receptet átolvastam, és mindegyik más-más volt, alig hasonlítottak egymásra, megalkottam én is a magam, jócskán leegyszerűsített verzióját. :)

Lestyánleves

Hozzávalók: 2 csokor lestyán, 3 evőkanál liszt, 4-5 evőkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika, só, almaecet, 1 dl-nyi tejföl, pirított kenyérkockák a tálaláshoz
Elkészítése:
A lisztből és az olajból nagyon világos rántást készítünk, megszórjuk a pirospaprikával és felengedjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Miután felforrt, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott lestyánt, majd a kevés forró lével elkavart tejfölt. Kb. 5 percig hagyjuk főni, majd félrevesszük. Sóval, almaecettel ízesítjük, pirított kenyérkockákkal tálaljuk. A tetejére is szórhatunk apróra vágott lestyánt.
Készíthető másképp is, leginkább úgy tudnám elképzelni, hogy csirkeaprólékot (szárnyat, nyakat) főznék puhára, és rizs lenne a betétje. A többi pedig ugyanaz lenne, ahogy fennebb leírtam. De így még nem próbáltam.

EK - 2010/11

2010. október 8., péntek

Megjelent az októberi Erdélyi konyha!


Ráadásul plusz 8 oldallal megspékelve, ugyanis több rendezvényen is részt vettünk mostanában, ami különben sehogy sem fért volna el a szokásos felületen.
Ebben a hónapban Edó lapszemléjét olvashatjátok:

"Szerintem izgalmas, tartalmas lapszám, lássuk mit is tartalmaz pontosan.

A lapszám az ősz jegyében íródott, s legelsőként S.Edith (ez lennék én:P) vezércikke bizonyítja, hogy milyen jó is emlékezni gyerekkorunkra, amikor a tv meg számítógép helyett inkább a mezőn vagy a könyvek mellett tötltöttük időnk nagy részét, sokkal hasznosabbá téve magunkat. Hogyan kapcsolódik ez a betakarításhoz? Kiderül a cikkből.

Aztán következik Hajnalka ajánlata káposztás ételekre, hiszen a káposztának most nagy szezonja van. Isteni finomságokat ajánl, nagyon ötletesen.

Jutka lehetőségeket kínál csirkés finomságokra, hiszen annak idején a csirkék éppen őszre érték el a kívánt súlyt, amikor érdemes volt levágni. Fennséges csirkés fogások egyszerűen, nagyszerűen.

Jómagam (azaz Edó)is őszre hangolódtam s tippeket adtam a tisztelt nagyérdeműnek, hogyan készítsünk szezongyümölcsökből különféle finomságokat.

S.Edith hasznos tanácsokkal lát el a befőzés rovatban, savanyúságtól kezdve zöldfűszerekig, hogyan tároljuk, raktározzuk télire. Egyszerű és egészséges.

Alíz exkluzív interjút készített Csíki Sándor budapesti gasztronómussal, aki megálmodta a Nemzeti Gulyásnapot. Érdemes elolvasni!

Otti rengeteg finomabbnál finomabb variációt mutat be melegszendvicsre, amit bármikor elkészíthetünk rövid idő alatt, akár kevés alapanyagból is ízletesen.

Zsuzsika ismét remek ötleteket ad vegetáriánusoknak, de nem csak..

A holland konyha remekeit G.Edith tárja fel az olvasóknak. Igazán nagyon különleges, ínycsiklandó fogások, amiket mi magunk is elkészthetünk, nemcsak a hollandok.

Az Erdélyi konyha 8 oldalas mellékletében beszámolókat olvashatunk a II.Udvarhelyi Gyümölcsfesztiválról, illetve a XVI. Nemzetközi Töltöttkáposzta-fesztiválról, rengeteg képpel, de a hústalan töltött káposzta receptjét -a híres böjtös káposzta - is megismerheti ezúttal az olvasó.

Káposztás puliszka, káposztás laska, az örök és megúnhatatlan klasszikusok nagymama konyhájából - Hajnalka írásával.

S.Edith Dobos Irma dadanénit kérte fel, hogy egy egyszerű és finom ebédet ajánljon az olvasóknak.

Kiss-Budai Tibor, a kolzsvári Spritz Café tulajdonosa új rekordot állított fel a Nemzetközi Szabadtéri Főzőversenyen csirkés ételével. Hogy miért lett világrekord, elolvashatjuk a Tibi ínyencségei rovatban.

Újabb cukrászköltemény lát napvilágot: konyakparfümös szilvásgombóc-kavalkád, sok -sok fotóval.

Habár a zseni sosem kóstolta, a Mozart golyót mégis róla nevezték el - olvashatjuk Padureanu Gabriella gasztroanekdota rovatában, ráadásnak egy isteni ropogós málnás torta receptjét is megosztja az olvasóval.

A pszichowellness rovatban Bányai Gyöngyi magyarországi kolléganőnk és S.Edith őszi karcsúsító variációkat mutatnak be, hogy ne a bőrünk alá gyűjtögessünk.

Babszemanyu a kisbabák önálló étkeztetéséhez ad hasznos tippeket.

A Tini-konyhából megtudhatjuk Dubován Viktor aradi tanuló ajánlását, amit tinik is el tudnak készíteni.

A sajtlexikonban S.Edith ezúttal hazai sajtokról ír, nagyon hasznos információkat.

Na és persze most sem marad el havi keresztrejtvényünk, rengeteg nyereménnyel!

Új, őszi lapszámunk kapható a Corvin kiadó terjesztőinél, illetve megrendelhető a difo@corvinkiado.ro címen.

2010. október 7., csütörtök

A 8. Kifőztük is itt van már!

Igen, nyolcadszorra is Kifőztük! Az újság tele van jobbnál jobb, szebbnél szebb őszi ételekkel, lapozgassátok! Ez utóbbi szó pedig nem véletlen, mert valóban, lapozgatni is lehet már! És további meglepetések is várnak mind a magazinban, mind az oldalon!

2010. október 5., kedd

Deltai zsákmány + találós kérdés

3 napig horgászott férjecském a Duna-deltában és ezzel a zsákmánnyal tért haza.:):):):) Egy darabig most már van halunk... :) Felismeritek, hogy milyen halakat fogott? Fej nélkül biztos, hogy nehezebb, de az alsó képen ott vannak frissen, fejestől!:)


Jerk csirke



Ez sem éppen most készült, de ha már amúgyis a régi VKF!-nél tartok, hát ezt is megírom. A csirkecurry után a jerk csirke receptje volt az, amit kipróbáltam a Világjáró fazék című VKF!-re érkezett pályamunkák közül. Ketten is megörvendeztettek vele, az egyik Piszke, a másik Flat-cat volt.
Mindkettőnél istenien nézett ki és annyira izgalmasnak tűnt a jerk fűszer, hogy szintén hatalmas késztetést éreztem a kipróbálására. Nem éppen azonnal, de még valamikor nyáridőben sor került rá. Kettejüknél icipici eltérések voltak a pác hozzávalóinál, én végül valami magamfajta változatot alakítottam ki, de hogy pontosan mi került bele, már nem emlékszem. Jobbanmondva, a hozzávalóktól én sem igazán tértem el, de az arányok picit másabbak voltak. Szerintem ki kell próbálni és végül ki-ki kialakítja a szája ízének leginkább megfelelőt. (Nem azt mondom, hogy megváltoztatni a fűszerkeveréket, hiszen akkor már nem az lenne, de gondolom, nem mindegy, ha valamelyik jellegzetes ízű fűszerből (pl. fahéj vagy szegfűszeg stb.) többet vagy kevesebbet használunk hozzá.)


Jerk csirke arany krumplival

Hozzávalók 4 személyre: 2 csirkemell, 60 dkg krumpli, bő olaj, só; a jerk páchoz: 1 közepes hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 1 teáskanál szemes bors, 1 teáskanál pirospaprika, 10 szem szegfűbors, 1-2 szegfűszeg, 1 kávéskanál fahéj, ½ kávéskanál gyömbérpor, ½ kávéskanál őrölt szerecsendió, 2 evőkanál friss kakukkfű, 1 citrom leve, 2-3 evőkanál méz, 1 teáskanál só, 1,5 dl olaj.

Elkészítése: A csirkemellet jól megmossuk, a vizet felitatjuk róla, majd tetszés szerint nem túl kicsi darabokra vágjuk. Enyhén megsózzuk, és félretesszük. A pác hozzávalóit magas falú pohárba tesszük-öntjük, és botmixerrel sima péppé turmixoljuk. Ha nincs botmixerünk, akkor a száraz, szemes fűszereket kávédarálóban ledaráljuk, majd alaposan összekeverjük a finomra aprított hagymával, a zúzott fokhagymával, a kakukkfűvel, a sóval meg a folyékony hozzávalókkal. A csirkemellet jó vastagon bekenjük a páccal, tálba tesszük, és hűtőben legalább 1 napig, de jobb, ha 2 napig, érleljük. Parázs fölött, rácson, vagy grillserpenyőben 5-10 perc alatt átsütjük, sütőben kb. félóra alatt készül el.
A krumplit alaposan megsikáljuk, többszöri vízben átmossuk, majd sós vízben félpuhára főzzük. Hideg vizet engedve rá hirtelen lehűtjük, majd leszűrjük, és hagyjuk kissé megszikkadni őket. Ezután méretüktől függően héjastól négybe-hatba vágjuk őket, és felforrósított, bő olajban aranyszínűre sütjük. Friss saláta illik mellé.
Az lett volna az igazi, ha kinti rácson sütöm meg, de akkor nem állt rendelkezésemre csak a gázgrillem, ezért a husi színe nem lett olyan nagyon szép, de az íze nagyon jó volt, és azóta már más húsfajta ízesítéséhez is használtam a pácot.

ÍZES-SZÍNES - 2012.



(A fotó az aszalódni kitett paradicsomaimat ábrázolja, és csak annyi köze van ehhez a bejegyzéshez, hogy a fentebb említett gázgrill multifunkcionális voltát ábrázolja. A muffinokat, kenyereket, tortákat is rendszerint ezen hűtöm, szóval, igazán jó befektetés volt.:) )
Bár, gondolom, egy kókusztejes-mangós rizsköret inkább beleillik a karib ízvilágba, mint a sült krumpli, én mégis ez utóbbival tálaltam. Az igazság az, hogy "féltem" két számunkra teljesen új ízvilágú ételt tenni az asztalra egyszerre, így aztán kipróbáltam a nyaralásunk alatt oly szívesen fogyasztott "arany krumplit". Amiben semmiféle ördöngösség nincs, csupán a krumplit kell héjában félpuhára főzni, majd azon héjastól hasábokra vágni és forró olajban kisütni, mint a szalmakrumplit. Annál viszont ezerszer zamatosabb, finomabb.

2010. október 4., hétfő

"Csirkecurry nálunk", azaz Lúdanyónál



"...muszáj lesz kipróbálnom egy szép napon!" olvasom Alíz 3. VKF!-beszámolójában (mert a harmadik ez, csak már belebolondult a számolgatásba, szegény:D). És eszembe jutott a VKF!, aminek én voltam a háziasszonya, ezzel együtt pedig a magamnak tett fogadalmam, hogy lassan, rendre, szép sorjában (talán évek alatt), el is készítem a beérkezett pályaműveket. Nos, már készítettem is el belőlük (lassan, rendre, szép sorjában, talán évek alatt be is blogolom:P) sőt, az elsőt még akkor frissiben, a VKF! ideje alatt, azaz miközben dolgoztam fel a beérkezett anyagokat.

Hogy miért éppen Lúdanyó csirkecurryja volt az első, nem tudom. Emlékszem, egyedül voltam otthon, és ahogy olvastam a receptet annyira érdekesnek, furcsának találtam a hozzávalókat, de az ízüket is annyira éreztem a számban, hogy muszáj volt kipróbálnom! Történetesen minden volt itthon, ami keleltt hozzá, de ha Lúdanyó nem küldi be ezt a receptet, eszembe sem jutott volna őket összeházasítani. Meg is ettem egyedül az egészet. Igaz, két részletben, de csak úgy, magában, köret nélkül. Nagyon ízlett. Bánatomra viszont, férjem csupán egy falatot vett a szájába, azt is fintorogva nyelte le. Sebaj, ő nem kap máskor (sem).

Csirkecurry

Hozzávalók:
1 kicsontozott csirkemell, 1 hagyma, 1 nagy alma, 1 marék mazsola, 1 teáskanál currypor, 2 dl joghurt vagy kókusztej (vagy 2 dl tej és 2 evőkanál kókuszreszelék), olaj, só, bors, csípőspaprika-pehely, pár csepp citromlé

Elkészítése:
Leghamarabb a tejet forraltam fel a 2 evőkanál kókuszreszelékkel, majd félretettem. A hagymát csíkokra vágtam és kevés olajon üvegesre pároltam. Megszórtam a curryporral és félrehúztam. Rádobtam a kis kockákra vágott húst, átforgattam, majd visszatettem a tűzre és saját levében hagytam párolódni. Kb. 5 perc után rádobtam a mazsolát és a meghámozott, szintén kockára vágott almát és még néhány percig együtt pároltam. Közben sóztam, borsoztam, nagyon kevés csípőspaprika-pelyhet szórtam rá és egy-egy picike vizet öntöttem alá. A kókuszos tejet leszűrtem, a kókuszt is jól kinyomkodtam és a tejet ráöntöttem a húsra. Összeforraltam, és már alig vártam, hogy ehetőre hűljön. Gondolom, a párolt rizs illett volna leginkább hozzá, de én önmagában is imádtam. :)

TAV. BŐS. - 2011.

Related Posts with Thumbnails

2010. október 31., vasárnap

Mai ebédünk és vacsoránk

Egyelőre csak képekben, de jövök a receptekkel is:
Tárkonyos zöldségleves borjúsússal/csonttal





Bárányborda fűszeres kéregben

Húsvétkor, amikor bárányt kapunk vagy veszünk, mindig igyekszem úgy elosztani, hogy az év hátralevő részére is maradjon egy-egy adag hús. Mert ilyenkor pl. jólesik elővenni és változatossá tenni vele a húsrepertoárt! Tegnap vacsoráztuk, és sikert arattam vele. Bár ez is a kísérletezős ételfajátból való volt, úgyhogy, lehetett volna bármilyen a fogadtatása!:P

Bárányborda fűszeres mogyorókéregben

Hozzávalók: személyenként 2-3 bárányborda, só, bors; a kéreghez: 10-15 dkg sós mogyoró, 4 cikk fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál mustármag, 1 mokkáskanál koriandermag (lehet több is, ízlés szerint, én nem mertem többet tenni, nehogy kiütközzön az íze), kb. 0,5 dl olaj, 1 dl bor


Elkészítése:
A báránybordát megszórjuk sóval és borssl és néhány óráig hagyjuk pácolódni. A mogyorót, a mutármagot és a koriandert kávédarálóval ledaráljuk, a fokhagymát áttörjük, a petrezselyemzöldet felaprítjuk és az egészet egy tálkában összedolgozzuk-elmorzsoljuk. A báránybordákat ebbe a morzsába forgatjuk-nyomogatjuk bele, majd a grillserpenyőben felforrósított olajon (ne tegyük bele egyszerre, inkább utánatöltünk) mindkét felüket szép pirosra sütjük. Végül felöntjük a borral és addig pároljuk, őket, amíg a bor is elpárolog. Nagyon finom, különleges ízű sült, köretként bármi illik hozzá. Mi kenyérrel és vágott savanyúsággal ettük.

EK - 2015/4


2010. október 28., csütörtök

Pulykagombócok petrezselymes krumplival és tejszínes tengeri herkentyűkkel

Gyors, egyszerű ebédet "dobtam össze" az elmúlt vasárnapon: zöldséglevest, aminek a csirkegombócok adták meg az "ízét", másodiknak pedig pulykagombóc volt petrezselymes krumplival és tejszínes tengeri herkentyűkkel.
A zöldséglevesbe sárgarépát, petrezselyemgyökeret, egy picike zellert, zöldborsót és vékonylaskát, azaz cérnametéltet főztem, illetve a levesben főztem meg a pulykagombócokat is.

EK - 2010/12


Pulykagombócok petrezselymes krumplival és tejszínes tengeri herkentyűkkel

Hozzávalók: a gombócokhoz: kb. 60 dkg darált pulykahús, só, bors, szárított bazsalikom; a krumplihoz: kb. 80 dkg aprószemű krumpli, 1 csokor petrezselyemzöld, só, olívaolaj; a mártáshoz: kb. 20 dkg tenger gyümölcsei vegyesen (koktélrák, mini-polip, mini-kagyló, surimi, mini-tintahal stb.), 2 nagy cikk fokhagyma, 2 dl tejszín, só, bors, ízlés szerint citromlé.
Elkészítése:
A pulykahúst  sózzuk, borsozzuk és bazsalikommal fűszerezzük. Belefőzzük bármilyen levesbe, vagy egyszerűen, enyhén sós vízben pároljuk puhára, amiből aztán bármilyen leves készíthető. Végül szűrőkanállal kiszedjük és melegen tartjuk. A mártáshoz a fokhagymát feldaraboljuk, kevés olajon megdinszteljük, majd rádobjuk a tenger gyümölcseit. Saját levében pároljuk, amíg a leve el nem fő, majd felöntjük a tejszínnel és addig főzzük tovább, amíg kissé besűrűsödik (4-5 perc). Közben a krumplit jól megmossuk, sós vízben héjában megfőzzük és meghámozzuk. A petrezselyemzöldet felaprítjuk, kevés olívaolajon néhány másodpercig fonnyasztjuk, majd beleforgatjuk a meghámozott krumplit. Ízlés szerint sózzuk és citromlével tesszük pikánssá. A gombócokat csirkéből is készíthetjük.

EK - 2010/12

Tálalhatjuk is. Jó étvágyat!

Kifőztük - Karácsony



Bizonyára észrevettétek, hogy az utóbbi napokban sok-sok blogon megjelent vagy egy titokzatos karácsonyfa, vagy egy gyönyörűszép címlap, amik egy adománygyűjtő akcióra hívják fel a figyelmet.

Elkészült. A Kifőztük-Karácsony. Ami nem más, mint a Kifőztük online gasztromagazin karácsonyi különszáma. De míg a havonta megjelenő Kifőztük egy ingyenes lap, a karácsonyi különszámot egy kis adomány fejében lehet letölteni. Hogy mekkora ez a kis adomány, nincs megszabva: ki-ki saját lehetősége szerint adakozhat, és kivétel nélkül, mindenki megkapja a letöltéshez szükséges kódot. Minden további részletet meg lehet találni a http://karacsony.kifoztuk.hu honlapon. Annyit még "elárulok" azonban, hogy a magazinban 115 blogger receptje és másfajta, karácsonyhoz kapcsolódó ötlete található, aki pedig hozzájut, egy tartalmas, színvonalas karácsonyi ötlettárhoz jut hozzá. Kedvcsinálóként át lehet lapozni a kiadványt ITT.

Tehát, kedves olvasóim, segítsünk mi is! Hogy sok-sok, otthon és élelem nélkül maradt családban, idén is lehessen karácsony, hogy a gyerekszemek mindenhol csilloghassanak!

2010. október 27., szerda

Padlizsánkrém - picit másképp

Paradicsomos padlizsánkrém

Bár nagyon szeretjük az Erdélyszerte ismert majonézes padlizsánkrémet, van, hogy mégis megunjuk. Ilyenkor aztán rámjön az újíthatnék. Legutóbb ez kerekedett belőle. (Férjecském is úgy gyúrta magába, mint egy éhenkórász, pedig a padlizsán savassága miatt mostanában kissé elhidegült a kapcsolatuk!)

Paradicsomos padlizsánkrém

Hozzávalók: kb. 60 dkg fagyasztott padlizsánhús (esetleg 2-3 friss padlizsán), 2 paradicsom, 1 kicsi hagyma, 1/2 dl olaj, só, citromlé, néhány szál petrezselyemzöld
Elkészítése:
A padlizsánt szűrőbe tesszük és hagyjuk kiolvadni; ezalatt a leve is jól lecsepeg. Ha friss padlizsánból készül, akkor megsütjük és meghámozzuk őket, majd pépesítjük. Megsózzuk és állandóan kavargatva beledolgozzuk az olajat. Végül a krémbe belekeverjük a kis kockákra vágott paradicsomot és a nagyon finomra darabolt hagymát, illetve petrezselyemzöldet. Citromlével és sóval ízesítjük. Kb. félórát hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek. Teljes kiőrlésű pirítósra kenve fogyasztjuk. És egy csésze citromos tea is elkél mellé. 

EK - 2010/11

2010. október 26., kedd

Füstölt nyelv tárkonyos mártással

Füstölt nyelv tárkonyos mártással
Amikor Alíznál láttam, már csorgott a nyálam utána, ugyanakkor azt is tudtam, hogy nem igazán adatik majd meg a kóstolása. Füstölt nyelv. Honnan? Amikor nálunk disznóvágás van, a belsőségeknek csakis egyetlen felhasználása lehetséges: a májas(hurka). Nem mondom, hogy ez nem finom, de most már úgy gondolom, hogy pazarlás, hiszen a májat, a vesét, a nyelvet olyan finoman el lehet készíteni másképp is!

Múltkor, egy nagybevásárláskor, amikor a füstölt húsos pult előtt haladtam el, megakadt a szemem valamin. "Limba afumata" - írta, azaz füstölt nyelv, és egy jókora példány 4 lej valamennyi baniba került (kb. 300 ft.), szóval majdnem ingyen volt. Nem volt kérdéses, hogy megevszem.

Másnap finom tejfölös zöldséglevest főztem belőle, magát a nyelvet pedig tárkonyos majonézmártással ettük, ahogy Alíz is leírta. Egyszerűen készítettem: 1 adag félperces majonézbe plusz sót, borsot, mustárt, citromlevet, porcukrot és egy csipet ecetes tárkonyt tettem, majd tejföllel hígítottam. Egyszerűen friss kenyérrel ettük. Mennyei volt a vajpuha nyelv a savanykás-pikáns mártással!

2010. október 24., vasárnap

Tárkonyos-vargányás krumplileves


A krumplilevest ezerféleképpen el lehet készíteni, csak a fantázia szab határt a változatoknak. Én is állandóan kísérletezem, és ezúttal szárított vargányával dobtam fel az ízét. Remekül sikerült. A Kifőztük 8. számában is megjelent a recept. Ha kíváncsiak vagytok, hogy még mi jelent meg benne, töltsétek le ingyenesen ITT.

Tárkonyos-vargányás krumplileves

Nevezzük akár burgonyának, akár pityókának vagy földialmának, egy biztos: a krumpli megunhatatlan. A világ minden táján ismerik és használják, a belőle készült ételek a végtelenségig variálhatók. Egyik leglaktatóbb zöldségünk, amiből finom köreteket, főfogásokat, egytálételeket, leveseket, sőt desszerteket is készíthetünk. Krumplilevest mindenki szokott készíteni, gondolom, ahány ház, annyiféleképpen, én most a tárkonyos-vargányás változatát mutatom be.

Hozzávalók 4-5 személyre:
1 kg sertésoldalas (friss és füstölt vegyesen)
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér vagy paszternák
1 kis zellergumó
3-4 krumpli
1 hagyma
1 piros húsú paprika
2-3 friss vargánya vagy 1 marék szárított
1 csokor petrezselyemzöld
csipetnyi ecetes tárkony (leírása a Kifőztük 4.
számában) vagy 1 teáskanál szárított tárkony

(tárkony)ecet

a tálaláshoz:
tejföl

Elkészítése:
Az oldalast jól megmossuk, majd bő, enyhén sós vízben főzni kezdjük. Ha szárított vargányával készítjük, a gombát beáztatjuk langyos vízbe. A zöldségeket meghámozzuk; a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert és a paprikát kis kockákra, a hagymát félbe, majd csíkokra, a krumplit pedig nagyobb kockákra vágjuk. Amikor a hús majdnem puha, beledobjuk a levesbe a répát, majd 10 perc múlva a többi zöldséget és a gombát is. Addig főzzük tovább, amíg a zöldégek meg nem puhulnak. Végül, ha még kell, utánasózunk, megszórjuk az apróra vágott ecetes tárkonnyal és a petrezselyemzölddel, illetve a tárkonyecettel savanyítjuk. Tálaláskor tejfölt csorgatunk rá.

NÚ - 2019/11.

2010. október 23., szombat

Csilisbab-saláta


Gyorsabban elkészül, mint maga a csilis bab. Véletlenül úgy sikerült, hogy elég hű maradtam az eredeti recepthez. Darált hús helyett pici szalámikockákat használtam. Nagyon finom volt, a férjem is, a lányok is dicsérték: ették. :)

Csilisbab-saláta

Hozzávalók: 3 kis konzerv bab, 20 dkg fagyasztott kukorica (vagy 1 kis konzerv), kb. 1 arasznyi száraz szalámi, 3 pici lilahagyma, 1 kisebb piros húsú paprika, 1 sárga/zöld húsú paprika, ízlés szerint csípős paprika, só, bors, 3-4 evőkanál (házi) ketchup (Ketchup 1.)

Elkészítése:
Vizet forralunk, enyhén megsózzuk, és amíg a többi hozzávalót előkészítjük, a kukoricát megfőzzük. Ha konzervből készül, csak jól lecsepegtetjük. A babkonzervet is leszűrjük, a szalámit és a paprikákat kis kockákra vágjuk, a hagymát felkarikázzuk. Sózzuk, borsozzuk és a ketchuppal összekeverjük. Már ehető is.

EK - 2011/11

2010. október 22., péntek

Magyaros ízek napja Székelyudvarhelyen

Október 23-án, azaz holnap, ismét gasztronómiai jellegű ünnepre kerül sor Székelyudvarhelyen. A továbbiakban idézem az udvarhelyinfo.ro honlapján talált szöveget:

"Igazi gasztronómiai esemény helyszíne lesz a székelyudvarhelyi Kaufland parkolója október 23-án, szombaton.

A Magyaros Ízek Napján a magyar szakácsművészet számos jeles képviselője részvételével többek között sódarleves készítésére, gyümölcs- és zöldségfaragásra, termékbemutatókra kerül sor.

A Magyaros Ízek Napja vendégei:
Dékány Ferenc, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének tiszteletbeli elnöke, Magyarország „kolbászkirálya", a Magyar Fehérasztal Lovagrend tagja
Dinya Imre, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke
Hunyadvári József, a Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Székének tagja

Jelen lesznek a novemberi világbajnokságra készülő Magyar Olimpiai Mesterszakács Válogatott tagjai is:
Varga Károly olimpiai bajnok mesterszakács, a magyar válogatott csapatkapitánya, zöldség-gyümölcs faragó
Ambrus György olimpiai bajnok mesterszakács
Tímár András olimpiai bajnok mesterszakács
Szilágyi Gábor mesterszakács
ifj. Ambrus György zöldség-gyümölcs faragó

Nem fognak hiányozni a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének további tagjai sem:
Petrina Sándor, a gyulai sódar specialistája
Hajduk Zoltán húsipari technológus, a magyaros ízek specialistája

A gyerekek aszfaltrajzoló versenyre nevezhetnek be, reggel a vásárló háziasszonyoknak a mesterszakácsok tanácsokat adnak, majd hatalmas üstökben sódarlevest főznek. A rendezvényt hagyományőrző együttes előadása színesíti.

uh.ro"

2010. október 20., szerda

2 éves a blog, 500. bejegyzés és a kutatás folytatódik

Megint elfelejtettem. Tegnap volt a blogom szülinapja.:)
Amit akartam, azt leírtam pár nappal ezelőtt.
Köszönöm!:)
Aki olvassa a blogomat és szeretné, továbbra is kibújhat a névtelenségből, akár névtelenül is. Még mindig szeretném tudni, hogy kik olvasnak:)

Töröltem a régi, internetről vett képeket, mert a kis keresztfiam születésnapja történetesen egybeesik a blogoméval, és ebben az évben én készítettem neki a tortát. Így inkább ezt a fotót mutatom meg:

Churutos őszi leves


Engem is megfertőzött a churut-láz, ami az erdélyi konyhás lányokat utolérte! Még a múltkor, a gombákkal egyszerre küldött Alíz nekem is két kúpocska churutot (bővebb infók és fotó Edónál), amit aztán elkezdtem ilyen-olyan levesekbe beletenni. Legutóbb ez a finomság született vele. Természetesen, aki nem jut hozzá (aminek elég nagy a valószínűsége), helyette simán használhat ecetet, citromlevet vagy korpaciberét. Íze jellegzetes, szerintem leginkább a korpacibere hasonlít hozzá, de azért mégis más, hiszen mindkettő teljesen másképp készül.

Hozzávalók: 2 szál sárgarépa, 1 hagyma, 4-5 krumpli, 15 dkg sütőtök, 1 paradicsom, 1 maréknyi szárított vargánya, 1 csokor petrezselyemzöld, só, 1 kúpnyi churut vagy ízlés szerint ecet, olaj
Elkészítése:
A sárgarépát apró kockákra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Felöntjük vízzel, megsózzuk és hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, kb. 10 percnyi főzés után a kockára vágott krumplit és a felaprított vargányát, majd további 10 perc után a krumplival nagyjából azonos méretűre vágott sütőtököt és a feldarabolt hámozott paradicsomot. Még 10-15 percig főzzük, majd belereszeljük a churutot, sózzuk, ha még kell, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.

EK - 2010/11

2010. október 17., vasárnap

Borókás báránysült

Kifőztük. Egy magazin. Egy sejtelmes név, ami egyből besorolja "viselőjét" a gasztrolapok kategóriájába, ugyanakkor arra az "összeesküvésre" is utal, amit hónapról hónapra "elkövetünk" a kedves olvasók ellen, és amelynek eredménye a havonta megjelenő virtuális kiadvány.
Akik rendszeresen látogatják blogomat, már ismerik, hallottak róla, de biztos akad egy-két idetévedt új ember is, akiknek kedvéért elmondom, hogy a Kifőztük Magyarország (és a körülötte lévő térség) első és eddig egyetlen online gasztromagazinja, ami havonta letölthető a http://www.kifoztuk.hu/ oldalról ingyenesen, csupán regisztráció, illetve belépés szükséges hozzá. A 8. száma október első napjaiban jelent meg, ezt letölthetik ITT.

A 8. számba két különleges fogással készültem, egy húsos főfogással és egy ősz színeiben pompázó levessel.



Borókás báránysült

A borókafenyő termése, a borókabogyó, nagyon finom aromájú, különleges fűszer. Eddig nem volt alkalmam kipróbálni, de nemrég kaptam ajándékba egy tasakkal. Némi gondolkodás után jócskán módosított jerk fűszerkeverékbe tettem bele, és báránycomb ízesítéséhez használtam fel.

Hozzávalók 4 személyre: 1 báránycomb (kb. 1,5-2 kg), só; a páchoz: 1 dl olaj, 3 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál (barna) cukor, 1 teáskanál só, 1 kis (salotta)hagyma (meghámozva), 2-3 gerezd fokhagyma (meghámozva), 1 teáskanál szemes bors, 10-15 szem borókabogyó, 1-1 szem szegfűszeg és szegfűbors, 1 teáskanál aprított kakukkfű

Elkészítése:
A pác hozzávalóit magas falú, keskeny edénybe tesszük, és 1-2 perc alatt botmixerrel péppé dolgozzuk. A báránycombot megmossuk, papírtörlővel megtörölgetjük, a nagyobb faggyúdarabokat és a hártyákat levagdossuk róla. Enyhén megszórjuk sóval, majd ecset segítségével rákenjük a pácot. Lehetőség szerint 12-24 órát hagyjuk pácolódni. Sütéskor tűzálló edénybe fektetjük, aláöntünk kétujjnyi vizet, alufóliával lefedjük, és lassú tűzön (maximum 150 fokon) nagyjából 2 órán át pároljuk. Közben néha levehetjük a fóliát és meglocsolhatjuk a szaftjával, illetve ha elpárolgott volna a lé, további forró vízzel pótoljuk. Végül 10-15 percre fólia nélkül visszatesszük a forró sütőbe, hogy a teteje szép pirosra süljön. Bármivel tálalható, én nokedlit készítettem mellé.

Tipp: ha nem fogy el az összes pác, jól lefedve, hűtőszekrényben 2-3 hétig tárolható.

Sóágyon sült ponty



Hiába tele a fagyasztó hallal, méghozzá csukával, ami az egyik legfinomabb húsú ragadozóhal, a férjem nagyon rajtafelejtette szemét egy gyönyörű ... derékon. Méghozzá ponytderékon. És jó árban is volt, sőt! Így megvettük, hogy megkóstoljuk a pontyot is. És, végre, felavathattam a filézőkésemet is, amit tavasszal vettem. (eddig nem került kezem ügyébe olyan hal, amit érdemes lett volna kifilézni.)

A pontyderék, amit vettünk, kb. 1,5 kg volt, összesen 16 szelet lett belőle, és egy adag még vár a fagyasztóban. Nagyon finom volt, és néhány kis csonttól eltekintve, ami bennemaradt a gerinc melletti részben,( és amit nem tudtam kihúzni belőle még nyersen, mert a férjem fogószerszámai a garázsban voltak), egyetlen apró szálka sem keserítette meg az életünket.

A lehető legegyszerűbben készült: sóágyon. Jobbanmondva: sótéglán. A filéket gazdagon megszórtam borssal (a gyerekekét nem) és a férjem a jól felforrósított sótéglákra helyezte őket. Kitartóan őrködött is fölöttük, fordítgatta őket, de kb. 10 perc alatt el is készültek. Addig én kevés vajon kb. 40 dkg mexikói keveréket pároltam puhára pici sóval ízesítve. Végül citrommal tálaltuk.

EK - 2010/11

2010. október 15., péntek

100000 és egy kis kutatás


Ebben a pillanatban kereken 100.000 a blogomon járt látogatók száma. A mai nap 169. látogatója egyben a százezredik is! :)  (A számlálóm a napi egyszeri látogatást számolja, a letöltések száma így már jóval több is.) Örülök és egyben meg is lepődtem. Nem, tudtam, hogy közeledik a számláló a hatszámjegyű kerek számhoz, de nem gondoltam volna, hogy el is kapom, meglátom a kerek, pontos százezrest. :)

Talán illene valami statisztikaféleséget betenni ebbe a bejegyzésbe, de most nem fogok. Csupán annyit írok, hogy köszönöm mindazoknak, akik blogom (4 nap híján)  2 éves létezése alatt benéztek hozzám, rendszeresen látogattak, és/vagy megjegyzést írtak. Köszönöm, mert értük és általuk van a blogom. Örülök, ha bárkinek csak egyetlen kis használható ötletet is tudtam adni, akkor már megérte az a jópár óra, amit eddig a blogírással töltöttem. 

És akkor a "kutatás" része...

Kíváncsi vagyok, hogy ki az, aki látogatja blogomat. Úgyhogy, ha valaki rendszeresen be szokott nézni a kalandos konyhába, de eddig esetleg nem volt alkalma vagy bátorsága megjegyzést hagyni, kérem, tegye meg most! Nagyon örülnék, ha megismernélek.


2010. október 11., hétfő

Torta babalátogatóba



Unokatestvérem újszülött (ma már 9 napos:)) kisfiát látogattuk meg tegnap, ajándékba vittük ezt a tortát. Belül kakaós, vaníliás és epres piskóta citromos-vaníliás krémmel, kívül pedig fondant. Bővebb receptet most nem tudok írni (nem is tudom, ha sikerül egyáltalán pótolni), sajnos fázisfotók sem készültek, de ha valakit érdekel a kiscipő készítésének módja, képeket, bővebb instrukciókat talál Lisa blogján.


2010. október 9., szombat

Lestyánleves



Talán furcsa ez az elnevezés, talán furcsa maga a leves is. De aki szereti a címben szereplő fűszernövényt, biztos, hogy hálásan fogadja ezt a receptet. Amit alig lehet receptnek nevezni, hiszen alig kell bele valami. Bár lehet gazdagabb változatát is készíteni! Gyors, aromás, finom - mindenképpen. Nálunk a románok körében nagyon elterjedt leves, és sosem tudtam elképzelni, hogyan készül. Nos, miután néhány receptet átolvastam, és mindegyik más-más volt, alig hasonlítottak egymásra, megalkottam én is a magam, jócskán leegyszerűsített verzióját. :)

Lestyánleves

Hozzávalók: 2 csokor lestyán, 3 evőkanál liszt, 4-5 evőkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika, só, almaecet, 1 dl-nyi tejföl, pirított kenyérkockák a tálaláshoz
Elkészítése:
A lisztből és az olajból nagyon világos rántást készítünk, megszórjuk a pirospaprikával és felengedjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Miután felforrt, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott lestyánt, majd a kevés forró lével elkavart tejfölt. Kb. 5 percig hagyjuk főni, majd félrevesszük. Sóval, almaecettel ízesítjük, pirított kenyérkockákkal tálaljuk. A tetejére is szórhatunk apróra vágott lestyánt.
Készíthető másképp is, leginkább úgy tudnám elképzelni, hogy csirkeaprólékot (szárnyat, nyakat) főznék puhára, és rizs lenne a betétje. A többi pedig ugyanaz lenne, ahogy fennebb leírtam. De így még nem próbáltam.

EK - 2010/11

2010. október 8., péntek

Megjelent az októberi Erdélyi konyha!


Ráadásul plusz 8 oldallal megspékelve, ugyanis több rendezvényen is részt vettünk mostanában, ami különben sehogy sem fért volna el a szokásos felületen.
Ebben a hónapban Edó lapszemléjét olvashatjátok:

"Szerintem izgalmas, tartalmas lapszám, lássuk mit is tartalmaz pontosan.

A lapszám az ősz jegyében íródott, s legelsőként S.Edith (ez lennék én:P) vezércikke bizonyítja, hogy milyen jó is emlékezni gyerekkorunkra, amikor a tv meg számítógép helyett inkább a mezőn vagy a könyvek mellett tötltöttük időnk nagy részét, sokkal hasznosabbá téve magunkat. Hogyan kapcsolódik ez a betakarításhoz? Kiderül a cikkből.

Aztán következik Hajnalka ajánlata káposztás ételekre, hiszen a káposztának most nagy szezonja van. Isteni finomságokat ajánl, nagyon ötletesen.

Jutka lehetőségeket kínál csirkés finomságokra, hiszen annak idején a csirkék éppen őszre érték el a kívánt súlyt, amikor érdemes volt levágni. Fennséges csirkés fogások egyszerűen, nagyszerűen.

Jómagam (azaz Edó)is őszre hangolódtam s tippeket adtam a tisztelt nagyérdeműnek, hogyan készítsünk szezongyümölcsökből különféle finomságokat.

S.Edith hasznos tanácsokkal lát el a befőzés rovatban, savanyúságtól kezdve zöldfűszerekig, hogyan tároljuk, raktározzuk télire. Egyszerű és egészséges.

Alíz exkluzív interjút készített Csíki Sándor budapesti gasztronómussal, aki megálmodta a Nemzeti Gulyásnapot. Érdemes elolvasni!

Otti rengeteg finomabbnál finomabb variációt mutat be melegszendvicsre, amit bármikor elkészíthetünk rövid idő alatt, akár kevés alapanyagból is ízletesen.

Zsuzsika ismét remek ötleteket ad vegetáriánusoknak, de nem csak..

A holland konyha remekeit G.Edith tárja fel az olvasóknak. Igazán nagyon különleges, ínycsiklandó fogások, amiket mi magunk is elkészthetünk, nemcsak a hollandok.

Az Erdélyi konyha 8 oldalas mellékletében beszámolókat olvashatunk a II.Udvarhelyi Gyümölcsfesztiválról, illetve a XVI. Nemzetközi Töltöttkáposzta-fesztiválról, rengeteg képpel, de a hústalan töltött káposzta receptjét -a híres böjtös káposzta - is megismerheti ezúttal az olvasó.

Káposztás puliszka, káposztás laska, az örök és megúnhatatlan klasszikusok nagymama konyhájából - Hajnalka írásával.

S.Edith Dobos Irma dadanénit kérte fel, hogy egy egyszerű és finom ebédet ajánljon az olvasóknak.

Kiss-Budai Tibor, a kolzsvári Spritz Café tulajdonosa új rekordot állított fel a Nemzetközi Szabadtéri Főzőversenyen csirkés ételével. Hogy miért lett világrekord, elolvashatjuk a Tibi ínyencségei rovatban.

Újabb cukrászköltemény lát napvilágot: konyakparfümös szilvásgombóc-kavalkád, sok -sok fotóval.

Habár a zseni sosem kóstolta, a Mozart golyót mégis róla nevezték el - olvashatjuk Padureanu Gabriella gasztroanekdota rovatában, ráadásnak egy isteni ropogós málnás torta receptjét is megosztja az olvasóval.

A pszichowellness rovatban Bányai Gyöngyi magyarországi kolléganőnk és S.Edith őszi karcsúsító variációkat mutatnak be, hogy ne a bőrünk alá gyűjtögessünk.

Babszemanyu a kisbabák önálló étkeztetéséhez ad hasznos tippeket.

A Tini-konyhából megtudhatjuk Dubován Viktor aradi tanuló ajánlását, amit tinik is el tudnak készíteni.

A sajtlexikonban S.Edith ezúttal hazai sajtokról ír, nagyon hasznos információkat.

Na és persze most sem marad el havi keresztrejtvényünk, rengeteg nyereménnyel!

Új, őszi lapszámunk kapható a Corvin kiadó terjesztőinél, illetve megrendelhető a difo@corvinkiado.ro címen.

2010. október 7., csütörtök

A 8. Kifőztük is itt van már!

Igen, nyolcadszorra is Kifőztük! Az újság tele van jobbnál jobb, szebbnél szebb őszi ételekkel, lapozgassátok! Ez utóbbi szó pedig nem véletlen, mert valóban, lapozgatni is lehet már! És további meglepetések is várnak mind a magazinban, mind az oldalon!

2010. október 5., kedd

Deltai zsákmány + találós kérdés

3 napig horgászott férjecském a Duna-deltában és ezzel a zsákmánnyal tért haza.:):):):) Egy darabig most már van halunk... :) Felismeritek, hogy milyen halakat fogott? Fej nélkül biztos, hogy nehezebb, de az alsó képen ott vannak frissen, fejestől!:)


Jerk csirke



Ez sem éppen most készült, de ha már amúgyis a régi VKF!-nél tartok, hát ezt is megírom. A csirkecurry után a jerk csirke receptje volt az, amit kipróbáltam a Világjáró fazék című VKF!-re érkezett pályamunkák közül. Ketten is megörvendeztettek vele, az egyik Piszke, a másik Flat-cat volt.
Mindkettőnél istenien nézett ki és annyira izgalmasnak tűnt a jerk fűszer, hogy szintén hatalmas késztetést éreztem a kipróbálására. Nem éppen azonnal, de még valamikor nyáridőben sor került rá. Kettejüknél icipici eltérések voltak a pác hozzávalóinál, én végül valami magamfajta változatot alakítottam ki, de hogy pontosan mi került bele, már nem emlékszem. Jobbanmondva, a hozzávalóktól én sem igazán tértem el, de az arányok picit másabbak voltak. Szerintem ki kell próbálni és végül ki-ki kialakítja a szája ízének leginkább megfelelőt. (Nem azt mondom, hogy megváltoztatni a fűszerkeveréket, hiszen akkor már nem az lenne, de gondolom, nem mindegy, ha valamelyik jellegzetes ízű fűszerből (pl. fahéj vagy szegfűszeg stb.) többet vagy kevesebbet használunk hozzá.)


Jerk csirke arany krumplival

Hozzávalók 4 személyre: 2 csirkemell, 60 dkg krumpli, bő olaj, só; a jerk páchoz: 1 közepes hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 1 teáskanál szemes bors, 1 teáskanál pirospaprika, 10 szem szegfűbors, 1-2 szegfűszeg, 1 kávéskanál fahéj, ½ kávéskanál gyömbérpor, ½ kávéskanál őrölt szerecsendió, 2 evőkanál friss kakukkfű, 1 citrom leve, 2-3 evőkanál méz, 1 teáskanál só, 1,5 dl olaj.

Elkészítése: A csirkemellet jól megmossuk, a vizet felitatjuk róla, majd tetszés szerint nem túl kicsi darabokra vágjuk. Enyhén megsózzuk, és félretesszük. A pác hozzávalóit magas falú pohárba tesszük-öntjük, és botmixerrel sima péppé turmixoljuk. Ha nincs botmixerünk, akkor a száraz, szemes fűszereket kávédarálóban ledaráljuk, majd alaposan összekeverjük a finomra aprított hagymával, a zúzott fokhagymával, a kakukkfűvel, a sóval meg a folyékony hozzávalókkal. A csirkemellet jó vastagon bekenjük a páccal, tálba tesszük, és hűtőben legalább 1 napig, de jobb, ha 2 napig, érleljük. Parázs fölött, rácson, vagy grillserpenyőben 5-10 perc alatt átsütjük, sütőben kb. félóra alatt készül el.
A krumplit alaposan megsikáljuk, többszöri vízben átmossuk, majd sós vízben félpuhára főzzük. Hideg vizet engedve rá hirtelen lehűtjük, majd leszűrjük, és hagyjuk kissé megszikkadni őket. Ezután méretüktől függően héjastól négybe-hatba vágjuk őket, és felforrósított, bő olajban aranyszínűre sütjük. Friss saláta illik mellé.
Az lett volna az igazi, ha kinti rácson sütöm meg, de akkor nem állt rendelkezésemre csak a gázgrillem, ezért a husi színe nem lett olyan nagyon szép, de az íze nagyon jó volt, és azóta már más húsfajta ízesítéséhez is használtam a pácot.

ÍZES-SZÍNES - 2012.



(A fotó az aszalódni kitett paradicsomaimat ábrázolja, és csak annyi köze van ehhez a bejegyzéshez, hogy a fentebb említett gázgrill multifunkcionális voltát ábrázolja. A muffinokat, kenyereket, tortákat is rendszerint ezen hűtöm, szóval, igazán jó befektetés volt.:) )
Bár, gondolom, egy kókusztejes-mangós rizsköret inkább beleillik a karib ízvilágba, mint a sült krumpli, én mégis ez utóbbival tálaltam. Az igazság az, hogy "féltem" két számunkra teljesen új ízvilágú ételt tenni az asztalra egyszerre, így aztán kipróbáltam a nyaralásunk alatt oly szívesen fogyasztott "arany krumplit". Amiben semmiféle ördöngösség nincs, csupán a krumplit kell héjában félpuhára főzni, majd azon héjastól hasábokra vágni és forró olajban kisütni, mint a szalmakrumplit. Annál viszont ezerszer zamatosabb, finomabb.

2010. október 4., hétfő

"Csirkecurry nálunk", azaz Lúdanyónál



"...muszáj lesz kipróbálnom egy szép napon!" olvasom Alíz 3. VKF!-beszámolójában (mert a harmadik ez, csak már belebolondult a számolgatásba, szegény:D). És eszembe jutott a VKF!, aminek én voltam a háziasszonya, ezzel együtt pedig a magamnak tett fogadalmam, hogy lassan, rendre, szép sorjában (talán évek alatt), el is készítem a beérkezett pályaműveket. Nos, már készítettem is el belőlük (lassan, rendre, szép sorjában, talán évek alatt be is blogolom:P) sőt, az elsőt még akkor frissiben, a VKF! ideje alatt, azaz miközben dolgoztam fel a beérkezett anyagokat.

Hogy miért éppen Lúdanyó csirkecurryja volt az első, nem tudom. Emlékszem, egyedül voltam otthon, és ahogy olvastam a receptet annyira érdekesnek, furcsának találtam a hozzávalókat, de az ízüket is annyira éreztem a számban, hogy muszáj volt kipróbálnom! Történetesen minden volt itthon, ami keleltt hozzá, de ha Lúdanyó nem küldi be ezt a receptet, eszembe sem jutott volna őket összeházasítani. Meg is ettem egyedül az egészet. Igaz, két részletben, de csak úgy, magában, köret nélkül. Nagyon ízlett. Bánatomra viszont, férjem csupán egy falatot vett a szájába, azt is fintorogva nyelte le. Sebaj, ő nem kap máskor (sem).

Csirkecurry

Hozzávalók:
1 kicsontozott csirkemell, 1 hagyma, 1 nagy alma, 1 marék mazsola, 1 teáskanál currypor, 2 dl joghurt vagy kókusztej (vagy 2 dl tej és 2 evőkanál kókuszreszelék), olaj, só, bors, csípőspaprika-pehely, pár csepp citromlé

Elkészítése:
Leghamarabb a tejet forraltam fel a 2 evőkanál kókuszreszelékkel, majd félretettem. A hagymát csíkokra vágtam és kevés olajon üvegesre pároltam. Megszórtam a curryporral és félrehúztam. Rádobtam a kis kockákra vágott húst, átforgattam, majd visszatettem a tűzre és saját levében hagytam párolódni. Kb. 5 perc után rádobtam a mazsolát és a meghámozott, szintén kockára vágott almát és még néhány percig együtt pároltam. Közben sóztam, borsoztam, nagyon kevés csípőspaprika-pelyhet szórtam rá és egy-egy picike vizet öntöttem alá. A kókuszos tejet leszűrtem, a kókuszt is jól kinyomkodtam és a tejet ráöntöttem a húsra. Összeforraltam, és már alig vártam, hogy ehetőre hűljön. Gondolom, a párolt rizs illett volna leginkább hozzá, de én önmagában is imádtam. :)

TAV. BŐS. - 2011.