2009. november 13., péntek

Croissant - egyszerűen és töltelékesen



Még sosem készítettem hasonlót (csak gyerekkoromban a hájast, de azt nem én gyúrtam, én csak vágtam, töltöttem), de azt hiszem, még fogok. Már csak azért is, hogy gyakoroljam és egyszer majd az enyém is olyan legyen, mint a Gabojszáé, ahonnan én inspirálódtam, illetve a Limaráé, ahonnan meg Gabojsza ihletődött.

A receptet mindkettejük linkelt oldalán meg lehet találni, én most (főleg idő szűke miatt) nem írom le.
Betartottam Gabojsza utasításait, nem is volt gond mindaddig, amíg le nem járt a hűtőben való pihentetés. Amikor viszont már kinyújtottam a tésztagombócokat, megszórtam őket a lereszelt vajjal és ki kellett volna nyújtanom, egyszerűen nem sikerült. Illetve kinyújtottam, de az egyik tésztalap lemaradt, a másik tovább nyúlott, az egyik kifedte a másikat, a vaj a serítőmre (nyújtófámra) ragadt, szóval, kellőképpen meg voltam ijedve! Még véletlenül sem gondolhattam arra, hogy szép kör alakúra nyújtsam, úgy nyújtottam, ahogy lehetett. Végül úgy osztottam-szoroztam a dolgokat, hogy kb. arasznyi széles csíkokat tudjak vágni, ezeket pedig továbbszabdaltam háromszögekbe, így aztán mégis lehetett kifliket csavarni belőlük. :) Összesen 28 darab lett a tésztából, ebből 6 lett sima, azaz töltelék nélküli, 6-ba reszelt sajtot göngyöltem, a többibe pedig sütőtökös almás tölteléket tettem. A tésztaháromszögek szélesebbik felét megpakoltam reszelt sajttal, illetve sütőtökös –almás kulimásszal és ettől a felétől kezdtem felcsavarni. A továbbiakban ugyanúgy játam el, ahogy ajánlották. Még jó félórát kelesztettem, majd lekentem őket és 20-25 perc alatt előmelegített sütőben megsütöttem. Sokan ettünk belőlük, és bár, gondolom, vizet sem vihetnének az én példányaim elődeiknek, mind egy szálig elfogytak. Férjecském kelletlenül fogadta a hírt, miszerint ez a vacsora, nem is akart enni belőle, végül mégis győzött az éhsége és megkóstolta. Rövidesen jött a következő sajtos darabért, mert: “Te, ez jó!”:)

Sajtos:



Sütőtökös-almás töltelék
Kb. 20 dkg sütőtököt és 4 közepes almát lereszeltem (persze, hámozás, mosás után), hozzáadtam 5 ek. cukrot, 1 ek-nyi citromlevet, 1 tk. Fahéjat és vagy 3-4 ek. grízt, hogy a levét ez beigya. Jól összekavartam és ment tölteléknek a croissant-okba.

Sütőtökös-almás:

9 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Pedig szépek lettek, nem panaszkodhatsz. Én is sütöttem egy hete, de később jelenik meg.
Nagyon halkan és bátortalanul mondom: ne tojássárgájával, hanem tejjel kend meg közvetlen sütés előtt, akkor foszlósabb, puhább.

Tom írta...

Szerintem is szépek. ...és ha legalább ennyire finomak is voltak, ... akkor nem tudom, mit panaszkodsz. :-P
...és el sem hiszem, hogy gázban sültek.

(Más: voltunk kedden Komáromban, bevásárolni. Tudod mi volt az első dolgom? Vettem négy doboz Hulalát! :-D)

sedith írta...

Wise Lady, akkor most már én is nagyon halkan elárulom, hogy a tojáshoz kevertem egy pici tejet is, hogy biztos elég legyen, de nem volt számottevő a mennyiség. 2 kanálnyi kb. Kösz a tippet, legközelebb úgy is megpróbálom. :)

sedith írta...

Kedves Tom!:D Aikor olvasni kezdtem, azon gondolkodtam, hoynnan ismerjük mi egymást, hoyg ennyire közvetlen vagy! Aztán leesett. :) Szóval, Kati, kiderítettem, ki vagy! :)
Hogy érted, hoyg gázban sültek? Hogy a sütőm gázzal működik? Nekem logikus, hoyg azzal, egyelőre nem tudnánk megfizetni egy árammal működő sütő fogyasztását annak tudatában, mennyit használom én a sütőmet!
Nem tudom, te miért mind panaszkodsz rá:P, mert szerintem abszolút semmi különbség nincs a végeredmények szempontjából! Gázsütők között is van légkeveréses, hőbeállítós, alul-felül-égős meg még mittom én mi, ezek nekem nagyon magasak, mint nyúlnak a telefon. Nekem egy 15 éves sütőm van, anyóstól örököltem a tavasszal, amikor költöztek. Azelőtt egy 25 éves tűzhelyem volt, és bár nem lehetett benne szép pirosra sütni pl. csirkecombokat, azért megéltem azzal is. :)

duende írta...

Nagyon szépek lettek, Edith! Én még sosem mertem nekiállni a croisantnak...
Nagyon ügyi vagy! :)

Limara írta...

Nagyon szépek lettek! :) Szerintem a vaj nem volt elég hideg, azért ragadt. A sütőtökös tölteléket szívesen megkostólnám! :)

Tom írta...

Jaj, ne haragudj, Edith! Most nézem, hogy tényleg a férjem fiókjával jelentkeztem be. Észre sem vettem eddig. :-) Azt hiszem, hogy most is ezzel írok. Legközelebb, már figyelek. :-)
Kíváncsi voltál, hogy milyen "TOM" írogat neked, miiii? :-D

Igen, gázsütőre gondoltam. Az enyém nagyon alap - pedig talán 5-6 éves -, csak alulról süt, két fokozaton: "teljes" meg "fél". :-P Semmit a világon nem tudok pirosra sütni benne. :-S

sedith írta...

Duende, Limara, köszönöm a dicséretet, bár ezúttal nem igazán járna!:)
Limara, nagyon hamar megolvadt, pedig fagyos volt, direkt lefagyasztottam. No, majd legközelebb jobban fog sikerülni. :)

sedith írta...

KAti, hát ha az enyém majdnem 15 éves, gondolhatod, hoyg ez is csak alulról süt és nem lehet hőfokot állítani, sőt, ha már kimelegedett, hiába veszem le "fél"-re, mert úgysem lesz kisebba hő, de azért jól boldogulok vele. Amikor le akarok pirítani valamit, akkor a rácsot a legfelső szintre teszem és arra teszem a tepsit. És még van egy trükköm ahhoz, hogy az alja ne égjen meg a sütiknek pl. de rról majd hamarosan egy bejegyzésben, amiben a konyhai tippjeimet szeretném leírni.

Related Posts with Thumbnails

2009. november 13., péntek

Croissant - egyszerűen és töltelékesen



Még sosem készítettem hasonlót (csak gyerekkoromban a hájast, de azt nem én gyúrtam, én csak vágtam, töltöttem), de azt hiszem, még fogok. Már csak azért is, hogy gyakoroljam és egyszer majd az enyém is olyan legyen, mint a Gabojszáé, ahonnan én inspirálódtam, illetve a Limaráé, ahonnan meg Gabojsza ihletődött.

A receptet mindkettejük linkelt oldalán meg lehet találni, én most (főleg idő szűke miatt) nem írom le.
Betartottam Gabojsza utasításait, nem is volt gond mindaddig, amíg le nem járt a hűtőben való pihentetés. Amikor viszont már kinyújtottam a tésztagombócokat, megszórtam őket a lereszelt vajjal és ki kellett volna nyújtanom, egyszerűen nem sikerült. Illetve kinyújtottam, de az egyik tésztalap lemaradt, a másik tovább nyúlott, az egyik kifedte a másikat, a vaj a serítőmre (nyújtófámra) ragadt, szóval, kellőképpen meg voltam ijedve! Még véletlenül sem gondolhattam arra, hogy szép kör alakúra nyújtsam, úgy nyújtottam, ahogy lehetett. Végül úgy osztottam-szoroztam a dolgokat, hogy kb. arasznyi széles csíkokat tudjak vágni, ezeket pedig továbbszabdaltam háromszögekbe, így aztán mégis lehetett kifliket csavarni belőlük. :) Összesen 28 darab lett a tésztából, ebből 6 lett sima, azaz töltelék nélküli, 6-ba reszelt sajtot göngyöltem, a többibe pedig sütőtökös almás tölteléket tettem. A tésztaháromszögek szélesebbik felét megpakoltam reszelt sajttal, illetve sütőtökös –almás kulimásszal és ettől a felétől kezdtem felcsavarni. A továbbiakban ugyanúgy játam el, ahogy ajánlották. Még jó félórát kelesztettem, majd lekentem őket és 20-25 perc alatt előmelegített sütőben megsütöttem. Sokan ettünk belőlük, és bár, gondolom, vizet sem vihetnének az én példányaim elődeiknek, mind egy szálig elfogytak. Férjecském kelletlenül fogadta a hírt, miszerint ez a vacsora, nem is akart enni belőle, végül mégis győzött az éhsége és megkóstolta. Rövidesen jött a következő sajtos darabért, mert: “Te, ez jó!”:)

Sajtos:



Sütőtökös-almás töltelék
Kb. 20 dkg sütőtököt és 4 közepes almát lereszeltem (persze, hámozás, mosás után), hozzáadtam 5 ek. cukrot, 1 ek-nyi citromlevet, 1 tk. Fahéjat és vagy 3-4 ek. grízt, hogy a levét ez beigya. Jól összekavartam és ment tölteléknek a croissant-okba.

Sütőtökös-almás:

9 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Pedig szépek lettek, nem panaszkodhatsz. Én is sütöttem egy hete, de később jelenik meg.
Nagyon halkan és bátortalanul mondom: ne tojássárgájával, hanem tejjel kend meg közvetlen sütés előtt, akkor foszlósabb, puhább.

Tom írta...

Szerintem is szépek. ...és ha legalább ennyire finomak is voltak, ... akkor nem tudom, mit panaszkodsz. :-P
...és el sem hiszem, hogy gázban sültek.

(Más: voltunk kedden Komáromban, bevásárolni. Tudod mi volt az első dolgom? Vettem négy doboz Hulalát! :-D)

sedith írta...

Wise Lady, akkor most már én is nagyon halkan elárulom, hogy a tojáshoz kevertem egy pici tejet is, hogy biztos elég legyen, de nem volt számottevő a mennyiség. 2 kanálnyi kb. Kösz a tippet, legközelebb úgy is megpróbálom. :)

sedith írta...

Kedves Tom!:D Aikor olvasni kezdtem, azon gondolkodtam, hoynnan ismerjük mi egymást, hoyg ennyire közvetlen vagy! Aztán leesett. :) Szóval, Kati, kiderítettem, ki vagy! :)
Hogy érted, hoyg gázban sültek? Hogy a sütőm gázzal működik? Nekem logikus, hoyg azzal, egyelőre nem tudnánk megfizetni egy árammal működő sütő fogyasztását annak tudatában, mennyit használom én a sütőmet!
Nem tudom, te miért mind panaszkodsz rá:P, mert szerintem abszolút semmi különbség nincs a végeredmények szempontjából! Gázsütők között is van légkeveréses, hőbeállítós, alul-felül-égős meg még mittom én mi, ezek nekem nagyon magasak, mint nyúlnak a telefon. Nekem egy 15 éves sütőm van, anyóstól örököltem a tavasszal, amikor költöztek. Azelőtt egy 25 éves tűzhelyem volt, és bár nem lehetett benne szép pirosra sütni pl. csirkecombokat, azért megéltem azzal is. :)

duende írta...

Nagyon szépek lettek, Edith! Én még sosem mertem nekiállni a croisantnak...
Nagyon ügyi vagy! :)

Limara írta...

Nagyon szépek lettek! :) Szerintem a vaj nem volt elég hideg, azért ragadt. A sütőtökös tölteléket szívesen megkostólnám! :)

Tom írta...

Jaj, ne haragudj, Edith! Most nézem, hogy tényleg a férjem fiókjával jelentkeztem be. Észre sem vettem eddig. :-) Azt hiszem, hogy most is ezzel írok. Legközelebb, már figyelek. :-)
Kíváncsi voltál, hogy milyen "TOM" írogat neked, miiii? :-D

Igen, gázsütőre gondoltam. Az enyém nagyon alap - pedig talán 5-6 éves -, csak alulról süt, két fokozaton: "teljes" meg "fél". :-P Semmit a világon nem tudok pirosra sütni benne. :-S

sedith írta...

Duende, Limara, köszönöm a dicséretet, bár ezúttal nem igazán járna!:)
Limara, nagyon hamar megolvadt, pedig fagyos volt, direkt lefagyasztottam. No, majd legközelebb jobban fog sikerülni. :)

sedith írta...

KAti, hát ha az enyém majdnem 15 éves, gondolhatod, hoyg ez is csak alulról süt és nem lehet hőfokot állítani, sőt, ha már kimelegedett, hiába veszem le "fél"-re, mert úgysem lesz kisebba hő, de azért jól boldogulok vele. Amikor le akarok pirítani valamit, akkor a rácsot a legfelső szintre teszem és arra teszem a tepsit. És még van egy trükköm ahhoz, hogy az alja ne égjen meg a sütiknek pl. de rról majd hamarosan egy bejegyzésben, amiben a konyhai tippjeimet szeretném leírni.