2014. június 17., kedd

Köményes kakaspörkölt puliszkával és friss salátával

Múlt hétvégét a kertben töltöttük, örültünk a + 1 szabad napnak, szerencsére az idő is nagyon jó volt. Grilleztünk és bográcsoztunk is, no meg levest is főztem, és sok-sok friss salátát ettünk, szóval, kulináris élményekben nem volt hiány. :) A pörköltet az egyszer sógornőmtől kapott kakasból főztem. A házi kakas húsa lassabban fő meg, mint az üzleti baromfié (főtt is vagy másfél-két órát), de az íze, aromája messze fölülmúlja azt. Köménnyel ízesítve


Köményes kakaspörkölt (puliszkával és friss salátával)

Hozzávalók 4-6 személyre: 3-4 hagyma, 1-2 csokor újhagyma, 1 nagy kakas (1,2-1,5 kg), 2 púpozott teáskanál pirospaprika, 2 paradicsom, só, bors, 1 evőkanál tört köménymag, 1/2 dl olaj.

Elkészítése: A felforrósított olajon megdinsztelünk 1-2 csíkokra vágott hagymát, majd megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük, és felöntjük 1 pohár vízzel. Hozzáadjuk a többi csíkokra, vagy az újhagyma esetén karikára vágott hagymát, és elkeverjük. Beletesszük a jól megmosott, tetszés szerint darabolt húst, és felforraljuk. Addig pároljuk, míg a hús ki nem fehéredik, majd fölöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, sózzuk, borsozzuk, illetve beletesszük a tört köményt, és fedő alatt, mérsékelt lángon addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul (a kakas korától függően akár 1,5-2 óra is lehet). Ekkor hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot, és további 5-10 percig főzzük, vagy amíg a paradicsom jól szét nem fő. Puliszkát főzünk mellé, illetve paradicsomos uborkasalátával kínáljuk.

Megjegyzés: A hagyma mennyiségétől nem kell megijedni, ez adja majd a szaft sűrűségét. És azért nem muszáj megdinsztelni az összes hagymát, mert úgy túl sok olajat kellene használni. 1-2 megdinsztelt hagyma megadja az étel ízét, a többi pedig - a hoszsú főzési idő alatt - úgyis szétfő teljesen.

KAL - 2016.

2 megjegyzés:

Kati írta...

Hát az biztos, hogy a házi szárnyasok későbbre készülnek el, de nem is lehet hasonlítani az üzletihez. Én mindig háziból főzök, mert hála Istennek anyuék nevelik őket, kicsit több időt kell vele foglakozni, de nagyon megéri a különbség. Hát ez a kakasos pörkölt ezres, hogy jó volt, főleg köménymaggal, nagyon szerettem volna :)

sedith írta...

Abszolút így van, Kati. De sültnek azért jobban szeretem az üzletit, mert sokkal puhább lesz, és nyugodtan ropogósra lehet pirítani. Levesnek, pörköltnek, mártásnak viszont a házi az igazi. :)
A köménymagtól nagyon finom lett. Múltkor mertem használni először gulyásba, és nagyon bejött, ezért gondoltam, kísérletezek vele a pörköltnél is. :)

Hogy mulattál? :) ;)

Related Posts with Thumbnails

2014. június 17., kedd

Köményes kakaspörkölt puliszkával és friss salátával

Múlt hétvégét a kertben töltöttük, örültünk a + 1 szabad napnak, szerencsére az idő is nagyon jó volt. Grilleztünk és bográcsoztunk is, no meg levest is főztem, és sok-sok friss salátát ettünk, szóval, kulináris élményekben nem volt hiány. :) A pörköltet az egyszer sógornőmtől kapott kakasból főztem. A házi kakas húsa lassabban fő meg, mint az üzleti baromfié (főtt is vagy másfél-két órát), de az íze, aromája messze fölülmúlja azt. Köménnyel ízesítve


Köményes kakaspörkölt (puliszkával és friss salátával)

Hozzávalók 4-6 személyre: 3-4 hagyma, 1-2 csokor újhagyma, 1 nagy kakas (1,2-1,5 kg), 2 púpozott teáskanál pirospaprika, 2 paradicsom, só, bors, 1 evőkanál tört köménymag, 1/2 dl olaj.

Elkészítése: A felforrósított olajon megdinsztelünk 1-2 csíkokra vágott hagymát, majd megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük, és felöntjük 1 pohár vízzel. Hozzáadjuk a többi csíkokra, vagy az újhagyma esetén karikára vágott hagymát, és elkeverjük. Beletesszük a jól megmosott, tetszés szerint darabolt húst, és felforraljuk. Addig pároljuk, míg a hús ki nem fehéredik, majd fölöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, sózzuk, borsozzuk, illetve beletesszük a tört köményt, és fedő alatt, mérsékelt lángon addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul (a kakas korától függően akár 1,5-2 óra is lehet). Ekkor hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot, és további 5-10 percig főzzük, vagy amíg a paradicsom jól szét nem fő. Puliszkát főzünk mellé, illetve paradicsomos uborkasalátával kínáljuk.

Megjegyzés: A hagyma mennyiségétől nem kell megijedni, ez adja majd a szaft sűrűségét. És azért nem muszáj megdinsztelni az összes hagymát, mert úgy túl sok olajat kellene használni. 1-2 megdinsztelt hagyma megadja az étel ízét, a többi pedig - a hoszsú főzési idő alatt - úgyis szétfő teljesen.

KAL - 2016.

2 megjegyzés:

Kati írta...

Hát az biztos, hogy a házi szárnyasok későbbre készülnek el, de nem is lehet hasonlítani az üzletihez. Én mindig háziból főzök, mert hála Istennek anyuék nevelik őket, kicsit több időt kell vele foglakozni, de nagyon megéri a különbség. Hát ez a kakasos pörkölt ezres, hogy jó volt, főleg köménymaggal, nagyon szerettem volna :)

sedith írta...

Abszolút így van, Kati. De sültnek azért jobban szeretem az üzletit, mert sokkal puhább lesz, és nyugodtan ropogósra lehet pirítani. Levesnek, pörköltnek, mártásnak viszont a házi az igazi. :)
A köménymagtól nagyon finom lett. Múltkor mertem használni először gulyásba, és nagyon bejött, ezért gondoltam, kísérletezek vele a pörköltnél is. :)

Hogy mulattál? :) ;)