Néha olyan nehéz levest főzni. Ti nem szoktatok úgy járni, hogy adott néhány alapanyag, de már valahogy unjátok a megszokott kombinációkat, és nem tudjátok, mit főzzetek belőlük, hogy finom, klasszikus ízű, de mégis másabb leves legyen az eredmény? Nos, így jártam én is, amikor nem tudtam, mit kezdjek a darált marhahússal. A sóska feldobta jócskán az ízét; sokan ettünk belőle, és mindenkinek nagyon ízlett. Próbáljátok ki ti is. Akár az ünnepre is megfelelő gazdag, a tavasz nyomát magán viselő leves.
Sóskás marhagombócleves
Hozzávalók 7-8 személyre: 60 dkg darált marhahús, 1 tojás, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors, zsemlemorzsa, 3 sárgarépa, 1 nagy hagyma, 1-2 petrezselyemgyökér, 1/2 kisebb zeller, 2 krumpli, 20-25 dkg zöldborsó, 3 dkg rizs, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 marék sóska, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1 szál lestyán, só, citromlé vagy almaecet, olaj.
Elkészítése: A húst tálba tesszük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát meg a tojást, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy jól formázható masszát kapjunk belőle. Kisméretű gombócokat "bögyörgetünk", és félretesszük. A zöldségeket meghámozzuk, és mindent kis kockákra vágunk (a krumplit is a sárgarépával nagyjából azonos méretűre). Felforrósítunk 3-4 evőkanál olajat, rádobjuk a sárgarépát meg a hagymát, és állandóan kavargatva néhány percig dinszteljük. Ezután felöntjük kb. 2,5 liter vízzel, majd miután fölforrt, beledobjuk a fehér zöldségeket, enyhén megsózzuk, és kb. 10 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a borsót meg a rizst, és amikor fölforrt, beledobáljuk a gombócokat is. 10-15 percig főzzük tovább, vagy amíg a húsgombócok teljesen át nem főnek (egyet kiveszünk, és leellenőrizzük). A lisztet simára kavarjuk a tejföllel, vízzel hígítjuk, majd kevés levessel hőkiegyenlítjük, és besűrítjük vele a levest. Jól kiforraljuk, és félrevesszük a lángról. Végül a zöldeket apróra vágjuk, a leveshez adjuk, és elkavarjuk. Ha szükséges, sóval és citromlével utánaízesítünk.
KAL - 2015
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2014. április 14., hétfő
Sóskás marhagombócleves
Néha olyan nehéz levest főzni. Ti nem szoktatok úgy járni, hogy adott néhány alapanyag, de már valahogy unjátok a megszokott kombinációkat, és nem tudjátok, mit főzzetek belőlük, hogy finom, klasszikus ízű, de mégis másabb leves legyen az eredmény? Nos, így jártam én is, amikor nem tudtam, mit kezdjek a darált marhahússal. A sóska feldobta jócskán az ízét; sokan ettünk belőle, és mindenkinek nagyon ízlett. Próbáljátok ki ti is. Akár az ünnepre is megfelelő gazdag, a tavasz nyomát magán viselő leves.
Sóskás marhagombócleves
Hozzávalók 7-8 személyre: 60 dkg darált marhahús, 1 tojás, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors, zsemlemorzsa, 3 sárgarépa, 1 nagy hagyma, 1-2 petrezselyemgyökér, 1/2 kisebb zeller, 2 krumpli, 20-25 dkg zöldborsó, 3 dkg rizs, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 marék sóska, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1 szál lestyán, só, citromlé vagy almaecet, olaj.
Elkészítése: A húst tálba tesszük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát meg a tojást, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy jól formázható masszát kapjunk belőle. Kisméretű gombócokat "bögyörgetünk", és félretesszük. A zöldségeket meghámozzuk, és mindent kis kockákra vágunk (a krumplit is a sárgarépával nagyjából azonos méretűre). Felforrósítunk 3-4 evőkanál olajat, rádobjuk a sárgarépát meg a hagymát, és állandóan kavargatva néhány percig dinszteljük. Ezután felöntjük kb. 2,5 liter vízzel, majd miután fölforrt, beledobjuk a fehér zöldségeket, enyhén megsózzuk, és kb. 10 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a borsót meg a rizst, és amikor fölforrt, beledobáljuk a gombócokat is. 10-15 percig főzzük tovább, vagy amíg a húsgombócok teljesen át nem főnek (egyet kiveszünk, és leellenőrizzük). A lisztet simára kavarjuk a tejföllel, vízzel hígítjuk, majd kevés levessel hőkiegyenlítjük, és besűrítjük vele a levest. Jól kiforraljuk, és félrevesszük a lángról. Végül a zöldeket apróra vágjuk, a leveshez adjuk, és elkavarjuk. Ha szükséges, sóval és citromlével utánaízesítünk.
KAL - 2015
Sóskás marhagombócleves
Hozzávalók 7-8 személyre: 60 dkg darált marhahús, 1 tojás, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors, zsemlemorzsa, 3 sárgarépa, 1 nagy hagyma, 1-2 petrezselyemgyökér, 1/2 kisebb zeller, 2 krumpli, 20-25 dkg zöldborsó, 3 dkg rizs, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 marék sóska, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1 szál lestyán, só, citromlé vagy almaecet, olaj.
Elkészítése: A húst tálba tesszük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát meg a tojást, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy jól formázható masszát kapjunk belőle. Kisméretű gombócokat "bögyörgetünk", és félretesszük. A zöldségeket meghámozzuk, és mindent kis kockákra vágunk (a krumplit is a sárgarépával nagyjából azonos méretűre). Felforrósítunk 3-4 evőkanál olajat, rádobjuk a sárgarépát meg a hagymát, és állandóan kavargatva néhány percig dinszteljük. Ezután felöntjük kb. 2,5 liter vízzel, majd miután fölforrt, beledobjuk a fehér zöldségeket, enyhén megsózzuk, és kb. 10 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a borsót meg a rizst, és amikor fölforrt, beledobáljuk a gombócokat is. 10-15 percig főzzük tovább, vagy amíg a húsgombócok teljesen át nem főnek (egyet kiveszünk, és leellenőrizzük). A lisztet simára kavarjuk a tejföllel, vízzel hígítjuk, majd kevés levessel hőkiegyenlítjük, és besűrítjük vele a levest. Jól kiforraljuk, és félrevesszük a lángról. Végül a zöldeket apróra vágjuk, a leveshez adjuk, és elkavarjuk. Ha szükséges, sóval és citromlével utánaízesítünk.
KAL - 2015
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése