2014. április 7., hétfő

Medvehagymás salátakrémleves tojásos túróspuliszka-gombóccal

Kissé továbbgondolt, újított "kiadása" a hagyományos salátaleves- túrós puliszka párosnak. 


Medvehagymás salátakrémleves tojásos túróspuliszka-gombóccal

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg salátalevél, 3 szál újhagyma, 3 szál új fokhagyma, 1 csokor medvehagyma, 2 dl tejszín, só, citromlé, 3-4 evőkanál olaj; a gombóchoz: 1,5 dl víz, 3-5 dkg kukoricadara, 10 dkg juhtúró, 3 főtt tojás, 1 nyers tojássárgája, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa, bors, bő olaj.

Elkészítése: A salátát és a medvehagymát alaposan megmossuk, az újhagymát és fokhagymát megtisztítjuk. A fokhagymát és az újhagymát felaprítjuk, majd az olajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk az összevágott vagy összetépkedett salátát, néhányszor átforgatjuk a hagymás olajon, majd fölöntjük 2-3 pohár vízzel, megsózzuk, és fedő alatt főzzük kb. 10 percig. Amikor a saláta összeesett, hozzáadjuk a durvára darabolt medvehagymát, és összeturmixoljuk. Végül fölöntjük a tejszínnel, vízzel tetszés szerint hígítjuk, és jól kiforraljuk. Sóval és citromlével ízesítjük. A gombóchoz fölforraljuk a vizet, kissé megsózzuk, majd állandóan kavargatva belefőzzük a kukoricadarát. Hagyjuk langyosra hűlni, borssal fűszerezzük, majd hozzáadjuk a villával összetört juhtúrót, a finomra reszelt tojást, a nyers tojássárgáját, illetve annyi zsemlemorzsát, hogy jól formázható masszát kapjunk belőle. Diónyi gombócokká formáljuk. Bő olajban hirtelen aranybarnára sütjük.

Tipp: A gombócot sütés nélkül is tálalhatjuk, de akkor nem használunk hozzá nyers tojást és zsemlemorzsát, csak simán összegyúrjuk a puliszkát a túróval meg a reszelt tojással, és borssal ízesítjük.

Ebben a formában a húsvéti asztal finom, különleges levese is lehet. 

ÜNN. MENÜK - 2014.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2014. április 7., hétfő

Medvehagymás salátakrémleves tojásos túróspuliszka-gombóccal

Kissé továbbgondolt, újított "kiadása" a hagyományos salátaleves- túrós puliszka párosnak. 


Medvehagymás salátakrémleves tojásos túróspuliszka-gombóccal

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg salátalevél, 3 szál újhagyma, 3 szál új fokhagyma, 1 csokor medvehagyma, 2 dl tejszín, só, citromlé, 3-4 evőkanál olaj; a gombóchoz: 1,5 dl víz, 3-5 dkg kukoricadara, 10 dkg juhtúró, 3 főtt tojás, 1 nyers tojássárgája, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa, bors, bő olaj.

Elkészítése: A salátát és a medvehagymát alaposan megmossuk, az újhagymát és fokhagymát megtisztítjuk. A fokhagymát és az újhagymát felaprítjuk, majd az olajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk az összevágott vagy összetépkedett salátát, néhányszor átforgatjuk a hagymás olajon, majd fölöntjük 2-3 pohár vízzel, megsózzuk, és fedő alatt főzzük kb. 10 percig. Amikor a saláta összeesett, hozzáadjuk a durvára darabolt medvehagymát, és összeturmixoljuk. Végül fölöntjük a tejszínnel, vízzel tetszés szerint hígítjuk, és jól kiforraljuk. Sóval és citromlével ízesítjük. A gombóchoz fölforraljuk a vizet, kissé megsózzuk, majd állandóan kavargatva belefőzzük a kukoricadarát. Hagyjuk langyosra hűlni, borssal fűszerezzük, majd hozzáadjuk a villával összetört juhtúrót, a finomra reszelt tojást, a nyers tojássárgáját, illetve annyi zsemlemorzsát, hogy jól formázható masszát kapjunk belőle. Diónyi gombócokká formáljuk. Bő olajban hirtelen aranybarnára sütjük.

Tipp: A gombócot sütés nélkül is tálalhatjuk, de akkor nem használunk hozzá nyers tojást és zsemlemorzsát, csak simán összegyúrjuk a puliszkát a túróval meg a reszelt tojással, és borssal ízesítjük.

Ebben a formában a húsvéti asztal finom, különleges levese is lehet. 

ÜNN. MENÜK - 2014.

Nincsenek megjegyzések: