2014. április 4., péntek

Barackos-mogyorós torta

Talán csak annyit írnék róla, hoyg aránylag hamar összedobható, az ízélmény pedig maximális. Kellemesen savanykás, nem túl édes torta. Persze, ha valakinek nem tetszik a cukormennyiség, tehet többet is. :) 


Barackos-mogyorós torta

Hozzávalók a laphoz: 20 dkg csokoládés, krémes keksz, 10 dkg pörkölt, sótlan mogyoró, 8 dkg puha vaj, 8 dkg étcsokoládé; a krémhez: 3 dl tej, 1 tasak tejszínízű pudingpor, 8 dkg fruktóz/10 dkg cukor, 50 dkg tehéntúró, 4 dl habtejszín, 50 dkg barack (befőttből is jó), 20 g zselatinpor, 6 evőkanál víz vagy barackbefőttlé; a tetejére: 2-3 barack, 3 dkg pörkölt, sótlan mogyoró.

Elkészítése: A mogyorót és a kekszet aprítógéppel finomra daráljuk, a csokoládét mikróban vagy vízgőz fölött megolvasztjuk, és az egészet összegyúrjuk. Sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformába simítjuk, majd 180 fokon 10 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, csak utána dolgozunk vele. A krémhez a tejet simára keverjük a fruktózzal/cukorral meg a pudingporral, és sűrű pépet főzünk belőle. Amikor kihűlt, kanalanként hozzáadjuk a tehéntúrót, majd a keményre vert tejszínhabot. A zselatinport beáztatjuk a vízbe vagy befőttlébe, majd nagyon kis lángon, kavargatva megolvasztjuk. Hozzákeverünk kevés túrós krémet, eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a többi krémhez, és jól összekavarjuk. A barackot kis kockákra vágjuk, és belekeverjük a krémbe. A kihűlt tortalapot óvatosan tálcára helyezzük, tortagyűrűt rakunk köré, és belesimítjuk a barackos krémet. Fóliával letakarva 2-3 óránt át hűtőben hagyjuk dermedni. Végül kidíszítjuk barackszeletekkel és megszórjuk durvára tört mogyoróval. Éles késsel szeleteljük.

Tipp: A torta összerakásánál úgy is eljárhatunk - és ez így sokkal praktikusabb, mert utólag könnyebben lehet szeletelni -, hogy egy tortaformát kibélelünk frissentartó fóliával, belesimítjuk a krémet, majd ráhelyezzük és finoman rányomkodjuk a kihűlt kekszes lapot. Így hagyjuk megdermedni, majd tányérra/tálcára borítjuk, és lehúzzuk róla a fóliát. Én erre csak utólag jöttem rá, de ez van. :) 

ÜNN. MENÜK - 2014.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2014. április 4., péntek

Barackos-mogyorós torta

Talán csak annyit írnék róla, hoyg aránylag hamar összedobható, az ízélmény pedig maximális. Kellemesen savanykás, nem túl édes torta. Persze, ha valakinek nem tetszik a cukormennyiség, tehet többet is. :) 


Barackos-mogyorós torta

Hozzávalók a laphoz: 20 dkg csokoládés, krémes keksz, 10 dkg pörkölt, sótlan mogyoró, 8 dkg puha vaj, 8 dkg étcsokoládé; a krémhez: 3 dl tej, 1 tasak tejszínízű pudingpor, 8 dkg fruktóz/10 dkg cukor, 50 dkg tehéntúró, 4 dl habtejszín, 50 dkg barack (befőttből is jó), 20 g zselatinpor, 6 evőkanál víz vagy barackbefőttlé; a tetejére: 2-3 barack, 3 dkg pörkölt, sótlan mogyoró.

Elkészítése: A mogyorót és a kekszet aprítógéppel finomra daráljuk, a csokoládét mikróban vagy vízgőz fölött megolvasztjuk, és az egészet összegyúrjuk. Sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformába simítjuk, majd 180 fokon 10 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, csak utána dolgozunk vele. A krémhez a tejet simára keverjük a fruktózzal/cukorral meg a pudingporral, és sűrű pépet főzünk belőle. Amikor kihűlt, kanalanként hozzáadjuk a tehéntúrót, majd a keményre vert tejszínhabot. A zselatinport beáztatjuk a vízbe vagy befőttlébe, majd nagyon kis lángon, kavargatva megolvasztjuk. Hozzákeverünk kevés túrós krémet, eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a többi krémhez, és jól összekavarjuk. A barackot kis kockákra vágjuk, és belekeverjük a krémbe. A kihűlt tortalapot óvatosan tálcára helyezzük, tortagyűrűt rakunk köré, és belesimítjuk a barackos krémet. Fóliával letakarva 2-3 óránt át hűtőben hagyjuk dermedni. Végül kidíszítjuk barackszeletekkel és megszórjuk durvára tört mogyoróval. Éles késsel szeleteljük.

Tipp: A torta összerakásánál úgy is eljárhatunk - és ez így sokkal praktikusabb, mert utólag könnyebben lehet szeletelni -, hogy egy tortaformát kibélelünk frissentartó fóliával, belesimítjuk a krémet, majd ráhelyezzük és finoman rányomkodjuk a kihűlt kekszes lapot. Így hagyjuk megdermedni, majd tányérra/tálcára borítjuk, és lehúzzuk róla a fóliát. Én erre csak utólag jöttem rá, de ez van. :) 

ÜNN. MENÜK - 2014.

Nincsenek megjegyzések: