2014. április 23., szerda

Rebarbarás-almás sajttorta eperrel

Az élvezetek halmozása - ha már lúd, legyen kövér alapon. :) Pedig akár "lusta sütinek" is lehetne nevezni, mert leveles tésztát használtam az alapjához, de annyira finom lett így is, hoyg szinte nem is érdemes másfajta tészta gyúrásával, pihentetésével tölteni az időt. Persze, egyszer azért kipróbálom linzertésztával is. Az eper csak ráadásként került rá, éppen volt, hát rátettem, hoyg "színt" adjon neki.


Rebarbarás-almás sajttorta eperrel

Hozzávalók: 35-40 dkg leveles tészta, 40 dkg alma, 40 dkg rebarbara, 1,5 l víz, 4 evőkanál cukor, 1/2 citrom, 5 nagy tojás, 20 dkg fruktóz (vagy 25 dkg cukor), 1 vaníliarúd, 25 dkg mascarpone, 1,5 dl tejszín, csipetnyi só, 5 dkg liszt, 15 dkg eper, 2 dkg vaj.

Elkészítése: A leveles tésztát kinyújtjuk, kibéleljük vele a vajjal kikent, 26 cm-es pitesütő formát, és beleterítjük a tésztát. Széleit levágjuk úgy, hogy a tészta a forma peremén kissé túllógjon. Az almát meghámozzuk, darabokra vágjuk, és meglocsoljuk citromlével. A rebarbarát jól megmossuk, és hámozás nélkül ujjnyi vastag darabokra vágjuk. A vizet fölforraljuk, édesítjük a cukorral, majd beledobjuk az almát és a rebarbarát. Néhányszor megkavarva éppencsak hagyjuk fellobbanni, majd leszűrjük (a levet fogjuk ki, nagyon finom innivaló). A tojást habosra keverjük a fruktózzal, hozzáadjuk a sót, a vanília kikapart magjait meg a reszelt citromhéjat, majd kanalanként beledolgozzuk a mascarponét. Simára dolgozzuk benne a lisztet, és felengedjük a tejszínnel. A leszűrt almát és rebarbarát eloszlatjuk a piteformában, majd óvatosan ráöntjük a tojásos-mascarponés masszát. Végül az epret négybe vágjuk, és eloszlatjuk a tetején. 180 fokos sütőben sütjük kb. 20 percig, majd 160 fokra csökkentve a hőt sütjük további 30-40 percig, vagy amíg a torta közepe is meg nem dermed, kocsonyássá nem válik. Langyosan is fogyasztható, ám igazán szépen hidegen lehet szeletelni. Tálaláskor megszórhatjuk porított fruktózzal vagy porcukorral, de nem muszáj. Mi anélkül ettük, csupán a "fotómodellt" szórtam meg.

KT - 2015/5


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2014. április 23., szerda

Rebarbarás-almás sajttorta eperrel

Az élvezetek halmozása - ha már lúd, legyen kövér alapon. :) Pedig akár "lusta sütinek" is lehetne nevezni, mert leveles tésztát használtam az alapjához, de annyira finom lett így is, hoyg szinte nem is érdemes másfajta tészta gyúrásával, pihentetésével tölteni az időt. Persze, egyszer azért kipróbálom linzertésztával is. Az eper csak ráadásként került rá, éppen volt, hát rátettem, hoyg "színt" adjon neki.


Rebarbarás-almás sajttorta eperrel

Hozzávalók: 35-40 dkg leveles tészta, 40 dkg alma, 40 dkg rebarbara, 1,5 l víz, 4 evőkanál cukor, 1/2 citrom, 5 nagy tojás, 20 dkg fruktóz (vagy 25 dkg cukor), 1 vaníliarúd, 25 dkg mascarpone, 1,5 dl tejszín, csipetnyi só, 5 dkg liszt, 15 dkg eper, 2 dkg vaj.

Elkészítése: A leveles tésztát kinyújtjuk, kibéleljük vele a vajjal kikent, 26 cm-es pitesütő formát, és beleterítjük a tésztát. Széleit levágjuk úgy, hogy a tészta a forma peremén kissé túllógjon. Az almát meghámozzuk, darabokra vágjuk, és meglocsoljuk citromlével. A rebarbarát jól megmossuk, és hámozás nélkül ujjnyi vastag darabokra vágjuk. A vizet fölforraljuk, édesítjük a cukorral, majd beledobjuk az almát és a rebarbarát. Néhányszor megkavarva éppencsak hagyjuk fellobbanni, majd leszűrjük (a levet fogjuk ki, nagyon finom innivaló). A tojást habosra keverjük a fruktózzal, hozzáadjuk a sót, a vanília kikapart magjait meg a reszelt citromhéjat, majd kanalanként beledolgozzuk a mascarponét. Simára dolgozzuk benne a lisztet, és felengedjük a tejszínnel. A leszűrt almát és rebarbarát eloszlatjuk a piteformában, majd óvatosan ráöntjük a tojásos-mascarponés masszát. Végül az epret négybe vágjuk, és eloszlatjuk a tetején. 180 fokos sütőben sütjük kb. 20 percig, majd 160 fokra csökkentve a hőt sütjük további 30-40 percig, vagy amíg a torta közepe is meg nem dermed, kocsonyássá nem válik. Langyosan is fogyasztható, ám igazán szépen hidegen lehet szeletelni. Tálaláskor megszórhatjuk porított fruktózzal vagy porcukorral, de nem muszáj. Mi anélkül ettük, csupán a "fotómodellt" szórtam meg.

KT - 2015/5


Nincsenek megjegyzések: