Szarvaslábszár
pirított kenyérkockákkal
Hozzávalók 4 személyre: 8 darab vastag, vörösborban
pácolt szarvaslábszár, 1 liter száraz vörösbor, 2 nagy hagyma, 4
sárgarépa, 4 közepes paradicsom, 1 csokor szárzeller, 3 dl száraz fehérbor, 4
dl marhahúsleves, só, bors, 2 babérlevél, ½ dl olívaolaj, 2 evőkanál vaj; a
körethez: 60 dkg szikkadtabb kenyér, só, bors, 1 teáskanál szárított, morzsolt zsálya, 1-1,5 dl tej, 1 dl olaj, 5 dkg vaj; a
tetejére: 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 3-4 cikk fokhagyma, 1 citrom.
Elkészítése: A
zöldségeket meghámozzuk és megmossuk, majd 2 paradicsom kivételével mindegyiket
nagyjából azonos méretű hasábokra, szeletekre vágjuk. Az
olajat és a vajat felforrósítjuk, majd rádobjuk a zöldséget, mellétesszük
a babérlevelet, és kissé megdinszteljük. A
párolt zöldséget tepsibe simítjuk, majd ráhelyezzük a borból kivett,
lecsepegtetett lábszárszeleteket. Befedjük
a maradék, szeletekre vágott paradicsommal, megszórjuk kevés sóval és
borssal, illetve aláöntjük a fehérbort meg a húslevest. Lefedjük, majd 140
fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 4 órára. Közben néhányszor ránézünk,
nehogy elpárologjon alóla a folyadék. Ha szükséges, húslevessel vagy
borral pótoljuk. 4 óra után, ha a hústű könnyen belemegy a húsba,
elkészült. Ha nem, még hagyjuk párolódni. A
körethez a kenyeret kis kockákra vágjuk. Megszórjuk ízlés szerinti sóval
meg borssal és a zsályával, majd miközben állandóan kavarjuk,
rálocsolgatjuk a tejet. Hagyjuk 10 percig állni, majd felforrósítunk kevés
olajat és vajat, a fűszeres kenyérkockákat pedig kisebb adagokban
megpirítjuk benne. Minden adag kenyér előtt teszünk kevés olajat és vajat
a serpenyőbe. A petrezselyemzöldet és a fokhagymát nagyon finomra aprítjuk, a
citromot lereszeljük. Együtt is aprítjuk még egy keveset, hogy minél
jobban összekeveredjenek. A lábszárszeleteket a pirított kenyérkockákkal és a
párolt zöldséggel tálaljuk, a húsok tetejét megszórjuk az illatos
fűszerkeverékkel.
ÜNN. MENÜK - 2014.
ÜNN. MENÜK - 2014.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése