Persze, családonként rengeteg eltérés mutatkozhat, de elmondhatom azt, hogy mifelénk nincsen Húsvét bárány nélkül. Igazából csak ennyi is a hagyomány az ételek terén a Feltámadás Ünnepén, mert nincs egy széleskörben érvényes szabály, hogy ki hogyan készíti el.
Nálunk az volt a szokás, hogy az ünnep szombatján levágott bárány aprólékjából pörkölt készült és puliszkával ez volt a vacsora aznap. Aztán a nemesebb részeket (combok, lapockák) eltették az ünnepre, amiből általában sült készült, a többi részből pedig, a gerincből, oldalbordákból csinálták a tojásos bárányt. Ez isteni finom, én nagyon szeretem, de Férjecském nincs nagyon oda érte. Mármint a bárányt szereti, sőt, nagyon is, de ezt a tojásos változatot nem annyira. Így én már nagyon régen nem csináltam.
Édesanyám még szokott készíteni valamit, amihez szintén a bárány aprólékja kell, de akkor nem lesz pörkölt belőle: ez nem más, mint a Drob de miel, azaz báránypástétom, ami egy tipikus román húsvéti étel. Mivel az én szülőfalumban sok a románság, átvettük tőlük ezt a ... finom szokást.
Azóta én is minden évben elkészítem, Férjecskémnek is nagyon ízlik, mégha újdonság is volt számára. Idén nem bárányaprólékból csinláltam, mert mire az megérkezett én már vettem ki a drobot a sütőből, de bármilyen belsőségből el lehet készíteni. Viszont bárányból az igazi.
Drob de miel - köntösben
Kell hozzá:
- 1,5 kg bárányaprólék és -hús tetszés szerinti arányban (én ½ kg csirkemájból, ½ kg csirkezúzúból és kb. 60 dkg disznóveséből készítettem, illetve hozzátettem még a húslevesben megfőtt házityúk mellehúsát is)
- 2-3 nagy szelet kenyér
- 2-3 fej hagyma
- néhány cikk fokhagyma
- 4 tojás
- két csokor petrezselyemzöld
- 1 csokor friss kapor
- 1-2 csokor újhagyma zöldjével együtt
- 1 teáskanál mustármag
- 1 teáskanál szárított csombor (borsikafű)
- só, bors, olaj, pirospaprika
- 80 dkg levelestészta
Elkészítés:
A csirkezúzát és a sertésvesét megfőztem. 2 hagymából pörköltalapot készítettem, majd rádobtam a májat és kevés víz hozzáadásával készre főztem azt is. Ha elfőtt a leve, a vese és a zúza főzőlevével pótoltam. Amikor minden puha volt és szinte ki is hűlt, beáztattam a kenyeret, jól kifacsartam és a húsokhoz adtam. Meghámoztam egy fej hagymát és cikkekre vágva, azt is a húsok mellé tettem. A húslevesben megfőtt tyúk mellét kicsontoztam és ez a hús is a drobba ment. Ezután húsdarálón mindent ledaráltam. A zöldfűszereket finomra aprítottam és azokat is hozzátettem a ledarált húshoz. Újhagymám nem volt, így rendes hagymát vágtam bele, kaporból pedig csak nagyon keveset tettem. A mustármagot és a csombort úgy zúztam össze, hogy beleszórtam őket egy pohárba, beleütöttem 2 tojást, illetve 4 cikk fokhagymát is és az egészet botturmixszal néhány percig habosítottam. Amikor kész volt, ment ez is a darált húsokhoz.
Még hozzáütöttem 1 egész tojást, fűszereztem sóval és borssal és az egészet (kézzel) jól összegyúrtam.
A levelestésztát még reggel kivettem a fagyasztóból és hagytam szobahőmérsékleten felengedni. Ezúttal 1 darabban volt a 80 dkg, így kb. kétharmadát vágtam le először és nyújtottam ki akkorára, hogy egy 24 cm-es átmérőjű tortaformát bélelhessek ki vele. A lelógó részeket levágtam és félretettem, a formát előzőleg kiolajoztam és zsemlemorzsával jól megszórtam. Végül belekanalaztam a húsmasszát és a tészta széleit ráhajtottam. A maradék levelestésztát szintén kinyújtottam és kivágtam belőle egy 24 cm-es kört, amivel befedtem a húst, miután a ráhajtott tészta széleit jól megkentem felvert tojással. A ráterített lapot is jól megkentem, majd villával megszúrkáltam néhány helyen. A megmaradt és félretett tésztadarabokból virágokat szúrtam ki, csíkokat vágtam és leveleket formáztam és ezekkel, szintén tojással megkenve,díszítettem ki a drob tetejét.
Lassú tűznél, kb. 40 percig sütöttem, míg a tészta szépen megpirult. A formában hagytam kihűlni másnapig, amikor a gyűrűt levéve az oldaláról, olyan szépen lehetett szeletelni, mint egy tortát.
A drobot lehet tészta nélkül is készíteni (sőt, az erededti változat nem tésztával készül), olyankor kikent őzgerinc- vagy kalácsformába tesszük és a tetejét megkenjük felvert tojással. Ha van, a bárány hálójába is bele lehet tekerni és azt is megkenjük tojással. Lányeges, hogy a sütőedényben hagyjuk kihűlni és csak hidegen szeleteljük. Mi ezt reggeliztük tegnap piros tojás és retek kíséretében.
EK - 2010/4
TAV. BŐS. - 2011.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2009. április 13., hétfő
Húsvéti ételeink - drob de miel
Persze, családonként rengeteg eltérés mutatkozhat, de elmondhatom azt, hogy mifelénk nincsen Húsvét bárány nélkül. Igazából csak ennyi is a hagyomány az ételek terén a Feltámadás Ünnepén, mert nincs egy széleskörben érvényes szabály, hogy ki hogyan készíti el.
Nálunk az volt a szokás, hogy az ünnep szombatján levágott bárány aprólékjából pörkölt készült és puliszkával ez volt a vacsora aznap. Aztán a nemesebb részeket (combok, lapockák) eltették az ünnepre, amiből általában sült készült, a többi részből pedig, a gerincből, oldalbordákból csinálták a tojásos bárányt. Ez isteni finom, én nagyon szeretem, de Férjecském nincs nagyon oda érte. Mármint a bárányt szereti, sőt, nagyon is, de ezt a tojásos változatot nem annyira. Így én már nagyon régen nem csináltam.
Édesanyám még szokott készíteni valamit, amihez szintén a bárány aprólékja kell, de akkor nem lesz pörkölt belőle: ez nem más, mint a Drob de miel, azaz báránypástétom, ami egy tipikus román húsvéti étel. Mivel az én szülőfalumban sok a románság, átvettük tőlük ezt a ... finom szokást.
Azóta én is minden évben elkészítem, Férjecskémnek is nagyon ízlik, mégha újdonság is volt számára. Idén nem bárányaprólékból csinláltam, mert mire az megérkezett én már vettem ki a drobot a sütőből, de bármilyen belsőségből el lehet készíteni. Viszont bárányból az igazi.
Drob de miel - köntösben
Kell hozzá:
- 1,5 kg bárányaprólék és -hús tetszés szerinti arányban (én ½ kg csirkemájból, ½ kg csirkezúzúból és kb. 60 dkg disznóveséből készítettem, illetve hozzátettem még a húslevesben megfőtt házityúk mellehúsát is)
- 2-3 nagy szelet kenyér
- 2-3 fej hagyma
- néhány cikk fokhagyma
- 4 tojás
- két csokor petrezselyemzöld
- 1 csokor friss kapor
- 1-2 csokor újhagyma zöldjével együtt
- 1 teáskanál mustármag
- 1 teáskanál szárított csombor (borsikafű)
- só, bors, olaj, pirospaprika
- 80 dkg levelestészta
Elkészítés:
A csirkezúzát és a sertésvesét megfőztem. 2 hagymából pörköltalapot készítettem, majd rádobtam a májat és kevés víz hozzáadásával készre főztem azt is. Ha elfőtt a leve, a vese és a zúza főzőlevével pótoltam. Amikor minden puha volt és szinte ki is hűlt, beáztattam a kenyeret, jól kifacsartam és a húsokhoz adtam. Meghámoztam egy fej hagymát és cikkekre vágva, azt is a húsok mellé tettem. A húslevesben megfőtt tyúk mellét kicsontoztam és ez a hús is a drobba ment. Ezután húsdarálón mindent ledaráltam. A zöldfűszereket finomra aprítottam és azokat is hozzátettem a ledarált húshoz. Újhagymám nem volt, így rendes hagymát vágtam bele, kaporból pedig csak nagyon keveset tettem. A mustármagot és a csombort úgy zúztam össze, hogy beleszórtam őket egy pohárba, beleütöttem 2 tojást, illetve 4 cikk fokhagymát is és az egészet botturmixszal néhány percig habosítottam. Amikor kész volt, ment ez is a darált húsokhoz.
Még hozzáütöttem 1 egész tojást, fűszereztem sóval és borssal és az egészet (kézzel) jól összegyúrtam.
A levelestésztát még reggel kivettem a fagyasztóból és hagytam szobahőmérsékleten felengedni. Ezúttal 1 darabban volt a 80 dkg, így kb. kétharmadát vágtam le először és nyújtottam ki akkorára, hogy egy 24 cm-es átmérőjű tortaformát bélelhessek ki vele. A lelógó részeket levágtam és félretettem, a formát előzőleg kiolajoztam és zsemlemorzsával jól megszórtam. Végül belekanalaztam a húsmasszát és a tészta széleit ráhajtottam. A maradék levelestésztát szintén kinyújtottam és kivágtam belőle egy 24 cm-es kört, amivel befedtem a húst, miután a ráhajtott tészta széleit jól megkentem felvert tojással. A ráterített lapot is jól megkentem, majd villával megszúrkáltam néhány helyen. A megmaradt és félretett tésztadarabokból virágokat szúrtam ki, csíkokat vágtam és leveleket formáztam és ezekkel, szintén tojással megkenve,díszítettem ki a drob tetejét.
Lassú tűznél, kb. 40 percig sütöttem, míg a tészta szépen megpirult. A formában hagytam kihűlni másnapig, amikor a gyűrűt levéve az oldaláról, olyan szépen lehetett szeletelni, mint egy tortát.
A drobot lehet tészta nélkül is készíteni (sőt, az erededti változat nem tésztával készül), olyankor kikent őzgerinc- vagy kalácsformába tesszük és a tetejét megkenjük felvert tojással. Ha van, a bárány hálójába is bele lehet tekerni és azt is megkenjük tojással. Lányeges, hogy a sütőedényben hagyjuk kihűlni és csak hidegen szeleteljük. Mi ezt reggeliztük tegnap piros tojás és retek kíséretében.
EK - 2010/4
TAV. BŐS. - 2011.
Nálunk az volt a szokás, hogy az ünnep szombatján levágott bárány aprólékjából pörkölt készült és puliszkával ez volt a vacsora aznap. Aztán a nemesebb részeket (combok, lapockák) eltették az ünnepre, amiből általában sült készült, a többi részből pedig, a gerincből, oldalbordákból csinálták a tojásos bárányt. Ez isteni finom, én nagyon szeretem, de Férjecském nincs nagyon oda érte. Mármint a bárányt szereti, sőt, nagyon is, de ezt a tojásos változatot nem annyira. Így én már nagyon régen nem csináltam.
Édesanyám még szokott készíteni valamit, amihez szintén a bárány aprólékja kell, de akkor nem lesz pörkölt belőle: ez nem más, mint a Drob de miel, azaz báránypástétom, ami egy tipikus román húsvéti étel. Mivel az én szülőfalumban sok a románság, átvettük tőlük ezt a ... finom szokást.
Azóta én is minden évben elkészítem, Férjecskémnek is nagyon ízlik, mégha újdonság is volt számára. Idén nem bárányaprólékból csinláltam, mert mire az megérkezett én már vettem ki a drobot a sütőből, de bármilyen belsőségből el lehet készíteni. Viszont bárányból az igazi.
Drob de miel - köntösben
Kell hozzá:
- 1,5 kg bárányaprólék és -hús tetszés szerinti arányban (én ½ kg csirkemájból, ½ kg csirkezúzúból és kb. 60 dkg disznóveséből készítettem, illetve hozzátettem még a húslevesben megfőtt házityúk mellehúsát is)
- 2-3 nagy szelet kenyér
- 2-3 fej hagyma
- néhány cikk fokhagyma
- 4 tojás
- két csokor petrezselyemzöld
- 1 csokor friss kapor
- 1-2 csokor újhagyma zöldjével együtt
- 1 teáskanál mustármag
- 1 teáskanál szárított csombor (borsikafű)
- só, bors, olaj, pirospaprika
- 80 dkg levelestészta
Elkészítés:
A csirkezúzát és a sertésvesét megfőztem. 2 hagymából pörköltalapot készítettem, majd rádobtam a májat és kevés víz hozzáadásával készre főztem azt is. Ha elfőtt a leve, a vese és a zúza főzőlevével pótoltam. Amikor minden puha volt és szinte ki is hűlt, beáztattam a kenyeret, jól kifacsartam és a húsokhoz adtam. Meghámoztam egy fej hagymát és cikkekre vágva, azt is a húsok mellé tettem. A húslevesben megfőtt tyúk mellét kicsontoztam és ez a hús is a drobba ment. Ezután húsdarálón mindent ledaráltam. A zöldfűszereket finomra aprítottam és azokat is hozzátettem a ledarált húshoz. Újhagymám nem volt, így rendes hagymát vágtam bele, kaporból pedig csak nagyon keveset tettem. A mustármagot és a csombort úgy zúztam össze, hogy beleszórtam őket egy pohárba, beleütöttem 2 tojást, illetve 4 cikk fokhagymát is és az egészet botturmixszal néhány percig habosítottam. Amikor kész volt, ment ez is a darált húsokhoz.
Még hozzáütöttem 1 egész tojást, fűszereztem sóval és borssal és az egészet (kézzel) jól összegyúrtam.
A levelestésztát még reggel kivettem a fagyasztóból és hagytam szobahőmérsékleten felengedni. Ezúttal 1 darabban volt a 80 dkg, így kb. kétharmadát vágtam le először és nyújtottam ki akkorára, hogy egy 24 cm-es átmérőjű tortaformát bélelhessek ki vele. A lelógó részeket levágtam és félretettem, a formát előzőleg kiolajoztam és zsemlemorzsával jól megszórtam. Végül belekanalaztam a húsmasszát és a tészta széleit ráhajtottam. A maradék levelestésztát szintén kinyújtottam és kivágtam belőle egy 24 cm-es kört, amivel befedtem a húst, miután a ráhajtott tészta széleit jól megkentem felvert tojással. A ráterített lapot is jól megkentem, majd villával megszúrkáltam néhány helyen. A megmaradt és félretett tésztadarabokból virágokat szúrtam ki, csíkokat vágtam és leveleket formáztam és ezekkel, szintén tojással megkenve,díszítettem ki a drob tetejét.
Lassú tűznél, kb. 40 percig sütöttem, míg a tészta szépen megpirult. A formában hagytam kihűlni másnapig, amikor a gyűrűt levéve az oldaláról, olyan szépen lehetett szeletelni, mint egy tortát.
A drobot lehet tészta nélkül is készíteni (sőt, az erededti változat nem tésztával készül), olyankor kikent őzgerinc- vagy kalácsformába tesszük és a tetejét megkenjük felvert tojással. Ha van, a bárány hálójába is bele lehet tekerni és azt is megkenjük tojással. Lányeges, hogy a sütőedényben hagyjuk kihűlni és csak hidegen szeleteljük. Mi ezt reggeliztük tegnap piros tojás és retek kíséretében.
EK - 2010/4
TAV. BŐS. - 2011.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése