2009. április 19., vasárnap

Tavaszi grillezés

"étteremalakítás"

Mi is elkezdtük. (Mármint a grillezést.) Nagyon vágytam már rá és mára ütemeztük be. Már több, mint két hete, hogy nagyon meleg van, azóta egy csepp eső sem esett, attól tartottam, pont mára romlik el az idő. De nem romlott el eddig, mostantól pedig már nem számít. Igaz, jó lenne, ha holnap még nem esne és nem lenne hideg, de már úgyis mindegy.

Lényeg a lényeg: Beresztelkére jöttünk és sütkéreztünk egy kicsit a kertben. Feltankoltam két tálca miccsel ( készre fűszerezett, formázott darált hús, amiből kis bőr nélküli kolbászkákat sütünk, közeli rokona a balkáni csevapcsicsának.), a szalonna adott volt itt helyben, úgyhogy már csak egy kis húsra volt szükség, hogy mindenki jóllakhasson. Ehhez pedig „feláldoztam” a nagy gonddal őrzött, megfelelő alkalomra tartogatott oldalasdarabomat. Ezt még a télen kaptam Édesanyámtól; Édesapám szépen megformázta, szinte szabályos téglalap alakú volt, leszedtük róla a fölösleges zsiradékot, csak éppen annyi maradt, amennyi kell ahhoz, hogy jó szaftos legyen, ne száradjon ki. Szóval ezt a darabot tegnap kiolvasztottam, este pedig bepácoltam. Igaz, ha 2-3 napot állt volna a pácban, még jobb lehetett volna, de így is bevette az ízeket.

Kb. 10 cikk fokhagymát áttörtem, elkevertem sóval, durvára tört borssal, néhány szem durvára tört koriandermaggal, 1 kiskanál darált paprikával, 3 evőkanál szójaszósszal és kb. 10 ek-nyi olajjal. Az oldalast jól bedörzsöltem a masszával mindkét oldalán, majd feltekertem és lefóliázva a hűtőbe tettem. Néhány óránként megforgattam, áttekertem, hogy minden oldala egyformán részesüljön az illatos „máklávájsz”-ban.

NÚ - 2019/JUL.

Ma pedig, férjecském tüzet gyújtott, beizzította a grillrácsot, szalonnával jól lekentük és már sütöttük is a finomságokat.







Nagyobbikom hathatós segítsége nélkül nem lett volna semmi a mai sütögetésből, ízetlenek lettek volna a húsok. :D



Végül ki-ki kedve és ízlése szerint ette friss zöldséggel (paradicsom, hagyma, paprika, uborka) mustárral, ketchuppal vagy csípőspaprikával és persze, friss fehér kenyérrel.

4 megjegyzés:

Jutka írta...

Waw, nagyon jól néz ki az az oldalas :)

duende írta...

Tényleg eszméletlenül jól néz ki az az oldalas! A kedven sültem. :)
Én is fogok sütni majd, nyáron, mikor nyaralunk, előbb nemigen, sajnos...

Kati írta...

Hú, ha ezt az uram látná!!! ;)

sedith írta...

Sziasztok, lányok, szerintem is jól nézett ki. És valóban finom, szaftos lett. Csak ajánlani tudom mindenkinek::)

Kati, hát akkor mutasd meg neki!;)
Puszi

Related Posts with Thumbnails

2009. április 19., vasárnap

Tavaszi grillezés

"étteremalakítás"

Mi is elkezdtük. (Mármint a grillezést.) Nagyon vágytam már rá és mára ütemeztük be. Már több, mint két hete, hogy nagyon meleg van, azóta egy csepp eső sem esett, attól tartottam, pont mára romlik el az idő. De nem romlott el eddig, mostantól pedig már nem számít. Igaz, jó lenne, ha holnap még nem esne és nem lenne hideg, de már úgyis mindegy.

Lényeg a lényeg: Beresztelkére jöttünk és sütkéreztünk egy kicsit a kertben. Feltankoltam két tálca miccsel ( készre fűszerezett, formázott darált hús, amiből kis bőr nélküli kolbászkákat sütünk, közeli rokona a balkáni csevapcsicsának.), a szalonna adott volt itt helyben, úgyhogy már csak egy kis húsra volt szükség, hogy mindenki jóllakhasson. Ehhez pedig „feláldoztam” a nagy gonddal őrzött, megfelelő alkalomra tartogatott oldalasdarabomat. Ezt még a télen kaptam Édesanyámtól; Édesapám szépen megformázta, szinte szabályos téglalap alakú volt, leszedtük róla a fölösleges zsiradékot, csak éppen annyi maradt, amennyi kell ahhoz, hogy jó szaftos legyen, ne száradjon ki. Szóval ezt a darabot tegnap kiolvasztottam, este pedig bepácoltam. Igaz, ha 2-3 napot állt volna a pácban, még jobb lehetett volna, de így is bevette az ízeket.

Kb. 10 cikk fokhagymát áttörtem, elkevertem sóval, durvára tört borssal, néhány szem durvára tört koriandermaggal, 1 kiskanál darált paprikával, 3 evőkanál szójaszósszal és kb. 10 ek-nyi olajjal. Az oldalast jól bedörzsöltem a masszával mindkét oldalán, majd feltekertem és lefóliázva a hűtőbe tettem. Néhány óránként megforgattam, áttekertem, hogy minden oldala egyformán részesüljön az illatos „máklávájsz”-ban.

NÚ - 2019/JUL.

Ma pedig, férjecském tüzet gyújtott, beizzította a grillrácsot, szalonnával jól lekentük és már sütöttük is a finomságokat.







Nagyobbikom hathatós segítsége nélkül nem lett volna semmi a mai sütögetésből, ízetlenek lettek volna a húsok. :D



Végül ki-ki kedve és ízlése szerint ette friss zöldséggel (paradicsom, hagyma, paprika, uborka) mustárral, ketchuppal vagy csípőspaprikával és persze, friss fehér kenyérrel.

4 megjegyzés:

Jutka írta...

Waw, nagyon jól néz ki az az oldalas :)

duende írta...

Tényleg eszméletlenül jól néz ki az az oldalas! A kedven sültem. :)
Én is fogok sütni majd, nyáron, mikor nyaralunk, előbb nemigen, sajnos...

Kati írta...

Hú, ha ezt az uram látná!!! ;)

sedith írta...

Sziasztok, lányok, szerintem is jól nézett ki. És valóban finom, szaftos lett. Csak ajánlani tudom mindenkinek::)

Kati, hát akkor mutasd meg neki!;)
Puszi