Nos, ha már az előző sütemény Nagylány születésnapjára készült, akkor következzen most a tortája is, hiszen már több, mint 2 hónapja, hogy megvolt a nagy esemény, de a torta leírására még nem került sor (Bár ez még nem késés... a tavalyi tortája mai napig sem került fel... :P )
Nehéz feladat előtt áll az az anyuka, aki nem szereti a csokoládét (legalábbis ha tortáról van szó, nem a csokoládés, az első, amit megkíván), de gyereke lassan évről évre valamilyen csokoládés tortát kér a születésnapjára. És persze, az anyuka is az a típus, aki mindig valami mást akar készíteni, mint előzőleg.
Bár most eléggé könnyű dolgom volt, hiszen nagylányom pontos utasításokat adott a végerdmény kinézetét, ízét illetően, nekem csak az "odavezető utat" kellett megtalálni: csokoládés-vaníliás torta, ami úgy néz ki lentről fölfelé, hogy csokis lap, csokis krém, csokis lap, vaníliás krém, és csokis lap. Végül, a szimmetria kedvéért saját szakállamra felvállaltam a két réteg csokis krémet és a négy piskótalapot, de nem kaptam szidást érte. :D Lánykám nagyon boldog volt, és nagyon ízlett neki a torta. Az osztálytársaknak és a jelenlévő szülőknek is ízlett, bár tudvalevő, hogy minél nagyobb egy társaság, annál különbözőbbek az ízlések is, tehát annál nagyobb az esély arra, hogy valakinek mégsem nyeri el maximálisan a tetszését.
A díszítése nagyon egyszerű, mondhatni elfuserált volt, mert időm és ötletem sem volt már hajnali 4 után, hogy hogyan csináljam: tejszínhabbal és csokoládéforgáccsal díszítettem. Az adag hatalmas, 25-30 személynek is elegendő, tökéletes olyankor, amikor sok vendéget kell megkínálni. És még valami. Évek óta igazi tejszínt használok a süteményekbe, tortákba, ha valamilyen családi összejövetelre készítem azt, de amikor nagyobb vendégseregnek, illetve idegenebb személyeknek is kell enniük ezekből, akkor nem merem vállalni, ezért ez a torta édesített növényi tejszínnel készült. Ha valaki igazival készíti, számoljon rá még némi édesítést.
Csokoládés-vaníliás torta
Hozzávalók a lapokhoz: 4 db háromtojásos piskóta, amelyekhez egyenként szükséges: 3 tojás, 6 evőkanál cukor, 1 teáskanál sütőpor, 1 evőkanál citromlé, 5 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaópor, 1 csipet só; a vaníliás krémhez: 1 tasak vaníliás pudingpor, 1 evőkanál cukor, 4 dl tej, 1 vaníliarúd, 3 dl édesített habtejszín, 15 g zselatinpor, 5 evőkanál víz; a csokoládés krémhez: 2 tasak étcsokoládés pudingpor, 9 dl tej, 30 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál cukor, 30 g zselatinpor, 1 dl víz, 4-5 dl édesített habtejszín; a sziruphoz: 4 dl víz, 2 evőkanál cukor, rumkivonat; a díszítéshez: 2-3 dl édesített habtejszín, csokoládéforgács.
Elkészítése: A piskótához az egész tojásokat kézi mixer segítségével habosra dolgozzuk a cukorral meg a sóval, majd beletesszük a sütőport, rálocsoljuk a citromlevet, kissé elkavarjuk, majd beleszórjuk a lisztet és a kakaót. Óvatos mozdulatokkal alaposan elkavarjuk, majd kb. 25*40 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Ugyanígy járunk el még háromszor, amíg 4 db piskótánk nem lesz. (A hozzávalóknál megadott mennyiségek 1 laphoz elegendőek, tehát ezeknek négyszeresét kell számítani a 4 laphoz. - elnézést a részletezésért, de szeretném, ha mindenkinek nyilvánvaló lenne...) Amíg a piskóták hűlnek, elkészítjük a krémeket. A vaníliás krémhez 2 dl tejet főni teszünk a kikapart vaníliamaggal és a vaníliahéjjal, a maradékot pedig simára dolgozzuk a pudingporral meg a cukorral. A kettőt összeöntjük, majd folytonosan kavargatva sűrű péppé főzzük. Hagyjuk kihűlni, közben eltávolítjuk belőle a vaníliahéjat. A zselatinport beáztatjuk 1/2 dl vízbe, a habtejszínt pedig keményre verjük. Nagyon kis lángon, állandóan kavargatva megolvasztjuk a zselatint, majd hozzádolgozunk 2-3 evőkanál tejszínhabot, és alaposan elkeverjük a kihűlt péppel. Végül óvatos mozdulatokkal rendre beleforgatjuk a maradék habot is. A csokoládékrémhez a tej nagyrészét forrni tesszük, és beletördeljük az étcsokoládét. A pudingport elkeverjük a cukorral és a maradék tejjel. Miután a tej fölforrt, állandóan kavargatjuk, míg a csokoládé meg nem olvad benne, végül pedig hozzáöntjük a pudingporos keveréket, és tovább kavarva sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. A zselatinport beáztatjuk 1 dl vízbe, a habtejszínt pedig keményre verjük. Nagyon kis lángon, állandóan kavargatva megolvasztjuk a zselatint, majd hozzádolgozunk 2-3 evőkanál tejszínhabot, és alaposan elkeverjük a kihűlt péppel. Végül óvatos mozdulatokkal rendre beleforgatjuk a maradék habot is. Tálcára helyezzük az egyik piskótalapot, alaposan meglocsoljuk cukros-rumos sziruppal, és rásimítjuk a csokoládés krém felét. Ráhelyezünk egy másik piskótát, azt is meglocsoljuk, és rákenjük a vaníliás krémet. Ismét egy piskóta és locsolás következik, majd a megmaradt csokoládékrém, végül pedig befedjük a negyedik piskótával. Ezt érdemes előzőleg meglocsolni, és a megáztatott felével lefele borítani. Miután összeraktuk a tortát, kézzel óvatosan megnyomogatjuk, hogy a rétegek jól összeérjenek, és helyezkedjenek, illetve a széleken elsimítjuk az esetlegesen kifolyt krémet. Végül bevonjuk tejszínhabbal, és megszórjuk csokoládéforgáccsal. Persze, ha több időnk van rá, illetve kreatívabbak is vagyunk, bármilyen más díszítést lehet eszközölni rá.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2014. június 26., csütörtök
Csokoládés-vaníliás torta, nagylányomnak
Nos, ha már az előző sütemény Nagylány születésnapjára készült, akkor következzen most a tortája is, hiszen már több, mint 2 hónapja, hogy megvolt a nagy esemény, de a torta leírására még nem került sor (Bár ez még nem késés... a tavalyi tortája mai napig sem került fel... :P )
Nehéz feladat előtt áll az az anyuka, aki nem szereti a csokoládét (legalábbis ha tortáról van szó, nem a csokoládés, az első, amit megkíván), de gyereke lassan évről évre valamilyen csokoládés tortát kér a születésnapjára. És persze, az anyuka is az a típus, aki mindig valami mást akar készíteni, mint előzőleg.
Bár most eléggé könnyű dolgom volt, hiszen nagylányom pontos utasításokat adott a végerdmény kinézetét, ízét illetően, nekem csak az "odavezető utat" kellett megtalálni: csokoládés-vaníliás torta, ami úgy néz ki lentről fölfelé, hogy csokis lap, csokis krém, csokis lap, vaníliás krém, és csokis lap. Végül, a szimmetria kedvéért saját szakállamra felvállaltam a két réteg csokis krémet és a négy piskótalapot, de nem kaptam szidást érte. :D Lánykám nagyon boldog volt, és nagyon ízlett neki a torta. Az osztálytársaknak és a jelenlévő szülőknek is ízlett, bár tudvalevő, hogy minél nagyobb egy társaság, annál különbözőbbek az ízlések is, tehát annál nagyobb az esély arra, hogy valakinek mégsem nyeri el maximálisan a tetszését.
A díszítése nagyon egyszerű, mondhatni elfuserált volt, mert időm és ötletem sem volt már hajnali 4 után, hogy hogyan csináljam: tejszínhabbal és csokoládéforgáccsal díszítettem. Az adag hatalmas, 25-30 személynek is elegendő, tökéletes olyankor, amikor sok vendéget kell megkínálni. És még valami. Évek óta igazi tejszínt használok a süteményekbe, tortákba, ha valamilyen családi összejövetelre készítem azt, de amikor nagyobb vendégseregnek, illetve idegenebb személyeknek is kell enniük ezekből, akkor nem merem vállalni, ezért ez a torta édesített növényi tejszínnel készült. Ha valaki igazival készíti, számoljon rá még némi édesítést.
Csokoládés-vaníliás torta
Hozzávalók a lapokhoz: 4 db háromtojásos piskóta, amelyekhez egyenként szükséges: 3 tojás, 6 evőkanál cukor, 1 teáskanál sütőpor, 1 evőkanál citromlé, 5 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaópor, 1 csipet só; a vaníliás krémhez: 1 tasak vaníliás pudingpor, 1 evőkanál cukor, 4 dl tej, 1 vaníliarúd, 3 dl édesített habtejszín, 15 g zselatinpor, 5 evőkanál víz; a csokoládés krémhez: 2 tasak étcsokoládés pudingpor, 9 dl tej, 30 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál cukor, 30 g zselatinpor, 1 dl víz, 4-5 dl édesített habtejszín; a sziruphoz: 4 dl víz, 2 evőkanál cukor, rumkivonat; a díszítéshez: 2-3 dl édesített habtejszín, csokoládéforgács.
Elkészítése: A piskótához az egész tojásokat kézi mixer segítségével habosra dolgozzuk a cukorral meg a sóval, majd beletesszük a sütőport, rálocsoljuk a citromlevet, kissé elkavarjuk, majd beleszórjuk a lisztet és a kakaót. Óvatos mozdulatokkal alaposan elkavarjuk, majd kb. 25*40 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Ugyanígy járunk el még háromszor, amíg 4 db piskótánk nem lesz. (A hozzávalóknál megadott mennyiségek 1 laphoz elegendőek, tehát ezeknek négyszeresét kell számítani a 4 laphoz. - elnézést a részletezésért, de szeretném, ha mindenkinek nyilvánvaló lenne...) Amíg a piskóták hűlnek, elkészítjük a krémeket. A vaníliás krémhez 2 dl tejet főni teszünk a kikapart vaníliamaggal és a vaníliahéjjal, a maradékot pedig simára dolgozzuk a pudingporral meg a cukorral. A kettőt összeöntjük, majd folytonosan kavargatva sűrű péppé főzzük. Hagyjuk kihűlni, közben eltávolítjuk belőle a vaníliahéjat. A zselatinport beáztatjuk 1/2 dl vízbe, a habtejszínt pedig keményre verjük. Nagyon kis lángon, állandóan kavargatva megolvasztjuk a zselatint, majd hozzádolgozunk 2-3 evőkanál tejszínhabot, és alaposan elkeverjük a kihűlt péppel. Végül óvatos mozdulatokkal rendre beleforgatjuk a maradék habot is. A csokoládékrémhez a tej nagyrészét forrni tesszük, és beletördeljük az étcsokoládét. A pudingport elkeverjük a cukorral és a maradék tejjel. Miután a tej fölforrt, állandóan kavargatjuk, míg a csokoládé meg nem olvad benne, végül pedig hozzáöntjük a pudingporos keveréket, és tovább kavarva sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. A zselatinport beáztatjuk 1 dl vízbe, a habtejszínt pedig keményre verjük. Nagyon kis lángon, állandóan kavargatva megolvasztjuk a zselatint, majd hozzádolgozunk 2-3 evőkanál tejszínhabot, és alaposan elkeverjük a kihűlt péppel. Végül óvatos mozdulatokkal rendre beleforgatjuk a maradék habot is. Tálcára helyezzük az egyik piskótalapot, alaposan meglocsoljuk cukros-rumos sziruppal, és rásimítjuk a csokoládés krém felét. Ráhelyezünk egy másik piskótát, azt is meglocsoljuk, és rákenjük a vaníliás krémet. Ismét egy piskóta és locsolás következik, majd a megmaradt csokoládékrém, végül pedig befedjük a negyedik piskótával. Ezt érdemes előzőleg meglocsolni, és a megáztatott felével lefele borítani. Miután összeraktuk a tortát, kézzel óvatosan megnyomogatjuk, hogy a rétegek jól összeérjenek, és helyezkedjenek, illetve a széleken elsimítjuk az esetlegesen kifolyt krémet. Végül bevonjuk tejszínhabbal, és megszórjuk csokoládéforgáccsal. Persze, ha több időnk van rá, illetve kreatívabbak is vagyunk, bármilyen más díszítést lehet eszközölni rá.
Nehéz feladat előtt áll az az anyuka, aki nem szereti a csokoládét (legalábbis ha tortáról van szó, nem a csokoládés, az első, amit megkíván), de gyereke lassan évről évre valamilyen csokoládés tortát kér a születésnapjára. És persze, az anyuka is az a típus, aki mindig valami mást akar készíteni, mint előzőleg.
Bár most eléggé könnyű dolgom volt, hiszen nagylányom pontos utasításokat adott a végerdmény kinézetét, ízét illetően, nekem csak az "odavezető utat" kellett megtalálni: csokoládés-vaníliás torta, ami úgy néz ki lentről fölfelé, hogy csokis lap, csokis krém, csokis lap, vaníliás krém, és csokis lap. Végül, a szimmetria kedvéért saját szakállamra felvállaltam a két réteg csokis krémet és a négy piskótalapot, de nem kaptam szidást érte. :D Lánykám nagyon boldog volt, és nagyon ízlett neki a torta. Az osztálytársaknak és a jelenlévő szülőknek is ízlett, bár tudvalevő, hogy minél nagyobb egy társaság, annál különbözőbbek az ízlések is, tehát annál nagyobb az esély arra, hogy valakinek mégsem nyeri el maximálisan a tetszését.
A díszítése nagyon egyszerű, mondhatni elfuserált volt, mert időm és ötletem sem volt már hajnali 4 után, hogy hogyan csináljam: tejszínhabbal és csokoládéforgáccsal díszítettem. Az adag hatalmas, 25-30 személynek is elegendő, tökéletes olyankor, amikor sok vendéget kell megkínálni. És még valami. Évek óta igazi tejszínt használok a süteményekbe, tortákba, ha valamilyen családi összejövetelre készítem azt, de amikor nagyobb vendégseregnek, illetve idegenebb személyeknek is kell enniük ezekből, akkor nem merem vállalni, ezért ez a torta édesített növényi tejszínnel készült. Ha valaki igazival készíti, számoljon rá még némi édesítést.
Csokoládés-vaníliás torta
Hozzávalók a lapokhoz: 4 db háromtojásos piskóta, amelyekhez egyenként szükséges: 3 tojás, 6 evőkanál cukor, 1 teáskanál sütőpor, 1 evőkanál citromlé, 5 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaópor, 1 csipet só; a vaníliás krémhez: 1 tasak vaníliás pudingpor, 1 evőkanál cukor, 4 dl tej, 1 vaníliarúd, 3 dl édesített habtejszín, 15 g zselatinpor, 5 evőkanál víz; a csokoládés krémhez: 2 tasak étcsokoládés pudingpor, 9 dl tej, 30 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál cukor, 30 g zselatinpor, 1 dl víz, 4-5 dl édesített habtejszín; a sziruphoz: 4 dl víz, 2 evőkanál cukor, rumkivonat; a díszítéshez: 2-3 dl édesített habtejszín, csokoládéforgács.
Elkészítése: A piskótához az egész tojásokat kézi mixer segítségével habosra dolgozzuk a cukorral meg a sóval, majd beletesszük a sütőport, rálocsoljuk a citromlevet, kissé elkavarjuk, majd beleszórjuk a lisztet és a kakaót. Óvatos mozdulatokkal alaposan elkavarjuk, majd kb. 25*40 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Ugyanígy járunk el még háromszor, amíg 4 db piskótánk nem lesz. (A hozzávalóknál megadott mennyiségek 1 laphoz elegendőek, tehát ezeknek négyszeresét kell számítani a 4 laphoz. - elnézést a részletezésért, de szeretném, ha mindenkinek nyilvánvaló lenne...) Amíg a piskóták hűlnek, elkészítjük a krémeket. A vaníliás krémhez 2 dl tejet főni teszünk a kikapart vaníliamaggal és a vaníliahéjjal, a maradékot pedig simára dolgozzuk a pudingporral meg a cukorral. A kettőt összeöntjük, majd folytonosan kavargatva sűrű péppé főzzük. Hagyjuk kihűlni, közben eltávolítjuk belőle a vaníliahéjat. A zselatinport beáztatjuk 1/2 dl vízbe, a habtejszínt pedig keményre verjük. Nagyon kis lángon, állandóan kavargatva megolvasztjuk a zselatint, majd hozzádolgozunk 2-3 evőkanál tejszínhabot, és alaposan elkeverjük a kihűlt péppel. Végül óvatos mozdulatokkal rendre beleforgatjuk a maradék habot is. A csokoládékrémhez a tej nagyrészét forrni tesszük, és beletördeljük az étcsokoládét. A pudingport elkeverjük a cukorral és a maradék tejjel. Miután a tej fölforrt, állandóan kavargatjuk, míg a csokoládé meg nem olvad benne, végül pedig hozzáöntjük a pudingporos keveréket, és tovább kavarva sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. A zselatinport beáztatjuk 1 dl vízbe, a habtejszínt pedig keményre verjük. Nagyon kis lángon, állandóan kavargatva megolvasztjuk a zselatint, majd hozzádolgozunk 2-3 evőkanál tejszínhabot, és alaposan elkeverjük a kihűlt péppel. Végül óvatos mozdulatokkal rendre beleforgatjuk a maradék habot is. Tálcára helyezzük az egyik piskótalapot, alaposan meglocsoljuk cukros-rumos sziruppal, és rásimítjuk a csokoládés krém felét. Ráhelyezünk egy másik piskótát, azt is meglocsoljuk, és rákenjük a vaníliás krémet. Ismét egy piskóta és locsolás következik, majd a megmaradt csokoládékrém, végül pedig befedjük a negyedik piskótával. Ezt érdemes előzőleg meglocsolni, és a megáztatott felével lefele borítani. Miután összeraktuk a tortát, kézzel óvatosan megnyomogatjuk, hogy a rétegek jól összeérjenek, és helyezkedjenek, illetve a széleken elsimítjuk az esetlegesen kifolyt krémet. Végül bevonjuk tejszínhabbal, és megszórjuk csokoládéforgáccsal. Persze, ha több időnk van rá, illetve kreatívabbak is vagyunk, bármilyen más díszítést lehet eszközölni rá.
2 megjegyzés:
- Katalin írta...
-
Pedig finom a csokis torta :-) és a tiéd szép is lett!
Én a fagyival vagyok úgy, hogy nem szeretem a csokisat, minden egyebet igen. Viszont a csokoládét nagyon szeretem :-) - 2014. június 26. 8:53
- sedith írta...
-
Nem mondom, hogy nem eszem meg, néha különösen meg is kívánom a csokoládét, de ha arról avn szó, hoyg süssek egy tortát, magamtól, a saját fejemtől biztos, hogy nem csokisat csinálnék. :) Fagyiban is a csokoládés az utolsó, amit megkóstolnék... :)
- 2014. június 26. 9:03
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Pedig finom a csokis torta :-) és a tiéd szép is lett!
Én a fagyival vagyok úgy, hogy nem szeretem a csokisat, minden egyebet igen. Viszont a csokoládét nagyon szeretem :-)
Nem mondom, hogy nem eszem meg, néha különösen meg is kívánom a csokoládét, de ha arról avn szó, hoyg süssek egy tortát, magamtól, a saját fejemtől biztos, hogy nem csokisat csinálnék. :) Fagyiban is a csokoládés az utolsó, amit megkóstolnék... :)
Megjegyzés küldése