2014. július 10., csütörtök
Amerikai palacsinta csillagánizsos meggyszósszal
Amerikai palacsinta csillagánizsos meggyszósszal
Hozzávalók kb. 25 palacsintához: 10 dkg finomliszt, 5 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 2 csipet só, 2,5 dl tej, 2 tojás, 2 csapott evőkanál fruktóz (vagy 3 evőkanál cukor), 1 tasak vaníliás cukor, 2 evőkanál + 1 teáskanál olaj vagy olvasztott vaj; a meggyszószhoz: 25 dkg kimagozott meggy levével együtt, 2 evőkanál fruktóz (vagy 3-4 evőkanál cukor), 1/2 citrom reszelt héja és leve, 1 kis diónyi friss gyömbér, 2 darabka csillagánizs (nem két egész darab, hanem csak két "csillagsugár"), 1 késhegynyi szerecsendió, 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő, csipetnyi só.
Elkészítése: A palacsintához elkeverjük a liszteket a sóval, a sütőporral meg a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját meg a 2 evőkanál olajat, és a tejjel együtt csomómentesre dolgozzuk. A tojásfehérjét keményre verjük a fruktózzal, majd óvatos mozdulatokkal a masszához keverjük. Pihenni hagyjuk, amíg odakészítjük a szószt. A meggyet levével együtt főni tesszük egy kisebb lábosban. Ha nincs elég leve, annyi vizet öntünk alá, amennyi a meggyet éppen ellepi. Hozzáadjuk a fruktózt, a citromlevet, a reszelt citromhéjat és gyömbért meg a csillagánizst, és 5-7 percig hagyjuk csendesen rotyogni. Végül besűrítjük a kevés hideg vízzel elkevert keményítővel, jól kiforraljuk, és csipetnyi sóval, illetve szerecsendióval ízesítjük. A palacsintasütő serpenyőt jól fölforrósítjuk, beletesszük az 1 teáskanál olajat, szétfuttatjuk az alján, és kis merítőkanállal 3-4 (a serpenyő méretétől függően) ügyes, kerek palacsintát öntünk bele. Kb. 1 perc után (amikor buborékok kezdenek keletkezni a tetejükön, és a széleik láthatóan megszilárdultak) szilikonlapáttal megfordítjuk őket, és néhány másodpercig hagyjuk ezt az oldalukat is pirulni. Amikor az összeset megsütöttük (nekem most több darab lett az adagból, mint múltkor, valószínű, kisebbeket gyártottam), szétosztjuk, és meggyszósszal leöntve tálaljuk.
2014. július 10., csütörtök
Amerikai palacsinta csillagánizsos meggyszósszal
Amerikai palacsinta csillagánizsos meggyszósszal
Hozzávalók kb. 25 palacsintához: 10 dkg finomliszt, 5 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 2 csipet só, 2,5 dl tej, 2 tojás, 2 csapott evőkanál fruktóz (vagy 3 evőkanál cukor), 1 tasak vaníliás cukor, 2 evőkanál + 1 teáskanál olaj vagy olvasztott vaj; a meggyszószhoz: 25 dkg kimagozott meggy levével együtt, 2 evőkanál fruktóz (vagy 3-4 evőkanál cukor), 1/2 citrom reszelt héja és leve, 1 kis diónyi friss gyömbér, 2 darabka csillagánizs (nem két egész darab, hanem csak két "csillagsugár"), 1 késhegynyi szerecsendió, 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő, csipetnyi só.
Elkészítése: A palacsintához elkeverjük a liszteket a sóval, a sütőporral meg a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját meg a 2 evőkanál olajat, és a tejjel együtt csomómentesre dolgozzuk. A tojásfehérjét keményre verjük a fruktózzal, majd óvatos mozdulatokkal a masszához keverjük. Pihenni hagyjuk, amíg odakészítjük a szószt. A meggyet levével együtt főni tesszük egy kisebb lábosban. Ha nincs elég leve, annyi vizet öntünk alá, amennyi a meggyet éppen ellepi. Hozzáadjuk a fruktózt, a citromlevet, a reszelt citromhéjat és gyömbért meg a csillagánizst, és 5-7 percig hagyjuk csendesen rotyogni. Végül besűrítjük a kevés hideg vízzel elkevert keményítővel, jól kiforraljuk, és csipetnyi sóval, illetve szerecsendióval ízesítjük. A palacsintasütő serpenyőt jól fölforrósítjuk, beletesszük az 1 teáskanál olajat, szétfuttatjuk az alján, és kis merítőkanállal 3-4 (a serpenyő méretétől függően) ügyes, kerek palacsintát öntünk bele. Kb. 1 perc után (amikor buborékok kezdenek keletkezni a tetejükön, és a széleik láthatóan megszilárdultak) szilikonlapáttal megfordítjuk őket, és néhány másodpercig hagyjuk ezt az oldalukat is pirulni. Amikor az összeset megsütöttük (nekem most több darab lett az adagból, mint múltkor, valószínű, kisebbeket gyártottam), szétosztjuk, és meggyszósszal leöntve tálaljuk.
4 megjegyzés:
- Katalin írta...
-
Jaj de csodás! Csúsztathatnál ide egy-kettőt :-)
- 2014. július 10. 11:24
- sedith írta...
-
Katalin, esetleg csúsztathattam volna... :) Köszönöm. :)
- 2014. július 10. 11:33
- Kati írta...
-
Jamie egyetlen műsorát se néztem végig soha, de a könyvei a kedvenceim :)
De az a csillagánizs, olyan szép, nekem is van egy egész dobozzal, külhonból, én szilvaszószhoz használtam a tavaly őszön, csirkehús mellé, nagyon ízlett, olyan keleties beütésű volt :)
Biztos a meggyel is nagyon finom, ki nem találtam volna :)
De most szeget ütöttél a fejembe, hogy milyen lenne fagyiba? :)
- 2014. július 12. 0:23
- sedith írta...
-
Áááá, még a főzőőrület elején, amikor vasárnap délben valamelyik román adón ment az első Jamie-műsorok egyike, már akkor néztem. Most meg - mivel csak ez van - a román Paprikát szoktam nézni vakációban. Na, van néhány jó műsor, az tény, bár sokszor ismételnek is. De én szeretem. Most, amikor a meggyet magoltam, gondoltam lefoglalom még magam valamivel, ezért kerestem a neten műsorokat, így találtam meg ezt a karácsonyost. De tényleg nagyon idétlen. Szerintem látszik, hogy ez nem Jamie világa, csak biztos "rákényszerítették", mondván ne már, legyen karácsonyi mcsaládi műsorod is! :)
A csillagánizs fagyiba is isteni lenne szerintem, mindenesetre, vigyázz, hogy keveset használj először, mert nagyon intenzív, és nehogy "elvigye" a fagyi ízét. - 2014. július 12. 0:29
4 megjegyzés:
Jaj de csodás! Csúsztathatnál ide egy-kettőt :-)
Katalin, esetleg csúsztathattam volna... :) Köszönöm. :)
Jamie egyetlen műsorát se néztem végig soha, de a könyvei a kedvenceim :)
De az a csillagánizs, olyan szép, nekem is van egy egész dobozzal, külhonból, én szilvaszószhoz használtam a tavaly őszön, csirkehús mellé, nagyon ízlett, olyan keleties beütésű volt :)
Biztos a meggyel is nagyon finom, ki nem találtam volna :)
De most szeget ütöttél a fejembe, hogy milyen lenne fagyiba? :)
Áááá, még a főzőőrület elején, amikor vasárnap délben valamelyik román adón ment az első Jamie-műsorok egyike, már akkor néztem. Most meg - mivel csak ez van - a román Paprikát szoktam nézni vakációban. Na, van néhány jó műsor, az tény, bár sokszor ismételnek is. De én szeretem. Most, amikor a meggyet magoltam, gondoltam lefoglalom még magam valamivel, ezért kerestem a neten műsorokat, így találtam meg ezt a karácsonyost. De tényleg nagyon idétlen. Szerintem látszik, hogy ez nem Jamie világa, csak biztos "rákényszerítették", mondván ne már, legyen karácsonyi mcsaládi műsorod is! :)
A csillagánizs fagyiba is isteni lenne szerintem, mindenesetre, vigyázz, hogy keveset használj először, mert nagyon intenzív, és nehogy "elvigye" a fagyi ízét.
Megjegyzés küldése