2019. június 28., péntek

Fokhagymás csirkecomb murokfőzelékkel


Aki rendszeresen követi a receptjeimet és a blogomat, valószínű, már tudja, mi is az a murok: hát sárgarépa. Erdélyben így nevezzük a sárgarépát. Bár az utóbbi időben, mivel az Erdélyi Konyhába mégsem írhatunk tájszavakat, rászoktam én is a hivatalos elnevezésére, és csak magunk között nevezem muroknak. Nevezzük azonban bárminek, az egyik legkölönféleképpen felhasználható zöldségünk, ami olcsó, tápláló és tele van vitaminokkal és egyéb hasznos anyagokkal. A receptet nagyon rég készítettem (évekkel ezelőtt), így tehát hagyományosan, liszttel sűrítettem, most azonban vagy nem sűríteném, vagy más módszert találnék ki rá (pl. lenmagpehellyel). És most a kenyeret sem biggyeszteném mellé (csak a családnak, ha kérné), hanem jó sok friss zöldségből készült salátát ennék mellé. 


Fokhagymás csirkecomb murokfőzelékkel

Hozzávalók (4 személyre): 8 csirkealsócomb, 1 fej fokhagyma, só, bors, kevés olaj, 2 dl fehérbor;
a főzelékhez: 50 dkg murok (sárgarépa), 2 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, só, bors, olaj, citromlé.

Elkészítése: A csirkecombot megtisztítjuk, megmossuk és szárazra töröljük. Megszórjuk sóval és borssal, majd tűzálló tálba tesszük, meglocsoljuk olajjal, aláöntjük a bort, mellétesszük a meghámozott fokhagymacikkeket, lefedjük, és 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha szeretnénk, az utolsó percekben rá is piríthatunk. Közben elkészítjük a főzeléket: a hagymát finomra aprítjuk és megdinszteljük kevés olajban. Ezután hozzáadjuk a nagy lyukú reszelőn lereszelt murkot (sárgarépát), sózzuk, borsozzuk, és együtt dinszteljük tovább, gyakran kavargatva. Kevés vizet is önthetünk alá, és addig pároljuk, míg a sárgarépa meg nem puhul. Ekkor zsírjára sütjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk a liszttel, beletesszük a tejfölt, elkeverjük, és felöntjük vízzel. Addig főzzük kavargatva, míg be nem sűrűsödik. Utánaízesítünk, ha szükséges, és belekeverjük a finomra aprított petrezselyemzöldet. A csirkecombbal tálaljuk.

Megjegyzés: Ha lenmagpehellyel sűrítenénk, ugyanúgy használjuk, mint a lisztet, ugyanakkor szórjuk a megpárolt zöldségre, amikor a lisztet szórnánk. Semmi különös íze nem lenne tőle, csupán látványban lenne a főzelék kissé "pöttyösebb". :) Lenmagpelyhet vásárolni is lehet, de ha a lenmagot kávédarálón vagy aprítógépben ledaráljuk, ugyanazt kapjuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2019. június 28., péntek

Fokhagymás csirkecomb murokfőzelékkel


Aki rendszeresen követi a receptjeimet és a blogomat, valószínű, már tudja, mi is az a murok: hát sárgarépa. Erdélyben így nevezzük a sárgarépát. Bár az utóbbi időben, mivel az Erdélyi Konyhába mégsem írhatunk tájszavakat, rászoktam én is a hivatalos elnevezésére, és csak magunk között nevezem muroknak. Nevezzük azonban bárminek, az egyik legkölönféleképpen felhasználható zöldségünk, ami olcsó, tápláló és tele van vitaminokkal és egyéb hasznos anyagokkal. A receptet nagyon rég készítettem (évekkel ezelőtt), így tehát hagyományosan, liszttel sűrítettem, most azonban vagy nem sűríteném, vagy más módszert találnék ki rá (pl. lenmagpehellyel). És most a kenyeret sem biggyeszteném mellé (csak a családnak, ha kérné), hanem jó sok friss zöldségből készült salátát ennék mellé. 


Fokhagymás csirkecomb murokfőzelékkel

Hozzávalók (4 személyre): 8 csirkealsócomb, 1 fej fokhagyma, só, bors, kevés olaj, 2 dl fehérbor;
a főzelékhez: 50 dkg murok (sárgarépa), 2 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, só, bors, olaj, citromlé.

Elkészítése: A csirkecombot megtisztítjuk, megmossuk és szárazra töröljük. Megszórjuk sóval és borssal, majd tűzálló tálba tesszük, meglocsoljuk olajjal, aláöntjük a bort, mellétesszük a meghámozott fokhagymacikkeket, lefedjük, és 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha szeretnénk, az utolsó percekben rá is piríthatunk. Közben elkészítjük a főzeléket: a hagymát finomra aprítjuk és megdinszteljük kevés olajban. Ezután hozzáadjuk a nagy lyukú reszelőn lereszelt murkot (sárgarépát), sózzuk, borsozzuk, és együtt dinszteljük tovább, gyakran kavargatva. Kevés vizet is önthetünk alá, és addig pároljuk, míg a sárgarépa meg nem puhul. Ekkor zsírjára sütjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk a liszttel, beletesszük a tejfölt, elkeverjük, és felöntjük vízzel. Addig főzzük kavargatva, míg be nem sűrűsödik. Utánaízesítünk, ha szükséges, és belekeverjük a finomra aprított petrezselyemzöldet. A csirkecombbal tálaljuk.

Megjegyzés: Ha lenmagpehellyel sűrítenénk, ugyanúgy használjuk, mint a lisztet, ugyanakkor szórjuk a megpárolt zöldségre, amikor a lisztet szórnánk. Semmi különös íze nem lenne tőle, csupán látványban lenne a főzelék kissé "pöttyösebb". :) Lenmagpelyhet vásárolni is lehet, de ha a lenmagot kávédarálón vagy aprítógépben ledaráljuk, ugyanazt kapjuk. 

Nincsenek megjegyzések: