2019. június 20., csütörtök

Málnás meggylekvár

Gyerekkoromban mindig utáltam a málna- és szederlekvárt, mert a magvai mindig bementek a fogamba. Márpedig Édesanyám csak úgy magosan készítette az ilyen lekvárt, ha véletlenül úgy alakult, hogy éppen tudtunk szedni valamelyik finom gyümölcsből az erdőn. Merthogy így kiadósabb volt, és prédálni nem illett. :P És szerintem még unta is a passzírozást, amit meg is értek, hiszen nem voltak akkoriban olyan lehetőségek, mint manapság. Úgyhogy, a kézi, gézes kiszorítással valóban el lehetett dobni kb. felét. Nos, én viszont, ma már, ha készítek málna- vagy szederízet, csakis passzírozva készítem, hogy a fogunk ne bánja az ízeskenyérevést. :)

Amikor van egy kicsi meggy és egy kicsi málna, érdemes összeházasítani: nagyon különleges ízvilágú lekvár lesz belőle. Nem is érdemes semmilyen más aromával elfedni a natúr ízeket!


Málnás meggylekvár

Hozzávalók: 75 dkg kimagozott meggy, 6 dl málnapüré, 1,5 citrom húsa, 30 dkg fruktóz (vagy 40-45 dkg cukor), 1 tasak dzsemfix (3:1).

Elkészítése: A meggyet és a cikkekre szedett citromot húsdarálón vagy robotgépben összedaráljuk. Hozzáöntjük a málnapürét (kb. 1 kb érett málna, kicentrifugázva), és forrástól számítva kb. 10 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a fruktózzal vagy cukorral elkevert dzsemfixet, és kavargatva, forrástól számítva további 5-10 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés: A legegyszerűbben úgy tudjuk megállapítani, hogy a lekvár eléggé sűrű-e, hogy egy kistányérra teszünk egy evőkanálnyit, és betesszük a hűtőbe. Ha 1-2 percen belül elérte az általunk kívánt sűrűséget, a lekvárt tölthetjük üvegekbe. Ha nem, még főzzük néhány percig, és megismételjük a műveletet.

ÉÍ - 2019/TAVASZ


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2019. június 20., csütörtök

Málnás meggylekvár

Gyerekkoromban mindig utáltam a málna- és szederlekvárt, mert a magvai mindig bementek a fogamba. Márpedig Édesanyám csak úgy magosan készítette az ilyen lekvárt, ha véletlenül úgy alakult, hogy éppen tudtunk szedni valamelyik finom gyümölcsből az erdőn. Merthogy így kiadósabb volt, és prédálni nem illett. :P És szerintem még unta is a passzírozást, amit meg is értek, hiszen nem voltak akkoriban olyan lehetőségek, mint manapság. Úgyhogy, a kézi, gézes kiszorítással valóban el lehetett dobni kb. felét. Nos, én viszont, ma már, ha készítek málna- vagy szederízet, csakis passzírozva készítem, hogy a fogunk ne bánja az ízeskenyérevést. :)

Amikor van egy kicsi meggy és egy kicsi málna, érdemes összeházasítani: nagyon különleges ízvilágú lekvár lesz belőle. Nem is érdemes semmilyen más aromával elfedni a natúr ízeket!


Málnás meggylekvár

Hozzávalók: 75 dkg kimagozott meggy, 6 dl málnapüré, 1,5 citrom húsa, 30 dkg fruktóz (vagy 40-45 dkg cukor), 1 tasak dzsemfix (3:1).

Elkészítése: A meggyet és a cikkekre szedett citromot húsdarálón vagy robotgépben összedaráljuk. Hozzáöntjük a málnapürét (kb. 1 kb érett málna, kicentrifugázva), és forrástól számítva kb. 10 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a fruktózzal vagy cukorral elkevert dzsemfixet, és kavargatva, forrástól számítva további 5-10 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés: A legegyszerűbben úgy tudjuk megállapítani, hogy a lekvár eléggé sűrű-e, hogy egy kistányérra teszünk egy evőkanálnyit, és betesszük a hűtőbe. Ha 1-2 percen belül elérte az általunk kívánt sűrűséget, a lekvárt tölthetjük üvegekbe. Ha nem, még főzzük néhány percig, és megismételjük a műveletet.

ÉÍ - 2019/TAVASZ


Nincsenek megjegyzések: