2019. június 10., hétfő

Görög pita

Szinte hihetetlen, hogy már két kerek napja nem esett egy szem eső sem. Meleg pedig volt dögivel. Úgyhogy, ha nem kellene még iskolába-oviba menni, akár igazi nyár-fílingem is lenne. A nyár pedig mit juttat eszünkbe? Hát persze, hogy a vakációt, a szabadságot, a nyaralást - ki, minek nevezi. A görög nyaralásainkra szívesen emlékszem vissza mindig, és ha netán ti is, akkor elevenítsétek fel élményeiteket a most és az utána következő recepttel, amit azonban jó egyszerre elkészíteni. Az alábbiakban megosztom a pita receptjét, amit nem is olyan nehéz elkészíteni. És bármily hihetetlen nem is olyan nehéz... eltűntetni sem. :D


Görög pita

Hozzávalók: 40 dkg + még egy kevés liszt, 5 g szárított élesztő, 2,5 dl langyos víz, 1,5 teáskanál só, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál olívaolaj;

Elkészítése: A pita hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, majd letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, tetszés szerint 8 vagy 12 részre osztjuk (ha kisebb vagy nagyobb pitákat szeretnénk), és szép gombócokat formálunk belőle. További 20-30 percig hagyjuk még kelni, majd enyhén lisztezett felületen vékony körökké nyújtjuk (max. 3-4 mm vastag), és felforrósított száraz serpenyőben kb. 1-1 percig mindkét oldalukon megsütjük. Úgy is jó, ha felpúposodik, akkor is, ha nem. 

ÉÍ - 2019/NYÁR



Pita grecească

Ingrediente pentru 8-12 bucăți: 400 g + încă puțină făină, 5 g drojdie uscată, 250 ml apă călduță, 1,5 lingurițe sare, 2 linguri zahăr, 2 linguri ulei de măsline.

Prepararea: Din ingrediente se frământă un aluat elastic, după care se lasă la dospit. Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe o planșetă pudrată cu făină, și se împarte după plac în 8 sau 12 bucăți (depinde dacă vrem pita mai mici sau mai mari) și se formează bile frumoase, rotunde. Se mai lasă să dospească 20-30 minute, după care pe planșeta pudrată cu făină se întind în cercuri cu grosimea de maxim 3-4 mm. Se încinge o tigaie fără ulei și se coc cercurile de aluat pe ambele părți în câte 1 minut pe fiecare parte. S-ar putea ca aluatul să se bombeze, s-ar putea să nu. E bine oricum.

BA - 2020/MAI

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2019. június 10., hétfő

Görög pita

Szinte hihetetlen, hogy már két kerek napja nem esett egy szem eső sem. Meleg pedig volt dögivel. Úgyhogy, ha nem kellene még iskolába-oviba menni, akár igazi nyár-fílingem is lenne. A nyár pedig mit juttat eszünkbe? Hát persze, hogy a vakációt, a szabadságot, a nyaralást - ki, minek nevezi. A görög nyaralásainkra szívesen emlékszem vissza mindig, és ha netán ti is, akkor elevenítsétek fel élményeiteket a most és az utána következő recepttel, amit azonban jó egyszerre elkészíteni. Az alábbiakban megosztom a pita receptjét, amit nem is olyan nehéz elkészíteni. És bármily hihetetlen nem is olyan nehéz... eltűntetni sem. :D


Görög pita

Hozzávalók: 40 dkg + még egy kevés liszt, 5 g szárított élesztő, 2,5 dl langyos víz, 1,5 teáskanál só, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál olívaolaj;

Elkészítése: A pita hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, majd letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, tetszés szerint 8 vagy 12 részre osztjuk (ha kisebb vagy nagyobb pitákat szeretnénk), és szép gombócokat formálunk belőle. További 20-30 percig hagyjuk még kelni, majd enyhén lisztezett felületen vékony körökké nyújtjuk (max. 3-4 mm vastag), és felforrósított száraz serpenyőben kb. 1-1 percig mindkét oldalukon megsütjük. Úgy is jó, ha felpúposodik, akkor is, ha nem. 

ÉÍ - 2019/NYÁR



Pita grecească

Ingrediente pentru 8-12 bucăți: 400 g + încă puțină făină, 5 g drojdie uscată, 250 ml apă călduță, 1,5 lingurițe sare, 2 linguri zahăr, 2 linguri ulei de măsline.

Prepararea: Din ingrediente se frământă un aluat elastic, după care se lasă la dospit. Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe o planșetă pudrată cu făină, și se împarte după plac în 8 sau 12 bucăți (depinde dacă vrem pita mai mici sau mai mari) și se formează bile frumoase, rotunde. Se mai lasă să dospească 20-30 minute, după care pe planșeta pudrată cu făină se întind în cercuri cu grosimea de maxim 3-4 mm. Se încinge o tigaie fără ulei și se coc cercurile de aluat pe ambele părți în câte 1 minut pe fiecare parte. S-ar putea ca aluatul să se bombeze, s-ar putea să nu. E bine oricum.

BA - 2020/MAI

Nincsenek megjegyzések: