2019. július 31., szerda

Édesburgonyás-sajtos fasírt sült édesburgonya-hasábokkal


Amikor a gyerek szalmakrumplit szalmakrumplival enne, esetleg jöhetne mellé némi fasírt, akkor egy kissé el lehet bolondítani egy ilyen összeállítással. Namármost, ezt csak úgy mondom, mert van, amelyiket nem lehet elbolondítani. :P 


Édesburgonyás-sajtos fasírt sült édesburgonya-hasábokkal

Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg darált vegyes hús (sertés-marha), 20-25 dkg édesburgonya, 1 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 1 nagy vagy 2 kisebb tojás, zabpehely vagy búzadara, kb. 10 dkg sajt (pl. cheddar), só, bors, kevés olaj;
a körethez: 70 dkg édesburgonya, 1 teáskanál szárított bazsalikom, só, bors, balzsamecet, olívaolaj.

Elkészítése: A sajtot 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát és a meghámozott, feldarabolt édesburgonyát késes aprítóban finomra dolgozzuk. Aprító híján a burgonyát finomra reszeljük, a hagymákat pedig felaprítjuk. Hozzáadjuk a húshoz a tojással együtt, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd annyi zabpelyhet dolgozunk bele, hogy puha, de jól formázható masszát kapjunk belőle. 15-20 percig félre is tehetjük állni, így a zabpehely kissé megduzzad. Ha nincs zabpehely, búzadarával helyettesíthetjük. Sőt, a zabot vagy grízt el is hagyhatjuk. A masszából diónyi gombócokat csípünk ki, közepükbe egy-egy sajtkockát rejtünk, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. Megkenjük vagy megspricceljük kevés olajjal, és 200 fokos sütőben kb. 40 perc alatt, a fasírtokat egyszer megfordítva készre sütjük. A körethez az édesburgonyát meghámozzuk, szalmakrumpli méretű hasábokra vágjuk és tálba tesszük. Rászórjuk a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, majd 2-3 evőkanálnyi balzsamecetet, és ugyanannyi olívaolajat locsolunk rá, és jól összeforgatjuk. Tepsire terítjük, és ugyancsak 200 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. Félidőnél a krumplihasábokat is átfordíthatjuk, hogy egyenletesen piruljanak.

Megjegyzés: Légkeveréses sütőben a fasírtot és a krumplit egyszerre is süthetjük. Ha elhagyjuk a fasírtból a gabonafélét, paleo diétában is fogyasztható.  


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2019. július 31., szerda

Édesburgonyás-sajtos fasírt sült édesburgonya-hasábokkal


Amikor a gyerek szalmakrumplit szalmakrumplival enne, esetleg jöhetne mellé némi fasírt, akkor egy kissé el lehet bolondítani egy ilyen összeállítással. Namármost, ezt csak úgy mondom, mert van, amelyiket nem lehet elbolondítani. :P 


Édesburgonyás-sajtos fasírt sült édesburgonya-hasábokkal

Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg darált vegyes hús (sertés-marha), 20-25 dkg édesburgonya, 1 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 1 nagy vagy 2 kisebb tojás, zabpehely vagy búzadara, kb. 10 dkg sajt (pl. cheddar), só, bors, kevés olaj;
a körethez: 70 dkg édesburgonya, 1 teáskanál szárított bazsalikom, só, bors, balzsamecet, olívaolaj.

Elkészítése: A sajtot 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát és a meghámozott, feldarabolt édesburgonyát késes aprítóban finomra dolgozzuk. Aprító híján a burgonyát finomra reszeljük, a hagymákat pedig felaprítjuk. Hozzáadjuk a húshoz a tojással együtt, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd annyi zabpelyhet dolgozunk bele, hogy puha, de jól formázható masszát kapjunk belőle. 15-20 percig félre is tehetjük állni, így a zabpehely kissé megduzzad. Ha nincs zabpehely, búzadarával helyettesíthetjük. Sőt, a zabot vagy grízt el is hagyhatjuk. A masszából diónyi gombócokat csípünk ki, közepükbe egy-egy sajtkockát rejtünk, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. Megkenjük vagy megspricceljük kevés olajjal, és 200 fokos sütőben kb. 40 perc alatt, a fasírtokat egyszer megfordítva készre sütjük. A körethez az édesburgonyát meghámozzuk, szalmakrumpli méretű hasábokra vágjuk és tálba tesszük. Rászórjuk a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, majd 2-3 evőkanálnyi balzsamecetet, és ugyanannyi olívaolajat locsolunk rá, és jól összeforgatjuk. Tepsire terítjük, és ugyancsak 200 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. Félidőnél a krumplihasábokat is átfordíthatjuk, hogy egyenletesen piruljanak.

Megjegyzés: Légkeveréses sütőben a fasírtot és a krumplit egyszerre is süthetjük. Ha elhagyjuk a fasírtból a gabonafélét, paleo diétában is fogyasztható.  


Nincsenek megjegyzések: