2019. július 9., kedd

Vörös rák mangós raguval


Szeretjük a tenger gyümölcseit, de bevallom, az áruk miatt eléggé ritkán veszek. Néha azért megkívánjuk... Most csak ez, az üzletben vörös ráknak nevezett fajta volt, ami friss volt, a többi féle már előfőzött volt. De azt hiszem, többet ilyen fejestől-lábastól típust mégsem fogok venni, sok kárba vész belőle. Az íze nagyon finom volt, csak lassan lehet fogyasztani. Talán rákfarokból a legpraktikusabb, kevesebb a munka is az evésekor. :) A férjemnek rizzsel adtam, én anélkül ettem. 


Vörös rák mangós raguval

Hozzávalók (2 személyre): 8 vörös rák, 1 érett mangó, 1 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 1 csípős paprika, diónyi gyömbér, kókuszzsír vagy olívaolaj, lime- vagy citromlé, só, bors, bazsalikom- vagy mentalevelek.

Elkészítése: A felforrósított zsiradékon megdinszteljük a finomra aprított hagymát, csípős paprikát meg fokhagymát és a finomra reszelt gyömbért. Rádobjuk a friss rákokat, és lefedve, néha rázogatva 5-6 percig pároljuk. Át is lehet fordítani őket, hogy biztos jól elkészüljenek. Ezután beletesszük a hosszú, ujjnyi vastag szeletekre vágott mangót, és pici vizet (vagy bort) öntve alá néhány perc alatt összerotyogtatjuk. Ízlés szerint sóval, borssal és lime-lével ízesítjük, illetve tálaláskor megszórjuk bazsalikom- vagy mentalevelekkel. Főtt rizzsel kínáljuk.

Megjegyzés: Érdekes, hogy a rák, ami frissen szép vörös volt, a hőkezelés során inkább kifehéredett, ellentétben a többi fajtával, aminél éppen fordítva történik. Fogyasztáskor a rák fejét eltávolítjuk (és eldobjuk), a rákfarokról pedig kézzel lefejtjük a páncélt. Csak azután fogyasztjuk, miután domború feléről eltávolítottuk a jól látható feketés csíkot is, ami a rák bélcsatornája.

EK - 2019/8.
BA - 2019/9.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2019. július 9., kedd

Vörös rák mangós raguval


Szeretjük a tenger gyümölcseit, de bevallom, az áruk miatt eléggé ritkán veszek. Néha azért megkívánjuk... Most csak ez, az üzletben vörös ráknak nevezett fajta volt, ami friss volt, a többi féle már előfőzött volt. De azt hiszem, többet ilyen fejestől-lábastól típust mégsem fogok venni, sok kárba vész belőle. Az íze nagyon finom volt, csak lassan lehet fogyasztani. Talán rákfarokból a legpraktikusabb, kevesebb a munka is az evésekor. :) A férjemnek rizzsel adtam, én anélkül ettem. 


Vörös rák mangós raguval

Hozzávalók (2 személyre): 8 vörös rák, 1 érett mangó, 1 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 1 csípős paprika, diónyi gyömbér, kókuszzsír vagy olívaolaj, lime- vagy citromlé, só, bors, bazsalikom- vagy mentalevelek.

Elkészítése: A felforrósított zsiradékon megdinszteljük a finomra aprított hagymát, csípős paprikát meg fokhagymát és a finomra reszelt gyömbért. Rádobjuk a friss rákokat, és lefedve, néha rázogatva 5-6 percig pároljuk. Át is lehet fordítani őket, hogy biztos jól elkészüljenek. Ezután beletesszük a hosszú, ujjnyi vastag szeletekre vágott mangót, és pici vizet (vagy bort) öntve alá néhány perc alatt összerotyogtatjuk. Ízlés szerint sóval, borssal és lime-lével ízesítjük, illetve tálaláskor megszórjuk bazsalikom- vagy mentalevelekkel. Főtt rizzsel kínáljuk.

Megjegyzés: Érdekes, hogy a rák, ami frissen szép vörös volt, a hőkezelés során inkább kifehéredett, ellentétben a többi fajtával, aminél éppen fordítva történik. Fogyasztáskor a rák fejét eltávolítjuk (és eldobjuk), a rákfarokról pedig kézzel lefejtjük a páncélt. Csak azután fogyasztjuk, miután domború feléről eltávolítottuk a jól látható feketés csíkot is, ami a rák bélcsatornája.

EK - 2019/8.
BA - 2019/9.



Nincsenek megjegyzések: