2019. július 7., vasárnap

Sült máj krumplival és ropogós hagymával

Ez lett a májadag másik részéből. Nálunk mindenki díjazza ezt az ételt. Még én is, mert percek alatt megvan, és nincs sok munka se vele. Persze, krumpli meg hagyma nem mindig készül mellé (úgy már nincs meg percek alatt), pont olyan jó kenyérrel vagy csupán valamilyen salátával is.


Sült máj krumplival és ropogós hagymával

Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg friss sertés- vagy borjúmáj, kevés só, bors, olaj, 1 dl fehérbor;
továbbá: 80 dkg krumpli, 2 nagy hagyma, liszt, bő olaj, snidling vagy zöldhagymaszár.

Elkészítése: A krumplit és a hagymát megpucoljuk, a krumplit egyforma kockákra, a hagymát kb. 1/2 cm vastag karikákra vágjuk. A májat kb. 1 cm vastagon felszeleteljük, a szeletek mindkét oldalát megszórjuk kevés sóval és borssal, majd olajjal csupán csak vékonyan megkent vagy bespriccelt grillserpenyőben mindkét oldalán megsütjük. Egy-egy oldalon max. 2-3 percig sütjük, és azt is úgy, hogy közben többször átforgatjuk. Ezután ráöntjük a bort, és további 2-3 percig hagyjuk párolódni. (Fontos, hogy ne süssük-pároljuk sokáig, különben kemény és keserű lesz a máj. Összesen max. 10 perc alatt egy adagnak el kell készülnie.) Igazából akkor van meg, amikor a májszeletekből már nem bugyog fel véres lé. Amíg a máj sül, forró bő olajban megsütjük a krumplikockákat is szalmakrumplinak, majd ha elkészült, kiszedjük, és az olajban kisütjük a rétegekre szedett, lisztben megforgatott hagymakarikákat is. Az elkészült májat szalmakrumplival és ropogós hagymakarikákkal kínáljuk.


EK - 2019/7.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2019. július 7., vasárnap

Sült máj krumplival és ropogós hagymával

Ez lett a májadag másik részéből. Nálunk mindenki díjazza ezt az ételt. Még én is, mert percek alatt megvan, és nincs sok munka se vele. Persze, krumpli meg hagyma nem mindig készül mellé (úgy már nincs meg percek alatt), pont olyan jó kenyérrel vagy csupán valamilyen salátával is.


Sült máj krumplival és ropogós hagymával

Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg friss sertés- vagy borjúmáj, kevés só, bors, olaj, 1 dl fehérbor;
továbbá: 80 dkg krumpli, 2 nagy hagyma, liszt, bő olaj, snidling vagy zöldhagymaszár.

Elkészítése: A krumplit és a hagymát megpucoljuk, a krumplit egyforma kockákra, a hagymát kb. 1/2 cm vastag karikákra vágjuk. A májat kb. 1 cm vastagon felszeleteljük, a szeletek mindkét oldalát megszórjuk kevés sóval és borssal, majd olajjal csupán csak vékonyan megkent vagy bespriccelt grillserpenyőben mindkét oldalán megsütjük. Egy-egy oldalon max. 2-3 percig sütjük, és azt is úgy, hogy közben többször átforgatjuk. Ezután ráöntjük a bort, és további 2-3 percig hagyjuk párolódni. (Fontos, hogy ne süssük-pároljuk sokáig, különben kemény és keserű lesz a máj. Összesen max. 10 perc alatt egy adagnak el kell készülnie.) Igazából akkor van meg, amikor a májszeletekből már nem bugyog fel véres lé. Amíg a máj sül, forró bő olajban megsütjük a krumplikockákat is szalmakrumplinak, majd ha elkészült, kiszedjük, és az olajban kisütjük a rétegekre szedett, lisztben megforgatott hagymakarikákat is. Az elkészült májat szalmakrumplival és ropogós hagymakarikákkal kínáljuk.


EK - 2019/7.

Nincsenek megjegyzések: