2010. április 13., kedd

"Békakirályfi"


Békakirályfi

Hozzávalók – egy 26 cm-es kerek tortaformához:
A piskótához: 6 tojás, 12 evőkanál cukor, 11 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaó, 2 csomag vaníliás cukor, 1 mokkáskanál rumaroma, 3 mokkáskanál sütőpor, 3 teáskanál citromlé;
A krémhez: 50 dkg tehétúró, 14 dkg cukor, 5 dl habtejszín, 3 csomag habfixáló, 2 csomag vaníliás cukor, 3 lime vagy citrom;
A locsoláshoz: 1 pohár víz, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál rumaroma;
A bevonáshoz: 10-15 dkg lágy margarin, kb. 70 dkg zöld fondant (egyszerű fehér fondant megfestve), kb. 5 dkg sárga fondant, illetve egy-egy kevés fehér, sötét (pl. barna) és piros fondant.
Elkészítése:
Legelőször a fondantot készítjük el, hogy legyen ideje állni is. Akár előtte 1-2 nappal is elkészíthető.
A piskóta hozzávalóiból három darab kéttojásos piskótát sütünk: egy kakaósat és két simát. A korongokat rácsra téve teljesen kihűtjük. A krémhez először a (zöld)citromokat megmossuk és a héjukat lereszeljük. A tehéntúrót habosra kavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a citromok kifacsart levét is. Ezután a tejszínt egy mélyebb tálba öntjük és 1 percig verjük. Ekkor beleszórunk 2 habfixálót és 2 vaníliás cukrot, majd nagyon kemény habbá verjük az egészet. Végül összekeverjük a túrós krémmel és még beleszórunk egy habfixálót, amivel szintén jól eldolgozzuk.
Összerakás: Az egyik sárga piskótát egy tálcára vagy tortaalátétre helyezzük, meglocsoljuk a rumos sziruppal és rákenjük a krém felét. Ráhelyezzük a barna piskótát, ezt is meglocsoljuk és rásimítjuk a maradék krémet is. A másik sárga piskótának meglocsoljuk a tetejét és ezzel a felével borítjuk rá a krémre. Felülről vékonyan bevonjuk lágy, könnyen kenhető margarinnal és hűtőbe tesszük, hogy dermedjen 1-2 órát. Ezután kivesszük és az oldalakat is bevonjuk margarinnal, eltűntetve így minden hézagot, egyenetlenséget. Amíg a fondantot nyújtjuk, szintén visszatesszük a hűtőbe. A kész fondantunkat margarinnal megkent kézzel jól átgyúrjuk, amíg puha, kezelhető lesz, ha még nem festettük meg, megfestjük. Ezután, porcukorral jól meghintett munkalapon, kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagságú, 40-45 cm-es (torta átmérője +kétszer a magassága+még kb. 4-5 cm) átmérőjű körré, majd a nyújtófa segítségével ráborítjuk a kész tortánkra. A tetejét gyors, határozott mozdulatokkal szépen elsimítjuk, majd a szélekre is rádolgozzuk a bevonót. Amikor mindenhol szép sima, egyenletes, egy éles késsel levágjuk a lelógó részeket, ezekből további díszeket, díszítést eszközölünk. A békafejet a képen látható díszítőelemekkel alakítjuk ki, az egyes darabokat vízbe mártott ecsettel kenjük meg és ragasztjuk egymáshoz, illetve a tortára. A koronához a sárga fondantot hosszúkás, min. 7-8 mm vastag lappá nyújtjuk. Téglalapot vágunk ki belőle, aminek egyik felét becakkozzuk, majd a két rövid végét összeillesztjük: egy vékony ecset segítségével megkenjük vízzel és így ragasztjuk egymáshoz az éleket.

EK - 2010/5

(Később hozok fázisfotókat is, de most egyelőre más elfoglaltságom van, és a net is nagyon lassú, úgyhogy sok idő lenne a fotók feltöltése. A díszítés ötletét a MukiCuki cukrászda honlapjáról vettem. )

A képeken látható másik tortát, a virágos kosarat, nem én készítettem, az Húgocskám műve volt, amivel meglepett engem.:) De arról majd ő fog beszámolni!:)

20 megjegyzés:

Jutka írta...

Nagyon aranyos ez a királyfi :)

családi tűzhely írta...

Nagyon cuki!

Bianka írta...

Csúcs szuper

Edó írta...

Szerintem aranyosab mint az a cukraszdai!:)

Erika írta...

Szia!

A szeménél a fekete részt és a piros nyelvet mivel színezted?

jókaja írta...

Ezért érdemes volt sokat dolgozni. Képzelem micsoda öröm volt az Ünnepelt részéről.

sedith írta...

Mindenkinek nagyon köszönöm! :) Nem volt nehéz, csak aprólékos munka. :)

Erika, a pirosat piros ételfestékkel színeztem, a "feketét"(azért nem volt éppen fekete, de elment) pedig maradék kakaós fondantba tettem egy kevés zöld zselés ételfestéket.

Jókaja, képzeld, hogy durci volt a kisasszony, amikor meglátta, mert: de hol van a "pocaka"? - azaz: egészalakos békát várt. De hamar kiengesztelődött és már nem kellett pocak neki, amikor beleharaphatott a koronájába, a fejébe és a gyertyákat elfújhatta. :)

Abigél írta...

Szia Edith,nagyon ügyes vagy,ezt már párszor akartam írni,de ami késik, nem múlik.
Csak így tovább!

Kata írta...

Edit, nagyon ügyes vagy, tetszik a torta!:)

szepyke írta...

Sedith, az ünnepelteket a jó Isten éltesse erőben, egészségben, békességben, boldogságban!:)

Moha írta...

Isten éltessen benneteket! Ez egy egy igazi királyfi lett,nagyon ügyes vagy!

Kata írta...

Minden jót az ünnepelteknek és nagyon tetszik a torta!! :)

Andi/cuki írta...

Csodaszép,gratula!:-))
Isten éltessen benneteket!:-))

sedith írta...

Mindenkinek köszönöm a további jókívánságokat, kedves szavakat!

Abigél és Kata, üdv a blogomon, remélem, máskor is visszanéztek!:)

mandy tarragon írta...

Jaj, nagyon édes :)

Edó írta...

A piskotaba nem jar semmilyen folyadek?Vagy veletlenul felejtetted ki?

sedith írta...

Edó, milyen folyadék? Ezek nem vizes piskóták, hanem úgy csinálom, hogy az egész tojást felverem a cukorral és aztán belekavarom a többi dolgot. Ha vizet is akarok tenni, akkor külön verek habot és azután bele a többit. Ez a turbó piskóta, és mostanában csak ezt szoktam.

Kati írta...

Nagyon szép! Sőt! :-) Az én tortáim sosem fognak így kinézni. :'-(
Hogy-hogy neked nem "gyűrődött" az oldalán a fondant?

Julia írta...

Na feladtad a leckét! :-)
Még szerencse, hogy decemberig nem lesz több szülinaposom, addig barátkozhatom a fondant-technikával :-)
Juli

De azért a töltött tojást, lehetőleg egérke formában hetente gyakorolhatom a lányoknak!

fenci írta...

Nagyon ügyes vagy! Mentettem is, habár csak júliusban lesz a következő szülinap - szuper lett!
Isten éltesse az ünnepeltet!

2010. április 13., kedd

"Békakirályfi"

Bejegyezte: sedith dátum: 12:33

Békakirályfi

Hozzávalók – egy 26 cm-es kerek tortaformához:
A piskótához: 6 tojás, 12 evőkanál cukor, 11 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaó, 2 csomag vaníliás cukor, 1 mokkáskanál rumaroma, 3 mokkáskanál sütőpor, 3 teáskanál citromlé;
A krémhez: 50 dkg tehétúró, 14 dkg cukor, 5 dl habtejszín, 3 csomag habfixáló, 2 csomag vaníliás cukor, 3 lime vagy citrom;
A locsoláshoz: 1 pohár víz, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál rumaroma;
A bevonáshoz: 10-15 dkg lágy margarin, kb. 70 dkg zöld fondant (egyszerű fehér fondant megfestve), kb. 5 dkg sárga fondant, illetve egy-egy kevés fehér, sötét (pl. barna) és piros fondant.
Elkészítése:
Legelőször a fondantot készítjük el, hogy legyen ideje állni is. Akár előtte 1-2 nappal is elkészíthető.
A piskóta hozzávalóiból három darab kéttojásos piskótát sütünk: egy kakaósat és két simát. A korongokat rácsra téve teljesen kihűtjük. A krémhez először a (zöld)citromokat megmossuk és a héjukat lereszeljük. A tehéntúrót habosra kavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a citromok kifacsart levét is. Ezután a tejszínt egy mélyebb tálba öntjük és 1 percig verjük. Ekkor beleszórunk 2 habfixálót és 2 vaníliás cukrot, majd nagyon kemény habbá verjük az egészet. Végül összekeverjük a túrós krémmel és még beleszórunk egy habfixálót, amivel szintén jól eldolgozzuk.
Összerakás: Az egyik sárga piskótát egy tálcára vagy tortaalátétre helyezzük, meglocsoljuk a rumos sziruppal és rákenjük a krém felét. Ráhelyezzük a barna piskótát, ezt is meglocsoljuk és rásimítjuk a maradék krémet is. A másik sárga piskótának meglocsoljuk a tetejét és ezzel a felével borítjuk rá a krémre. Felülről vékonyan bevonjuk lágy, könnyen kenhető margarinnal és hűtőbe tesszük, hogy dermedjen 1-2 órát. Ezután kivesszük és az oldalakat is bevonjuk margarinnal, eltűntetve így minden hézagot, egyenetlenséget. Amíg a fondantot nyújtjuk, szintén visszatesszük a hűtőbe. A kész fondantunkat margarinnal megkent kézzel jól átgyúrjuk, amíg puha, kezelhető lesz, ha még nem festettük meg, megfestjük. Ezután, porcukorral jól meghintett munkalapon, kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagságú, 40-45 cm-es (torta átmérője +kétszer a magassága+még kb. 4-5 cm) átmérőjű körré, majd a nyújtófa segítségével ráborítjuk a kész tortánkra. A tetejét gyors, határozott mozdulatokkal szépen elsimítjuk, majd a szélekre is rádolgozzuk a bevonót. Amikor mindenhol szép sima, egyenletes, egy éles késsel levágjuk a lelógó részeket, ezekből további díszeket, díszítést eszközölünk. A békafejet a képen látható díszítőelemekkel alakítjuk ki, az egyes darabokat vízbe mártott ecsettel kenjük meg és ragasztjuk egymáshoz, illetve a tortára. A koronához a sárga fondantot hosszúkás, min. 7-8 mm vastag lappá nyújtjuk. Téglalapot vágunk ki belőle, aminek egyik felét becakkozzuk, majd a két rövid végét összeillesztjük: egy vékony ecset segítségével megkenjük vízzel és így ragasztjuk egymáshoz az éleket.

EK - 2010/5

(Később hozok fázisfotókat is, de most egyelőre más elfoglaltságom van, és a net is nagyon lassú, úgyhogy sok idő lenne a fotók feltöltése. A díszítés ötletét a MukiCuki cukrászda honlapjáról vettem. )

A képeken látható másik tortát, a virágos kosarat, nem én készítettem, az Húgocskám műve volt, amivel meglepett engem.:) De arról majd ő fog beszámolni!:)

20 megjegyzés on ""Békakirályfi""

Jutka on 2010. április 13. 13:33 írta...

Nagyon aranyos ez a királyfi :)

családi tűzhely on 2010. április 13. 13:41 írta...

Nagyon cuki!

Bianka on 2010. április 13. 14:00 írta...

Csúcs szuper

Edó on 2010. április 13. 14:15 írta...

Szerintem aranyosab mint az a cukraszdai!:)

Erika on 2010. április 13. 14:30 írta...

Szia!

A szeménél a fekete részt és a piros nyelvet mivel színezted?

jókaja on 2010. április 13. 14:52 írta...

Ezért érdemes volt sokat dolgozni. Képzelem micsoda öröm volt az Ünnepelt részéről.

sedith on 2010. április 13. 15:03 írta...

Mindenkinek nagyon köszönöm! :) Nem volt nehéz, csak aprólékos munka. :)

Erika, a pirosat piros ételfestékkel színeztem, a "feketét"(azért nem volt éppen fekete, de elment) pedig maradék kakaós fondantba tettem egy kevés zöld zselés ételfestéket.

Jókaja, képzeld, hogy durci volt a kisasszony, amikor meglátta, mert: de hol van a "pocaka"? - azaz: egészalakos békát várt. De hamar kiengesztelődött és már nem kellett pocak neki, amikor beleharaphatott a koronájába, a fejébe és a gyertyákat elfújhatta. :)

Abigél on 2010. április 13. 15:56 írta...

Szia Edith,nagyon ügyes vagy,ezt már párszor akartam írni,de ami késik, nem múlik.
Csak így tovább!

Kata on 2010. április 13. 16:20 írta...

Edit, nagyon ügyes vagy, tetszik a torta!:)

szepyke on 2010. április 13. 16:28 írta...

Sedith, az ünnepelteket a jó Isten éltesse erőben, egészségben, békességben, boldogságban!:)

Moha on 2010. április 13. 16:59 írta...

Isten éltessen benneteket! Ez egy egy igazi királyfi lett,nagyon ügyes vagy!

Kata on 2010. április 13. 20:41 írta...

Minden jót az ünnepelteknek és nagyon tetszik a torta!! :)

Andi/cuki on 2010. április 13. 21:04 írta...

Csodaszép,gratula!:-))
Isten éltessen benneteket!:-))

sedith on 2010. április 14. 10:41 írta...

Mindenkinek köszönöm a további jókívánságokat, kedves szavakat!

Abigél és Kata, üdv a blogomon, remélem, máskor is visszanéztek!:)

mandy tarragon on 2010. április 14. 11:26 írta...

Jaj, nagyon édes :)

Edó on 2010. április 14. 14:30 írta...

A piskotaba nem jar semmilyen folyadek?Vagy veletlenul felejtetted ki?

sedith on 2010. április 14. 17:17 írta...

Edó, milyen folyadék? Ezek nem vizes piskóták, hanem úgy csinálom, hogy az egész tojást felverem a cukorral és aztán belekavarom a többi dolgot. Ha vizet is akarok tenni, akkor külön verek habot és azután bele a többit. Ez a turbó piskóta, és mostanában csak ezt szoktam.

Kati on 2010. április 14. 20:36 írta...

Nagyon szép! Sőt! :-) Az én tortáim sosem fognak így kinézni. :'-(
Hogy-hogy neked nem "gyűrődött" az oldalán a fondant?

Julia on 2010. április 14. 20:38 írta...

Na feladtad a leckét! :-)
Még szerencse, hogy decemberig nem lesz több szülinaposom, addig barátkozhatom a fondant-technikával :-)
Juli

De azért a töltött tojást, lehetőleg egérke formában hetente gyakorolhatom a lányoknak!

fenci on 2010. április 16. 13:55 írta...

Nagyon ügyes vagy! Mentettem is, habár csak júliusban lesz a következő szülinap - szuper lett!
Isten éltesse az ünnepeltet!

Related Posts with Thumbnails