2010. április 15., csütörtök
Pizzakoszorú és 400 bejegyzés
Megírtam 400 bejegyzést ebbe a blogba. Ez már a négyszázegyedik. (Érdekes módon, kerek 400 bejegyzésem van a másikban is, ami a családunk mindennapjairól szól.) Hogy sok-e vagy kevés, nem tudom, viszonyítás kérdése: egyesekhez képest sok, másokhoz képest nagyon kevés. Magamhoz képest pont jó, gondolom. No, nem akaok erről litániát írni, csak úgy megemlítettem. De vehetem "kicsi-blogszülinapnak", hiszen 4 nap múlva lesz másfél éves a naplóm.
Mondjuk úgy, ezalkalomból egy különlegességgel jelentkezem.:) Egy kedves ismerősöm hívta fel a figyelmemet a napokban erre a csodaszép koszorúfélére. Azt hiszem, nem csoda, hogy azonnyomban sort akartam keríteni a kipróbálására. És aki akar, az tud is. Így aztán tegnap, vacsorára, el is készült. Nem az ottani recept szerint állítottam össze sem a tésztát, sem a tölteléket, csupán a formázást vettem át: én egyszerű pizzatöltelékkel készítettem, a megszokott pizzatésztámból.
KELT - 2012.
Pizzakoszorú
Hozzávalók:
- a tésztához (3 koszorúnak): 60 dkg liszt (ebből 2 evőkanálnyi búzakorpa és búzacsíra keveréke), 3 dkg élesztő, 1 tk. cukor, 1 tk. só, kb. 3 dl víz és kb. 0,5 dl olaj.
- a töltelékhez: 3 szál újhagyma (vagy 1 hagyma), 4 db. közepes gomba, 10 szem fekete olajbogyó, 1,5 tk étkezési keményítő vagy liszt, paradicsomlé vagy -püré (nálam házi ketchup 1. ), só, cukor, bors, sonka, sajt, 1 tojás, 2 paradicsom, esetleg magvak a szóráshoz.
A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk-dagasztunk. A lisztet tálba szitáljuk, belekeverjük a sót. Az élesztőt kevés langyos cukros vízben feloldjuk, majd hozzáöntjük a liszthez és elkezdjük összekeverni. Annyi langyos vizet adunk még hozzá, illetve rendre az olajat, hogy közepes keménységű, rugalmas tésztát kapjunk. Meleg helyen hagyjuk kelni 1-1,5 órát.
A hagymát tisztítsuk meg, aprítsuk fel és kevés olajon pároljuk üvegesre. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát és kb. 10 percig, fedő nélkül, pároljuk. Felöntjük paradicsomlével, sóval, cukorral ízesítjük, végül pedig besűrítjük a vízzel elkevert keményítővel. Hagyjuk kiforrni, majd belekeverjük az aprított olajbogyót. A sonkát felkockázzuk avyg csíkozzuk, a sajtot a nagylyukú reszelőn lereszeljük.
A megkelt tésztát kiborítjuk, átgyúrjuk és háromfelé osztjuk. Egy 26 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt terítünk (vagy tarte-formába, pizzaformába, sőt, kuglófformába is lehet, mindegy) a tésztát pedig akkora körré nyújtjuk, amekkora az alátét vagy sütőforma. A serítő (nyújtófa) segítségével átemeljük a formánkra és a közepén, csillagszerűen, 8 részre osztva, bevagdossuk, de nem vágjuk teljesen át.
Az át nem vágott részre halmozzuk a gombás szósz egyharmadát, megszórjuk a sonkával és a sajttal,
végül pedig a körcikkek csúcsait kifele hajtogatjuk és jól rányomjuk a tésztaalaphoz (esetleg bedugjuk alája).
10-15 percig még hagyjuk kelni, majd lekenjük felvert tojással, ha akarjuk megszórjuk valamilyen maggal, a "szirmok" közé pedig egy-egy fél paradicsomszeletet helyezünk és forró sütőben 20-25 percig sütjük.
Amikor szép piros a teteje, elkészült. Ki-ki kedve szerint fogyassza: további ketchuppal, majonézzel, fokhagymaszósszal. Mi ezúttal semmi ilyesmit nem igényeltünk mellé: nagyon finom volt és főleg praktikus, mert bátran meg lehetett fogni és enni, a lányoknak sem kellett apró kis falatkákra darabolni.
A másik két darabbal ugyanígy járunk el, a 3 koszorú 4-6 felnőttnek elegendő attól függően, hogy ki mennyire éhes. :D Én a másodikat kuglófformában sütöttem, így megmaradt a tökéletes koszorúalakja. A tésztát kicsit nagyobbra nyújtottam, mint az előzőt, és ráborítottam a kikent-megszórt formámra. Kibéleltem vele a formát, a tölteléket körben ráhelyeztem, a közepét pedig azután vágtam fel cikkekre és hajtogattam kifelé. Itt nagyon jól a másik tészta alá dugdoshattam a végeket. Mielőtt kiborítanánk, hagyjuk kicsit hűlni, hogy nehogy szétessen.
2010. április 15., csütörtök
Pizzakoszorú és 400 bejegyzés
Megírtam 400 bejegyzést ebbe a blogba. Ez már a négyszázegyedik. (Érdekes módon, kerek 400 bejegyzésem van a másikban is, ami a családunk mindennapjairól szól.) Hogy sok-e vagy kevés, nem tudom, viszonyítás kérdése: egyesekhez képest sok, másokhoz képest nagyon kevés. Magamhoz képest pont jó, gondolom. No, nem akaok erről litániát írni, csak úgy megemlítettem. De vehetem "kicsi-blogszülinapnak", hiszen 4 nap múlva lesz másfél éves a naplóm.
Mondjuk úgy, ezalkalomból egy különlegességgel jelentkezem.:) Egy kedves ismerősöm hívta fel a figyelmemet a napokban erre a csodaszép koszorúfélére. Azt hiszem, nem csoda, hogy azonnyomban sort akartam keríteni a kipróbálására. És aki akar, az tud is. Így aztán tegnap, vacsorára, el is készült. Nem az ottani recept szerint állítottam össze sem a tésztát, sem a tölteléket, csupán a formázást vettem át: én egyszerű pizzatöltelékkel készítettem, a megszokott pizzatésztámból.
KELT - 2012.
Pizzakoszorú
Hozzávalók:
- a tésztához (3 koszorúnak): 60 dkg liszt (ebből 2 evőkanálnyi búzakorpa és búzacsíra keveréke), 3 dkg élesztő, 1 tk. cukor, 1 tk. só, kb. 3 dl víz és kb. 0,5 dl olaj.
- a töltelékhez: 3 szál újhagyma (vagy 1 hagyma), 4 db. közepes gomba, 10 szem fekete olajbogyó, 1,5 tk étkezési keményítő vagy liszt, paradicsomlé vagy -püré (nálam házi ketchup 1. ), só, cukor, bors, sonka, sajt, 1 tojás, 2 paradicsom, esetleg magvak a szóráshoz.
A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk-dagasztunk. A lisztet tálba szitáljuk, belekeverjük a sót. Az élesztőt kevés langyos cukros vízben feloldjuk, majd hozzáöntjük a liszthez és elkezdjük összekeverni. Annyi langyos vizet adunk még hozzá, illetve rendre az olajat, hogy közepes keménységű, rugalmas tésztát kapjunk. Meleg helyen hagyjuk kelni 1-1,5 órát.
A hagymát tisztítsuk meg, aprítsuk fel és kevés olajon pároljuk üvegesre. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát és kb. 10 percig, fedő nélkül, pároljuk. Felöntjük paradicsomlével, sóval, cukorral ízesítjük, végül pedig besűrítjük a vízzel elkevert keményítővel. Hagyjuk kiforrni, majd belekeverjük az aprított olajbogyót. A sonkát felkockázzuk avyg csíkozzuk, a sajtot a nagylyukú reszelőn lereszeljük.
A megkelt tésztát kiborítjuk, átgyúrjuk és háromfelé osztjuk. Egy 26 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt terítünk (vagy tarte-formába, pizzaformába, sőt, kuglófformába is lehet, mindegy) a tésztát pedig akkora körré nyújtjuk, amekkora az alátét vagy sütőforma. A serítő (nyújtófa) segítségével átemeljük a formánkra és a közepén, csillagszerűen, 8 részre osztva, bevagdossuk, de nem vágjuk teljesen át.
Az át nem vágott részre halmozzuk a gombás szósz egyharmadát, megszórjuk a sonkával és a sajttal,
végül pedig a körcikkek csúcsait kifele hajtogatjuk és jól rányomjuk a tésztaalaphoz (esetleg bedugjuk alája).
10-15 percig még hagyjuk kelni, majd lekenjük felvert tojással, ha akarjuk megszórjuk valamilyen maggal, a "szirmok" közé pedig egy-egy fél paradicsomszeletet helyezünk és forró sütőben 20-25 percig sütjük.
Amikor szép piros a teteje, elkészült. Ki-ki kedve szerint fogyassza: további ketchuppal, majonézzel, fokhagymaszósszal. Mi ezúttal semmi ilyesmit nem igényeltünk mellé: nagyon finom volt és főleg praktikus, mert bátran meg lehetett fogni és enni, a lányoknak sem kellett apró kis falatkákra darabolni.
A másik két darabbal ugyanígy járunk el, a 3 koszorú 4-6 felnőttnek elegendő attól függően, hogy ki mennyire éhes. :D Én a másodikat kuglófformában sütöttem, így megmaradt a tökéletes koszorúalakja. A tésztát kicsit nagyobbra nyújtottam, mint az előzőt, és ráborítottam a kikent-megszórt formámra. Kibéleltem vele a formát, a tölteléket körben ráhelyeztem, a közepét pedig azután vágtam fel cikkekre és hajtogattam kifelé. Itt nagyon jól a másik tészta alá dugdoshattam a végeket. Mielőtt kiborítanánk, hagyjuk kicsit hűlni, hogy nehogy szétessen.
26 megjegyzés:
- Sz. Zita írta...
-
Összefut a számban a nyál, olyan finom lehet, ezt feltétlenül ki kell próbáljam, imádom a pizzát :) Nagyon ügyes vagy, szuper jól néz ki. Köszi az ötletet.
- 2010. április 15. 10:59
- Bianka írta...
-
Gyönyörű, ezt el fogom készíteni.
- 2010. április 15. 11:01
- DebiGabi írta...
-
De guszta lett!!!
Szerintem én is ki fogom így próbálni. - 2010. április 15. 11:03
- sedith írta...
-
Csak bátran, lányok, a család hálás lesz az új design-ért!:)
- 2010. április 15. 11:05
- Vivien írta...
-
juj, de jó! pont tegnap beszéltük, h kéne csinálni pizzát valamelyik nap. ki fogom próbálni ezt az új design-t! köszi az ötletet ismét! :)
és boldog szülinapot a blogoknak! :)
puszi. - 2010. április 15. 11:43
- sedith írta...
-
Szia, Vivi!
Á, csak ennek a blognak van félévfordulója, a másik régebbi. Sőt, ha vesszük a babaszobás elődjét is, akkor soookkal régebbi.:)
Köszönöm. (Láttam a csajokat, gyönyörűek és kitűnő pózolós kedvükben voltak!:) ) - 2010. április 15. 11:51
- Ami írta...
-
WOW! Ez nagyon ötletes :)
- 2010. április 15. 11:52
- Andi írta...
-
Gratulálok a 400-hoz!!!
Nagyon nagyon szép a koszorú, azt hiszem én képtelen lennék elkészíteni, így csak ámulok! - 2010. április 15. 12:33
- sedith írta...
-
Ami, köszönöm!:)
Andi, miért lennél képtelen? Néhány nyisszantás és kifele hajtogatod. Ennyi az egész!:) - 2010. április 15. 12:40
- Gál Edith írta...
-
Nagyon jól néz ki!!!
- 2010. április 15. 13:19
- Tündi Daika írta...
-
Nekem is nagyon tetszik, mi is nagyon szeretjük a pizzát, igaz én egy kicsit másképp készitem, de a formája nekem is bejön. Köszi a tippet.
- 2010. április 15. 14:27
- Natimi írta...
-
De jól néz ki!!Úgy kipróbálnám,de valamiért nem nagyon szeretek az élesztős dolgoknak nekifogni:(
Guszta!Imádjuk a pizzát!Talán majd egyszer ráveszem magam!
Puszi,
Timi
u.i.ügyes vagy!
Gratula a 400-dik hoz:) - 2010. április 15. 14:56
- iri írta...
-
Nahat,egesz feltalalo vagy, kiserletezo kedvedben!
- 2010. április 15. 15:39
- Kata írta...
-
Nagyon jól néz ki!:)
- 2010. április 15. 15:58
- iméon írta...
-
Nagyon gusztusos Pizzát én is szoktam készíteni, de csak simán. Nagyon jó ötlet, kell néha a szemünket is "etetni". Szuper jó. Ki is fogom próbálni. Sok puszi. Noémi
- 2010. április 15. 16:54
- Kati írta...
-
Micsoda ötleteid vannak!!! :-) Nagyon gusztusos!
- 2010. április 15. 17:20
- duende írta...
-
Gratulálok Edith! :) A pizzád egy csoda! :)
- 2010. április 15. 18:16
- Anna írta...
-
Hehe... csak mosolygok itt magamban! (Gratula a 400-hoz!) Keríts sort a következőre, garantált sikered lesz azzal is! Puszi.
- 2010. április 15. 19:31
- zsuzsiga írta...
-
Ezt nevezem pizzanak! Gyonyoruen nez ki es rendkivuli:).
- 2010. április 15. 20:25
- Fondantina írta...
-
huha hat ez Istenien nez ki :)
- 2010. április 16. 18:47
- szepyke írta...
-
Hát, anyám! Ez nagyon jól néz ki, micsoda ötlet! Gratulálok, nagyon kreatívnak tetszik lenni!:)))
- 2010. április 17. 11:03
- Lissa's Cakes írta...
-
E frumoasa tare coronita Edith ,chiar ma bucur ca ai incercat-o.
Felicitari! - 2010. április 18. 22:35
- sedith írta...
-
Mindenkinek köszönöm, bár az igazi elismerés az előttem szóló hölgynek jár, az ő blogján láttam+:)
Lissa, iti multumesc mult.:) Azi am fost "pe la tine" si impreuna cu soacra ne minunam ce torturi frumoae si apetisante faci. Imi divulgi un secret, te rog? Cum faci chestia aia, ce arata pe tort ca un snur? (Sau nu stiu cum altfel sa-i zic?) E facut cu sablon (decupator) sau pui fondant mai moale intr-un pos si asa lasi dârele pe tort? Mersi, daca-mi raspunzi¤:) - 2010. április 18. 22:57
- JuditAu írta...
-
Jaj de jó ötlet!!!
Szuper, úgyis pizzát akartam sütni a barátnőimnek pénteken, de akkor így nem szimpla pizza lesz!
És gratulálok a 400-hoz! :) - 2010. április 22. 2:54
- sedith írta...
-
Köszi Judit, és, finom volt a pizza? Mit szóltak a barátnők?:)
- 2010. április 24. 9:01
- JuditAu írta...
-
Csak jöttem beszámolni: a tészta saját recept, a formázás volt amit Tőled lestem. :) ízlett, de nekem valamiért felemelkedtek a háromszögek, elég kis kackiásan álldogáltak... :D Gondolom be kellett volna tenni a háromszögek végét a tészta alá. Na majd legközelebb... De mindenkinek tetszett, köszönöm az ötletet!
- 2010. április 30. 15:39
26 megjegyzés:
Összefut a számban a nyál, olyan finom lehet, ezt feltétlenül ki kell próbáljam, imádom a pizzát :) Nagyon ügyes vagy, szuper jól néz ki. Köszi az ötletet.
Gyönyörű, ezt el fogom készíteni.
De guszta lett!!!
Szerintem én is ki fogom így próbálni.
Csak bátran, lányok, a család hálás lesz az új design-ért!:)
juj, de jó! pont tegnap beszéltük, h kéne csinálni pizzát valamelyik nap. ki fogom próbálni ezt az új design-t! köszi az ötletet ismét! :)
és boldog szülinapot a blogoknak! :)
puszi.
Szia, Vivi!
Á, csak ennek a blognak van félévfordulója, a másik régebbi. Sőt, ha vesszük a babaszobás elődjét is, akkor soookkal régebbi.:)
Köszönöm. (Láttam a csajokat, gyönyörűek és kitűnő pózolós kedvükben voltak!:) )
WOW! Ez nagyon ötletes :)
Gratulálok a 400-hoz!!!
Nagyon nagyon szép a koszorú, azt hiszem én képtelen lennék elkészíteni, így csak ámulok!
Ami, köszönöm!:)
Andi, miért lennél képtelen? Néhány nyisszantás és kifele hajtogatod. Ennyi az egész!:)
Nagyon jól néz ki!!!
Nekem is nagyon tetszik, mi is nagyon szeretjük a pizzát, igaz én egy kicsit másképp készitem, de a formája nekem is bejön. Köszi a tippet.
De jól néz ki!!Úgy kipróbálnám,de valamiért nem nagyon szeretek az élesztős dolgoknak nekifogni:(
Guszta!Imádjuk a pizzát!Talán majd egyszer ráveszem magam!
Puszi,
Timi
u.i.ügyes vagy!
Gratula a 400-dik hoz:)
Nahat,egesz feltalalo vagy, kiserletezo kedvedben!
Nagyon jól néz ki!:)
Nagyon gusztusos Pizzát én is szoktam készíteni, de csak simán. Nagyon jó ötlet, kell néha a szemünket is "etetni". Szuper jó. Ki is fogom próbálni. Sok puszi. Noémi
Micsoda ötleteid vannak!!! :-) Nagyon gusztusos!
Gratulálok Edith! :) A pizzád egy csoda! :)
Hehe... csak mosolygok itt magamban! (Gratula a 400-hoz!) Keríts sort a következőre, garantált sikered lesz azzal is! Puszi.
Ezt nevezem pizzanak! Gyonyoruen nez ki es rendkivuli:).
huha hat ez Istenien nez ki :)
Hát, anyám! Ez nagyon jól néz ki, micsoda ötlet! Gratulálok, nagyon kreatívnak tetszik lenni!:)))
E frumoasa tare coronita Edith ,chiar ma bucur ca ai incercat-o.
Felicitari!
Mindenkinek köszönöm, bár az igazi elismerés az előttem szóló hölgynek jár, az ő blogján láttam+:)
Lissa, iti multumesc mult.:) Azi am fost "pe la tine" si impreuna cu soacra ne minunam ce torturi frumoae si apetisante faci. Imi divulgi un secret, te rog? Cum faci chestia aia, ce arata pe tort ca un snur? (Sau nu stiu cum altfel sa-i zic?) E facut cu sablon (decupator) sau pui fondant mai moale intr-un pos si asa lasi dârele pe tort? Mersi, daca-mi raspunzi¤:)
Jaj de jó ötlet!!!
Szuper, úgyis pizzát akartam sütni a barátnőimnek pénteken, de akkor így nem szimpla pizza lesz!
És gratulálok a 400-hoz! :)
Köszi Judit, és, finom volt a pizza? Mit szóltak a barátnők?:)
Csak jöttem beszámolni: a tészta saját recept, a formázás volt amit Tőled lestem. :) ízlett, de nekem valamiért felemelkedtek a háromszögek, elég kis kackiásan álldogáltak... :D Gondolom be kellett volna tenni a háromszögek végét a tészta alá. Na majd legközelebb... De mindenkinek tetszett, köszönöm az ötletet!
Megjegyzés küldése