2010. április 20., kedd
Karamelles-birsalmás tejbegríz
Hozzávalók (6-8 személyre):
kb. 1,5 l tej, 16 ek. gríz, 5 ek. cukor, vaníliás cukor, kb. 15 dkg birsbefőtt feldarabolva vagy 3 ek. birslekvár, 1 tojás, csipet só, 8 ek. cukor.
Elkészítés:
A 8 kanál cukrot karamellizáljuk és "kibélelünk" vele egy nagyobbacska őzgerinc- vagy kalácsformát. Kihűtjük. (Vigyázat, ne hagyjuk nagyon megbarnulni, mert könnyen megég és kesernyés lesz az íze, nekem kicsit igen megpirult.) Közben a tejet a csipet sóval, a cukorral és a vanílival felforraljuk és hagyományosan tejbegrízet főzünk belőle. Végül belekeverjük a feldarabolt birsbefőttet vagy a lekvárt és a felvert tojást, jól eldolgozzuk és az egészet beletöltjük a karamellel bevont formába. 15 percre forró sütőbe tesszük, majd hagyjuk kihűlni. Hidegen könnyen szeletelhető, úgy szeleteljük, mint a tortát. Finom, különleges formája a tejbegríznek. :)
ÜNNEP - 2011.
Az ötletet ITT találtam.
2010. április 20., kedd
Karamelles-birsalmás tejbegríz
Hozzávalók (6-8 személyre):
kb. 1,5 l tej, 16 ek. gríz, 5 ek. cukor, vaníliás cukor, kb. 15 dkg birsbefőtt feldarabolva vagy 3 ek. birslekvár, 1 tojás, csipet só, 8 ek. cukor.
Elkészítés:
A 8 kanál cukrot karamellizáljuk és "kibélelünk" vele egy nagyobbacska őzgerinc- vagy kalácsformát. Kihűtjük. (Vigyázat, ne hagyjuk nagyon megbarnulni, mert könnyen megég és kesernyés lesz az íze, nekem kicsit igen megpirult.) Közben a tejet a csipet sóval, a cukorral és a vanílival felforraljuk és hagyományosan tejbegrízet főzünk belőle. Végül belekeverjük a feldarabolt birsbefőttet vagy a lekvárt és a felvert tojást, jól eldolgozzuk és az egészet beletöltjük a karamellel bevont formába. 15 percre forró sütőbe tesszük, majd hagyjuk kihűlni. Hidegen könnyen szeletelhető, úgy szeleteljük, mint a tortát. Finom, különleges formája a tejbegríznek. :)
ÜNNEP - 2011.
Az ötletet ITT találtam.
13 megjegyzés:
- duende írta...
-
De jól néz ki Edith! :) Hm... isteni finom lehet!
- 2010. április 20. 8:41
- Melinda írta...
-
Remekül néz ki! És a birsalma milyen finom! Gratulálok a blogodhoz!
- 2010. április 20. 10:05
- Bianka írta...
-
Isteni. Milyen finom lehet. A birsalma helyett jöhet sima alma? Ezt el kell mentenem :)
- 2010. április 20. 10:34
- Ami írta...
-
Ez nagyon ötletes! Már napok óta tejbegrízt készítek a lábadozó zuramnak, ezt is ki kell próbálnom :).
- 2010. április 20. 11:08
- Wise Lady írta...
-
Nagyon jól néz ki!
- 2010. április 20. 11:35
- jókaja írta...
-
Hihi, amikor megláttam a képet, lestem, hogy milyen érdekesen díszítetted azt a szép darab paprikás szalonnát :-D
- 2010. április 20. 12:35
- Kata írta...
-
Edit, ez roppant jól néz ki!
- 2010. április 20. 21:56
- szannalina írta...
-
Hmmmm, biztos nagyon finom volt!
- 2010. április 20. 22:53
- Edó írta...
-
Nagyon otletes es finom!Szep a foto!
- 2010. április 20. 23:48
- Kati írta...
-
Jajj, de szép!!! :-)
- 2010. április 21. 11:23
- sedith írta...
-
Köszönök szépen mindenkinek mindent!:)
Gábor, akkorát kacagtam a paprikás szalonnán!:) - 2010. április 22. 8:55
- Ági írta...
-
Biankának nem válaszoltál pedig én is ugyanazt kérdezném. Birsalma helyet mehet bele más gyümölcs? Mondjuk sima alma vagy körte?
No és simán kiborítható? Nem ragad bele a cukortól a tepsibe? Ha ezekre kapok választ, én is elkészítem tejbegrízimádó gyerekeimnek. :-))
Puszi
Ági - 2010. április 27. 12:17
- sedith írta...
-
Ági, tényleg nem vettem észre a kérdést, no meg, természetesen, bármi mehet bele. Szerintem akár eper vagy meggy, illetve cseresznye is. :) Én így olvastam a receptet és mivel éppen volt birsem, hát azzal készítettem. Sőt, minden gyümölcs nélkül is készülhet. Szóval, Ágnes, csak rajta, fantáziára fel!:)
És igen, simán kiborult, a karamell meglágyult sütés közben és miután kihűlt sem dermedt vissza. Sőt, inkább folyékony lett. Nekem oylan tepsim van, hogy két részből áll és méretre lehet állítani. Nos, az elemek találkozásánál ki is folyt a karamellből egy kevés, szerencsére, volt alatta valami, ami kifogta. :)
Hajrá!
Még valami: szerintem ne szólj nekik előre, hogy ne legyen gond kivárni, amíg megdermed. Igazából csak akkor lehet jól szeletelni. - 2010. április 27. 15:12
13 megjegyzés:
De jól néz ki Edith! :) Hm... isteni finom lehet!
Remekül néz ki! És a birsalma milyen finom! Gratulálok a blogodhoz!
Isteni. Milyen finom lehet. A birsalma helyett jöhet sima alma? Ezt el kell mentenem :)
Ez nagyon ötletes! Már napok óta tejbegrízt készítek a lábadozó zuramnak, ezt is ki kell próbálnom :).
Nagyon jól néz ki!
Hihi, amikor megláttam a képet, lestem, hogy milyen érdekesen díszítetted azt a szép darab paprikás szalonnát :-D
Edit, ez roppant jól néz ki!
Hmmmm, biztos nagyon finom volt!
Nagyon otletes es finom!Szep a foto!
Jajj, de szép!!! :-)
Köszönök szépen mindenkinek mindent!:)
Gábor, akkorát kacagtam a paprikás szalonnán!:)
Biankának nem válaszoltál pedig én is ugyanazt kérdezném. Birsalma helyet mehet bele más gyümölcs? Mondjuk sima alma vagy körte?
No és simán kiborítható? Nem ragad bele a cukortól a tepsibe? Ha ezekre kapok választ, én is elkészítem tejbegrízimádó gyerekeimnek. :-))
Puszi
Ági
Ági, tényleg nem vettem észre a kérdést, no meg, természetesen, bármi mehet bele. Szerintem akár eper vagy meggy, illetve cseresznye is. :) Én így olvastam a receptet és mivel éppen volt birsem, hát azzal készítettem. Sőt, minden gyümölcs nélkül is készülhet. Szóval, Ágnes, csak rajta, fantáziára fel!:)
És igen, simán kiborult, a karamell meglágyult sütés közben és miután kihűlt sem dermedt vissza. Sőt, inkább folyékony lett. Nekem oylan tepsim van, hogy két részből áll és méretre lehet állítani. Nos, az elemek találkozásánál ki is folyt a karamellből egy kevés, szerencsére, volt alatta valami, ami kifogta. :)
Hajrá!
Még valami: szerintem ne szólj nekik előre, hogy ne legyen gond kivárni, amíg megdermed. Igazából csak akkor lehet jól szeletelni.
Megjegyzés küldése