2010. április 8., csütörtök
Csavart hús
Ezt a húsfélét mi mindig disznóvágáskor készítjük, de, természetesen, nemcsak akkor lehet. Többféleképpen is elkészíthető, variálható, én most kétféle módozatát írom le. Az egyik az, ahogy eredetileg szoktuk, a másik pedig az, amelyiket nénémtől kaptuk a télen és húsvétra főztem meg.
Csavart, füstölt hús
I. változat hozzávalói: 1 sertés hasaalja, kb. 50-60 dkg kolbászhús (készen fűszerezve) vagy ugyanennyi darálthús és fűszerek (só, bors, fokhagyma, kömény), só, bors, esetleg szűzpecsenyecsíkok, májszeletek, netán mexikói zöldségkeverék, illetve ami még eszünkbe jut.
II. változat hozzávalói: 1 sertésháló, kb. 1 kg kolbászhús, szűzpecsenyecsíkok, só, bors.
Elkészítés:
Az első változathoz a hasaalját megtisztítjuk a fölösleges zsiradékoktól, ahol vastagabb a hús, leszelhetünk belőle, hogy odategyük a levágott részt, ahol csak a vékony hártya van, azaz próbálunk egy többé-kevésbé egyenletes vastagságú húslapot nyerni. Ezt jól befűszerezzük sóval és borssal. Rásimítjuk a kolbászhúst és az egészet szorosan feltekerjük. Az extrákat (hús, máj) a húslap egyik szélére fektetjük, oda, ahonnan elkezdjük feltekerni, hogy majd a tekercs közepén legyenek. Ha zöldségkeveréket használunk, azt beledolgozzuk a kolbászhúsba. Miután feltekertük, spárgával szépen, szorosan körbetekerjük és megkötözzük. Hideg helyen hagyjuk megmerevedni, majd enyhén felfüstöljük. (Természetesen, füstölés nélkül is finom, úgyhogy, nyugodtan készítse az is, akinek nincs módja a füstölésre, esetleg nem bírja az epéje-mája!)
A második változat is hasonlóan készül, ahhoz először kiterítjük a sertéshálót, rásimítjuk a kolbászhúst és a hozzánk közelebb eső, hosszanti felére ráhelyezzük a szűzpecsenyecsíko(ka)t, sózzuk, borsozzuk ezt (vagy akár előre is bepácolható) és szorosan feltekerjük. Megkötözzük spárgával és felfüstöljük.
Ezek igazából hidegen fogyasztandók, nagyon jól mutatnak hidegtálokon, de valószínű, hogy melegen sem megvetendők!:)
KAL - 2013.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2010. április 8., csütörtök
Csavart hús
Ezt a húsfélét mi mindig disznóvágáskor készítjük, de, természetesen, nemcsak akkor lehet. Többféleképpen is elkészíthető, variálható, én most kétféle módozatát írom le. Az egyik az, ahogy eredetileg szoktuk, a másik pedig az, amelyiket nénémtől kaptuk a télen és húsvétra főztem meg.
Csavart, füstölt hús
I. változat hozzávalói: 1 sertés hasaalja, kb. 50-60 dkg kolbászhús (készen fűszerezve) vagy ugyanennyi darálthús és fűszerek (só, bors, fokhagyma, kömény), só, bors, esetleg szűzpecsenyecsíkok, májszeletek, netán mexikói zöldségkeverék, illetve ami még eszünkbe jut.
II. változat hozzávalói: 1 sertésháló, kb. 1 kg kolbászhús, szűzpecsenyecsíkok, só, bors.
Elkészítés:
Az első változathoz a hasaalját megtisztítjuk a fölösleges zsiradékoktól, ahol vastagabb a hús, leszelhetünk belőle, hogy odategyük a levágott részt, ahol csak a vékony hártya van, azaz próbálunk egy többé-kevésbé egyenletes vastagságú húslapot nyerni. Ezt jól befűszerezzük sóval és borssal. Rásimítjuk a kolbászhúst és az egészet szorosan feltekerjük. Az extrákat (hús, máj) a húslap egyik szélére fektetjük, oda, ahonnan elkezdjük feltekerni, hogy majd a tekercs közepén legyenek. Ha zöldségkeveréket használunk, azt beledolgozzuk a kolbászhúsba. Miután feltekertük, spárgával szépen, szorosan körbetekerjük és megkötözzük. Hideg helyen hagyjuk megmerevedni, majd enyhén felfüstöljük. (Természetesen, füstölés nélkül is finom, úgyhogy, nyugodtan készítse az is, akinek nincs módja a füstölésre, esetleg nem bírja az epéje-mája!)
A második változat is hasonlóan készül, ahhoz először kiterítjük a sertéshálót, rásimítjuk a kolbászhúst és a hozzánk közelebb eső, hosszanti felére ráhelyezzük a szűzpecsenyecsíko(ka)t, sózzuk, borsozzuk ezt (vagy akár előre is bepácolható) és szorosan feltekerjük. Megkötözzük spárgával és felfüstöljük.
Ezek igazából hidegen fogyasztandók, nagyon jól mutatnak hidegtálokon, de valószínű, hogy melegen sem megvetendők!:)
KAL - 2013.
4 megjegyzés:
- Bianka írta...
-
Nagyon gusztán néz ki
- 2010. április 8. 10:40
- Kata írta...
-
Imádom az ilyen tekercseket, viszem a receptet!:)
- 2010. április 8. 11:27
- Kati írta...
-
Mi a szűzpecsenyét (nálunk vesepecsenyének mondják) szoktuk "kolbásztöltelékkel" tölteni, nem füstöljük, de azonnal az jutott róla eszembe. Szintén esszük hidegen, melegen ... és nagyon finom! Az is... :-D
- 2010. április 8. 14:37
- iméon írta...
-
Megérkezett a csomagról az értesítés, holnap megyek is érte a postára. Már nagyon kíváncsi vagyok rá. :)
Köszi, puszi: Noémi - 2010. április 8. 19:00
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
Nagyon gusztán néz ki
Imádom az ilyen tekercseket, viszem a receptet!:)
Mi a szűzpecsenyét (nálunk vesepecsenyének mondják) szoktuk "kolbásztöltelékkel" tölteni, nem füstöljük, de azonnal az jutott róla eszembe. Szintén esszük hidegen, melegen ... és nagyon finom! Az is... :-D
Megérkezett a csomagról az értesítés, holnap megyek is érte a postára. Már nagyon kíváncsi vagyok rá. :)
Köszi, puszi: Noémi
Megjegyzés küldése