2010. május 18., kedd
Epres-joghurtos szelet - akár VKF!-re is
Epres-joghurtos szelet
Hozzávalók: 3 tojás, 5 ek. cukor, 1 vaníliás cukor, 6 ek. liszt, 1 csapott tk. sütőpor, csipet só; 60 dkg eper, 350 g joghurt, 20 dkg házi krémtúró, 2 dl habtejszín, 1 cs. habfixáló, 2-3 ek. cukor ízlés szerint; 3 tk. keményítő, 1 ek. cukor, 2,5 dl víz és meggyszörp vegyesen.
Elkészítés: Az egész tojásokat a cukorral, sóval és vaníliás cukorral (mixerrel) addig verjük, amíg fehéres, habos massza lesz belőle (kb. 5-6 perc). Ezután fakanállal beledolgozzuk a lisztet és a sütőport, majd kikent-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt nagyobbacska tepsibe simítjuk és forró sütőbe toljuk. 5 perc után leveszünk a lángból és további 5-10 percig sütjük. Tűpróbát végezzünk! A piskótát hagyjuk kihűlni.
A krémhez az epreket tisztítsuk meg, mossuk meg és tegyük szűrőbe, hogy lecsepegjenek. A tejszínt keményre verjük a habfixálóval, a krémtúrót jól elkeverjük a cukorral és a joghurttal és végül összevegyítjük a felvert tejszínnel. Az eper felét apró darabokra vágjuk és óvatosan beleforgatjuk a krémbe. A krémet rásimítjuk a piskótára (nekem olyan kemény volt, hogy nem kellett gyűrű köréje), a maradék epret vékonyan felszeeteljük és ráfektetjük a krémre. Végül a keményítőből, cukorból és szörpös vízből (vagy tortazseléből) bevonót készítünk és egyenletesen eloszlatjuk a sütemény tetején. Máris lehet fogyasztani, de azért nem árt, ha legalább egy-két órát áll, hogy a piskóta is kissé átpuhuljon a krémtől.
Ilyen finom, könnyed és egészséges süteményt rég nem ettem, az biztos!
2010. május 18., kedd
Epres-joghurtos szelet - akár VKF!-re is
Epres-joghurtos szelet
Hozzávalók: 3 tojás, 5 ek. cukor, 1 vaníliás cukor, 6 ek. liszt, 1 csapott tk. sütőpor, csipet só; 60 dkg eper, 350 g joghurt, 20 dkg házi krémtúró, 2 dl habtejszín, 1 cs. habfixáló, 2-3 ek. cukor ízlés szerint; 3 tk. keményítő, 1 ek. cukor, 2,5 dl víz és meggyszörp vegyesen.
Elkészítés: Az egész tojásokat a cukorral, sóval és vaníliás cukorral (mixerrel) addig verjük, amíg fehéres, habos massza lesz belőle (kb. 5-6 perc). Ezután fakanállal beledolgozzuk a lisztet és a sütőport, majd kikent-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt nagyobbacska tepsibe simítjuk és forró sütőbe toljuk. 5 perc után leveszünk a lángból és további 5-10 percig sütjük. Tűpróbát végezzünk! A piskótát hagyjuk kihűlni.
A krémhez az epreket tisztítsuk meg, mossuk meg és tegyük szűrőbe, hogy lecsepegjenek. A tejszínt keményre verjük a habfixálóval, a krémtúrót jól elkeverjük a cukorral és a joghurttal és végül összevegyítjük a felvert tejszínnel. Az eper felét apró darabokra vágjuk és óvatosan beleforgatjuk a krémbe. A krémet rásimítjuk a piskótára (nekem olyan kemény volt, hogy nem kellett gyűrű köréje), a maradék epret vékonyan felszeeteljük és ráfektetjük a krémre. Végül a keményítőből, cukorból és szörpös vízből (vagy tortazseléből) bevonót készítünk és egyenletesen eloszlatjuk a sütemény tetején. Máris lehet fogyasztani, de azért nem árt, ha legalább egy-két órát áll, hogy a piskóta is kissé átpuhuljon a krémtől.
Ilyen finom, könnyed és egészséges süteményt rég nem ettem, az biztos!
10 megjegyzés:
- Gál Edith írta...
-
Nagyon nagyon jól néz ki!!
- 2010. május 18. 9:24
- Bianka írta...
-
Nagyon kis aranyos. Guszta, csodás :)
- 2010. május 18. 10:14
- szepyke írta...
-
Ha már az epernél tartunk...
Képzeld, találtam egy kiadványt a neten, valami olyasmi a címe, hogy Kifőztük. Ha szereted az epret, nézd meg, mert remek epres desszertek vannak benne!:)
:DDD - 2010. május 18. 11:15
- Kata írta...
-
Edit, ez csodajól néz ki! (és írtam neked a házi krémtúróhoz valamit)
- 2010. május 18. 11:33
- sedith írta...
-
Edith, Bianka, köszönöm. :)
Kata, neked is és válaszoltam ott. :)
Szepy, fene tudja hoygan, de én is éppen felfedeztem az említett kiadványt és láttam a sok klassz receptet benne. Csak várom, hoyg jöjjön már a szatmári eper és kicsit olcsóbban, mint amennyi most. :P - 2010. május 18. 17:01
- Jade írta...
-
Nagyon guszta!!!
- 2010. május 18. 17:32
- pitypang írta...
-
Nagyon jóóóó:),imádom az ilyen sütiket (is:):-) )
- 2010. május 18. 17:57
- Ottis írta...
-
Nagyon guszta és örülök, hogy ízlett :-)
- 2010. május 18. 19:12
- sedith írta...
-
Többieknek is köszi!:)
Otti, hálás köszönetem a receptért, nagyon finom, biztos fog még készülni!:) - 2010. május 19. 10:14
- Kati írta...
-
De jól néz ki!!! :-)
- 2010. május 19. 18:00
10 megjegyzés:
Nagyon nagyon jól néz ki!!
Nagyon kis aranyos. Guszta, csodás :)
Ha már az epernél tartunk...
Képzeld, találtam egy kiadványt a neten, valami olyasmi a címe, hogy Kifőztük. Ha szereted az epret, nézd meg, mert remek epres desszertek vannak benne!:)
:DDD
Edit, ez csodajól néz ki! (és írtam neked a házi krémtúróhoz valamit)
Edith, Bianka, köszönöm. :)
Kata, neked is és válaszoltam ott. :)
Szepy, fene tudja hoygan, de én is éppen felfedeztem az említett kiadványt és láttam a sok klassz receptet benne. Csak várom, hoyg jöjjön már a szatmári eper és kicsit olcsóbban, mint amennyi most. :P
Nagyon guszta!!!
Nagyon jóóóó:),imádom az ilyen sütiket (is:):-) )
Nagyon guszta és örülök, hogy ízlett :-)
Többieknek is köszi!:)
Otti, hálás köszönetem a receptért, nagyon finom, biztos fog még készülni!:)
De jól néz ki!!! :-)
Megjegyzés küldése