2010. május 3., hétfő

Paradicsomos húsgombócleves


Gyors és egyszerű leves, amely az év bármely szakában elkészíthető: nyáron friss paradicsommal, télen pedig paradicsomlével. Hétköznapokon és ünnepi alkalmakkor egyaránt tálalható.

Ezzel a szöveggel konferáltam be a fogást a Kifőztük 2. számába, ami már megjelent az elmúlt hónap közepén. Próbáljátok ki ezt az elkészíteni nagyon egyszerű, finom levest!

Hozzávalók:
- 60 dkg darált csirkehús
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1-2 marék zsemlemorzsa
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 1 kis zellergumó
- 1 kicsi hagyma
- 1 evőkanál daráltpaprikakrém vagy
- ½ db piros húsú paprika
- 3 paradicsom vagy 2 dl paradicsomlé
- só, zellerzöld, lestyán
- 3 evőkanál olaj

Elkészítése:
A csirkehúsba beledolgozzuk az áttört fokhagymát, a sót, borsot és annyi zsemlemorzsát, amennyi szükséges, hogy jól formázható masszát kapjunk. (Ha más húsból készítjük, egy tojás is elkelhet bele, és akkor valamivel több zsemlemorzsa is szükséges.) A kész masszából diónyi gombócokat formázunk és egy tálcán félretesszük pihenni. A zöldségeket megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. Ha friss paradicsommal készítjük, akkor ezeket először forró vízbe dobáljuk, majd hideg vízbe tesszük át és a héjukat lehúzzuk, csak azután daraboljuk. Felhevítjük az olajat és rádobjuk a sárgarépakockákat. Néhány percig dinszteljük, majd rendre rádobjuk a gyökérzöldségeket és a hagymát, végül pedig felöntjük vízzel. Ezután kerül bele a paprikakrém és a só. Amikor a zöldségek félpuhák, beledobjuk a paradicsomot, és pár percnyi főzés után a húsgombócokat. Még kb. 10 percig főzzük együtt, ekkor utánasózunk, ha kell, esetleg csipetnyi cukorral ízesítjük és – ízlés szerint - megszórjuk apróra vágott zellerzölddel és/vagy lestyánnal. Ha paradicsomlével készül, akkor ez csak a gombócok után kerül bele, amikor már minden megfőtt. Ebben az esetben csak további 2-3 perc forralást igényel a leves és már kész is. Lehet tejföllel is tálalni, de anélkül talán finomabb.

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Nem lehet rossz, még nem ettem levesnek

Anna Isten oltalmában írta...

De jó tippet adtál nekem mára a főzéshez !Köszönöm !

sedith írta...

Bianka, nagyon finom, próbáld csak ki! Én is tavaly ettem először ilyet, egy étteremben, de nagyon megragadott!

Anna, örülök, hoyg tudtomon kívül segítettem. Éppen ezért (is) írom a blogot, hátha másnak is segítségére lehetek.

Anna írta...

De jóóó, épp valami hasonló járt a fejemben...

Ági írta...

Akár hiszed akár nem, hétvégén akartam írni neked, hogy segíts kitalálni mit kezdjek a csirkecombokkal, amiket ebédre szántam a családnak. Aztán nem működött a net és eszembe jutott a kukoricapelyhes panír, amiről aztán isírta m a "kaviárban". Szóval azért működött a telepátia.

Ági

sedith írta...

Ágnes!:D
Láttam a bejegyzésed címét, de valamiért délelőtt nem akarta megnyitni a kaviárt, úgyhogy még nem olvastam!
De majd el fogom!:)
Örülök azért, nagyon.:)

sedith írta...

Ágnes, most sem nyitja!
Megjelenik az oldal, a blogcím és a leírás, illetve az utolsó bejegyzés címe és ennyi. Se gördíteni nem lehet, semmi. Vajon, mi történhetett?

Related Posts with Thumbnails

2010. május 3., hétfő

Paradicsomos húsgombócleves


Gyors és egyszerű leves, amely az év bármely szakában elkészíthető: nyáron friss paradicsommal, télen pedig paradicsomlével. Hétköznapokon és ünnepi alkalmakkor egyaránt tálalható.

Ezzel a szöveggel konferáltam be a fogást a Kifőztük 2. számába, ami már megjelent az elmúlt hónap közepén. Próbáljátok ki ezt az elkészíteni nagyon egyszerű, finom levest!

Hozzávalók:
- 60 dkg darált csirkehús
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1-2 marék zsemlemorzsa
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 1 kis zellergumó
- 1 kicsi hagyma
- 1 evőkanál daráltpaprikakrém vagy
- ½ db piros húsú paprika
- 3 paradicsom vagy 2 dl paradicsomlé
- só, zellerzöld, lestyán
- 3 evőkanál olaj

Elkészítése:
A csirkehúsba beledolgozzuk az áttört fokhagymát, a sót, borsot és annyi zsemlemorzsát, amennyi szükséges, hogy jól formázható masszát kapjunk. (Ha más húsból készítjük, egy tojás is elkelhet bele, és akkor valamivel több zsemlemorzsa is szükséges.) A kész masszából diónyi gombócokat formázunk és egy tálcán félretesszük pihenni. A zöldségeket megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. Ha friss paradicsommal készítjük, akkor ezeket először forró vízbe dobáljuk, majd hideg vízbe tesszük át és a héjukat lehúzzuk, csak azután daraboljuk. Felhevítjük az olajat és rádobjuk a sárgarépakockákat. Néhány percig dinszteljük, majd rendre rádobjuk a gyökérzöldségeket és a hagymát, végül pedig felöntjük vízzel. Ezután kerül bele a paprikakrém és a só. Amikor a zöldségek félpuhák, beledobjuk a paradicsomot, és pár percnyi főzés után a húsgombócokat. Még kb. 10 percig főzzük együtt, ekkor utánasózunk, ha kell, esetleg csipetnyi cukorral ízesítjük és – ízlés szerint - megszórjuk apróra vágott zellerzölddel és/vagy lestyánnal. Ha paradicsomlével készül, akkor ez csak a gombócok után kerül bele, amikor már minden megfőtt. Ebben az esetben csak további 2-3 perc forralást igényel a leves és már kész is. Lehet tejföllel is tálalni, de anélkül talán finomabb.

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Nem lehet rossz, még nem ettem levesnek

Anna Isten oltalmában írta...

De jó tippet adtál nekem mára a főzéshez !Köszönöm !

sedith írta...

Bianka, nagyon finom, próbáld csak ki! Én is tavaly ettem először ilyet, egy étteremben, de nagyon megragadott!

Anna, örülök, hoyg tudtomon kívül segítettem. Éppen ezért (is) írom a blogot, hátha másnak is segítségére lehetek.

Anna írta...

De jóóó, épp valami hasonló járt a fejemben...

Ági írta...

Akár hiszed akár nem, hétvégén akartam írni neked, hogy segíts kitalálni mit kezdjek a csirkecombokkal, amiket ebédre szántam a családnak. Aztán nem működött a net és eszembe jutott a kukoricapelyhes panír, amiről aztán isírta m a "kaviárban". Szóval azért működött a telepátia.

Ági

sedith írta...

Ágnes!:D
Láttam a bejegyzésed címét, de valamiért délelőtt nem akarta megnyitni a kaviárt, úgyhogy még nem olvastam!
De majd el fogom!:)
Örülök azért, nagyon.:)

sedith írta...

Ágnes, most sem nyitja!
Megjelenik az oldal, a blogcím és a leírás, illetve az utolsó bejegyzés címe és ennyi. Se gördíteni nem lehet, semmi. Vajon, mi történhetett?