2010. május 12., szerda
Fetás-paradicsomos quiche
Sajnálom, de olyannyira elfoglaltak másféle teendőim, hogy a nemsokára mégis elég sokára sikeredett! Azért most már itt van a recept!
Fetás-paradicsomos quiche
Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg liszt (nálam ebből 10 dkg teljes kiőrlésű volt), 10 dkg vaj, 1 tojás, 1 csapott tk. só, 5-6 ek. tej vagy víz
A töltelékhez: 3 szál újhagyma, 1 szál újfokhagyma, pici olaj, 2 paradicsom, 20 dkg fetasajt (vagy telemea), 3 tojás, kb. 2 dl tejföl, kb. 2 dl tej, opcionálisan: levesben főtt zöldségkarikák, 1 csokor petrezselyemzöld, bors;
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és félórára-órára hűtőbe tesszük. Végül kinyújtjuk és egy nagy pitesütő formát kibélelünk vele. Villával megszúrkáljuk és forró sütőben 10 percig elősütjük. Ezalatt a hagymát és fokhagymát felkarikázzuk és az olajon üvegesre pároljuk. A fetát összemorzsoljuk vagy feldaraboljuk, a paradicsomot és a leveszöldséget felkarikázzuk. Egy tálban a tojásokat felverjük, elkeverjük benne az aprított petrezselyemzöldet, megborsozzuk, majd hozzáadjuk a tejfölt és a tejet. (A tejet aszerint adagoljuk, amekkora a sütőformánk, az enyém 30 cm-es átmérőjű.)
Kivesszük a félig sült pitét, az alján elterítjük a dinsztelt hagymát, eloszlatjuk rajta a fetát (+ a főtt és kockázott paszternákot) és felöntjük a tojásos keverék felével. Kirakjuk paradicsomszeletekkel és répakarikákkal és óvatosan ráöntjük a tojásos massza másik felét is. Előmelegített sütőbe toljuk és közepes hőfokon addig sütjük, amíg a tojásos-tejfölös keverék megdermed.
Hagyjuk langyosra hűlni, úgy finomabb, sőt, hidegen talán méginkább. Önmagában és salátával is kitűnő.
EK - 2010/10
2010. május 12., szerda
Fetás-paradicsomos quiche
Sajnálom, de olyannyira elfoglaltak másféle teendőim, hogy a nemsokára mégis elég sokára sikeredett! Azért most már itt van a recept!
Fetás-paradicsomos quiche
Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg liszt (nálam ebből 10 dkg teljes kiőrlésű volt), 10 dkg vaj, 1 tojás, 1 csapott tk. só, 5-6 ek. tej vagy víz
A töltelékhez: 3 szál újhagyma, 1 szál újfokhagyma, pici olaj, 2 paradicsom, 20 dkg fetasajt (vagy telemea), 3 tojás, kb. 2 dl tejföl, kb. 2 dl tej, opcionálisan: levesben főtt zöldségkarikák, 1 csokor petrezselyemzöld, bors;
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és félórára-órára hűtőbe tesszük. Végül kinyújtjuk és egy nagy pitesütő formát kibélelünk vele. Villával megszúrkáljuk és forró sütőben 10 percig elősütjük. Ezalatt a hagymát és fokhagymát felkarikázzuk és az olajon üvegesre pároljuk. A fetát összemorzsoljuk vagy feldaraboljuk, a paradicsomot és a leveszöldséget felkarikázzuk. Egy tálban a tojásokat felverjük, elkeverjük benne az aprított petrezselyemzöldet, megborsozzuk, majd hozzáadjuk a tejfölt és a tejet. (A tejet aszerint adagoljuk, amekkora a sütőformánk, az enyém 30 cm-es átmérőjű.)
Kivesszük a félig sült pitét, az alján elterítjük a dinsztelt hagymát, eloszlatjuk rajta a fetát (+ a főtt és kockázott paszternákot) és felöntjük a tojásos keverék felével. Kirakjuk paradicsomszeletekkel és répakarikákkal és óvatosan ráöntjük a tojásos massza másik felét is. Előmelegített sütőbe toljuk és közepes hőfokon addig sütjük, amíg a tojásos-tejfölös keverék megdermed.
Hagyjuk langyosra hűlni, úgy finomabb, sőt, hidegen talán méginkább. Önmagában és salátával is kitűnő.
EK - 2010/10
9 megjegyzés:
- Bianka írta...
-
Ez igeeeeeeeeeen :D
- 2010. május 12. 15:53
- Kata írta...
-
Ez fincsi lehetett...gondolom, bőven múlt időben beszélünk róla:)
- 2010. május 12. 15:57
- Sz. Zita írta...
-
Jaj de jól néz ki, ki kell próbáljam. Ügyi vagy :)
- 2010. május 12. 18:01
- iméon írta...
-
Nagyon jól hangzik.
Edith, kérhetném a tanácsodat? Vasárnap lesz a férjem szülinapja. Így meglepi vacsival nem tudok készülni, mert itthon lesz ő is egész nap, de azért szeretnék valami ünnepi ebédet készíteni neki. Van valami ötleted. Ami egyszerű, és én is el tudom készíteni? Köszönöm. Noémi - 2010. május 12. 18:03
- Edó írta...
-
Holnap megyek piacra ebvasarolni,ezt is tervezem elkesziteni,nagyon tetszik.En szoktam egy brokkolis-sajtos pitet is sutni,az is isteni finom.
- 2010. május 12. 21:12
- trinity írta...
-
Hát ez igen guszta lett!!! Megenném akár most is :))
- 2010. május 13. 2:44
- sedith írta...
-
Köszi, Lányok! Bizony múlt idejű már régen! És bizoyn én is megenném!
Az a jó benne, hoyg tulajdonképpen bármivel megtölthető. Nálam most ezek voltak "raktáron", hát ezekkel készült!
Noémi, írtam mailt! - 2010. május 13. 8:43
- Vivien írta...
-
Hmm... nagyon guszta asszem hamarosan én is kipróbálom. Lehet, h már hétvégén!? :)
Tényleg, mennyire kiadós, laktató?
Puszi. Vivien - 2010. május 13. 10:16
- sedith írta...
-
Vivien, mi magában ettük, így is bőven elég volt ez az adag négyünknek, a férjem másnap reggelizett is belőle. És ha még egy saláta is kíséri, akkor abszolút kiadós.
- 2010. május 13. 11:16
9 megjegyzés:
Ez igeeeeeeeeeen :D
Ez fincsi lehetett...gondolom, bőven múlt időben beszélünk róla:)
Jaj de jól néz ki, ki kell próbáljam. Ügyi vagy :)
Nagyon jól hangzik.
Edith, kérhetném a tanácsodat? Vasárnap lesz a férjem szülinapja. Így meglepi vacsival nem tudok készülni, mert itthon lesz ő is egész nap, de azért szeretnék valami ünnepi ebédet készíteni neki. Van valami ötleted. Ami egyszerű, és én is el tudom készíteni? Köszönöm. Noémi
Holnap megyek piacra ebvasarolni,ezt is tervezem elkesziteni,nagyon tetszik.En szoktam egy brokkolis-sajtos pitet is sutni,az is isteni finom.
Hát ez igen guszta lett!!! Megenném akár most is :))
Köszi, Lányok! Bizony múlt idejű már régen! És bizoyn én is megenném!
Az a jó benne, hoyg tulajdonképpen bármivel megtölthető. Nálam most ezek voltak "raktáron", hát ezekkel készült!
Noémi, írtam mailt!
Hmm... nagyon guszta asszem hamarosan én is kipróbálom. Lehet, h már hétvégén!? :)
Tényleg, mennyire kiadós, laktató?
Puszi. Vivien
Vivien, mi magában ettük, így is bőven elég volt ez az adag négyünknek, a férjem másnap reggelizett is belőle. És ha még egy saláta is kíséri, akkor abszolút kiadós.
Megjegyzés küldése