2010. május 5., szerda
Rebarbara-almakompót
Még sosem készítettem ilyet, de nagyon örülök, hogy kipróbáltam. Ha még hozzájutok rebarbarához, biztos ismét elkészítem. Alma csak azért került bele, mert volt néhány darabom, ami itt-ott megbarnult és már muszáj volt fehasználni, de igazán nem vált a befőtt kárára. Remek párost alkottak.
Az adagokat "kitaláltam", az egészet úgy készítettem, ahogy jónak gondoltam.
Hozzávalók: 1,6 kg rebarbara (tisztítva, darabolva), 60 dkg alma (tisztítva, darabolva), 3,5 l víz, 1 kg cukor, 1 citrom, 3 szegfűszeg, néhány darabka fahéj, 1/2 tk. befőzési szalicil. Ha van, és valaki szereti, használhat még pl. kardamomot és/vagy csillagánizst is.
Elkészítése: A vizet a cukorral és a fűszerekkel fölforraljuk, majd beledobjuk az ügyes kockákra vágott rebarbarát és almát, illetve a felkarikázott citromot. Állandóan kavargatva (hogy egyenletesen puhuljanak), még kb. 5 percig hagyjuk a tűzön, majd elzárjuk a gázt és, szintén kavargatva, további 5 percig hagyjuk állni a forró szirupban. Végül belekeverjük a szalicilt, tiszta, száraz üvegekbe rakjuk, rácsavarjuk a fedeleket és száraz dunsztba tesszük. Pl. a hűtőtáska (jégakkuk nélkül) ideális erre a célra. Ebből a mennyiségből lett 5 db 7 dl-es üveg befőttem és még kb. 3 l szörp.
EK - 2011/5
2010. május 5., szerda
Rebarbara-almakompót
Még sosem készítettem ilyet, de nagyon örülök, hogy kipróbáltam. Ha még hozzájutok rebarbarához, biztos ismét elkészítem. Alma csak azért került bele, mert volt néhány darabom, ami itt-ott megbarnult és már muszáj volt fehasználni, de igazán nem vált a befőtt kárára. Remek párost alkottak.
Az adagokat "kitaláltam", az egészet úgy készítettem, ahogy jónak gondoltam.
Hozzávalók: 1,6 kg rebarbara (tisztítva, darabolva), 60 dkg alma (tisztítva, darabolva), 3,5 l víz, 1 kg cukor, 1 citrom, 3 szegfűszeg, néhány darabka fahéj, 1/2 tk. befőzési szalicil. Ha van, és valaki szereti, használhat még pl. kardamomot és/vagy csillagánizst is.
Elkészítése: A vizet a cukorral és a fűszerekkel fölforraljuk, majd beledobjuk az ügyes kockákra vágott rebarbarát és almát, illetve a felkarikázott citromot. Állandóan kavargatva (hogy egyenletesen puhuljanak), még kb. 5 percig hagyjuk a tűzön, majd elzárjuk a gázt és, szintén kavargatva, további 5 percig hagyjuk állni a forró szirupban. Végül belekeverjük a szalicilt, tiszta, száraz üvegekbe rakjuk, rácsavarjuk a fedeleket és száraz dunsztba tesszük. Pl. a hűtőtáska (jégakkuk nélkül) ideális erre a célra. Ebből a mennyiségből lett 5 db 7 dl-es üveg befőttem és még kb. 3 l szörp.
EK - 2011/5
4 megjegyzés:
- Bianka írta...
-
Még nem ettem. Nem lett kesernyés a rebarbarától. Viszont az almakompótot imádom, guszta
- 2010. május 6. 9:56
- sedith írta...
-
Rebarbarát nem ettél, Bianka? Vagy ezt a vegyespárost? Miért lenne kesernyés tőle, hiszen a rebarbara savanyú?! Nagyon finom, pikáns íze lett a citromnak (héjastól) és a fűszereknek köszönhetően.
- 2010. május 6. 21:51
- Kati írta...
-
Én sem ettem még ilyet...sem...meg rebarbarát sem. Hol veszed?
Egyszer rebarbarás szeletet - olyasmi volt, mint a müzliszelet - kaptunk valahonnét, az tényleg nagyon keserű volt...
Nyersen hol lehet kapni? Nálunk szinte sehol nem látni. :-( - 2010. május 7. 9:21
- sedith írta...
-
Kati, hát, szerencsés vagyok, emrt sógonőmnek a kertben van néhány töve (vagy inkább bokra vagy mi). Különben itt sem igazán tudnám, hol vegyem. Piacra ritkán járok (a városiakra), azon, ami itt van, csak éppen néhány alapdolgot lehet venni a nénikéknél. A hiperekben pedig még sosem láttam rebarbarát.
Érdekes, én sosem éreztem keserűnek sem nyersen, sem elkészítve. Az előbb pl. beletettem az idénysalátába. Finom volt.:) - 2010. május 7. 14:21
4 megjegyzés:
Még nem ettem. Nem lett kesernyés a rebarbarától. Viszont az almakompótot imádom, guszta
Rebarbarát nem ettél, Bianka? Vagy ezt a vegyespárost? Miért lenne kesernyés tőle, hiszen a rebarbara savanyú?! Nagyon finom, pikáns íze lett a citromnak (héjastól) és a fűszereknek köszönhetően.
Én sem ettem még ilyet...sem...meg rebarbarát sem. Hol veszed?
Egyszer rebarbarás szeletet - olyasmi volt, mint a müzliszelet - kaptunk valahonnét, az tényleg nagyon keserű volt...
Nyersen hol lehet kapni? Nálunk szinte sehol nem látni. :-(
Kati, hát, szerencsés vagyok, emrt sógonőmnek a kertben van néhány töve (vagy inkább bokra vagy mi). Különben itt sem igazán tudnám, hol vegyem. Piacra ritkán járok (a városiakra), azon, ami itt van, csak éppen néhány alapdolgot lehet venni a nénikéknél. A hiperekben pedig még sosem láttam rebarbarát.
Érdekes, én sosem éreztem keserűnek sem nyersen, sem elkészítve. Az előbb pl. beletettem az idénysalátába. Finom volt.:)
Megjegyzés küldése