2010. május 12., szerda

Fetás-paradicsomos quiche



Sajnálom, de olyannyira elfoglaltak másféle teendőim, hogy a nemsokára mégis elég sokára sikeredett! Azért most már itt van a recept!

Fetás-paradicsomos quiche

Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg liszt (nálam ebből 10 dkg teljes kiőrlésű volt), 10 dkg vaj, 1 tojás, 1 csapott tk. só, 5-6 ek. tej vagy víz
A töltelékhez: 3 szál újhagyma, 1 szál újfokhagyma, pici olaj, 2 paradicsom, 20 dkg fetasajt (vagy telemea), 3 tojás, kb. 2 dl tejföl, kb. 2 dl tej, opcionálisan: levesben főtt zöldségkarikák, 1 csokor petrezselyemzöld, bors;

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és félórára-órára hűtőbe tesszük. Végül kinyújtjuk és egy nagy pitesütő formát kibélelünk vele. Villával megszúrkáljuk és forró sütőben 10 percig elősütjük. Ezalatt a hagymát és fokhagymát felkarikázzuk és az olajon üvegesre pároljuk. A fetát összemorzsoljuk vagy feldaraboljuk, a paradicsomot és a leveszöldséget felkarikázzuk. Egy tálban a tojásokat felverjük, elkeverjük benne az aprított petrezselyemzöldet, megborsozzuk, majd hozzáadjuk a tejfölt és a tejet. (A tejet aszerint adagoljuk, amekkora a sütőformánk, az enyém 30 cm-es átmérőjű.)
Kivesszük a félig sült pitét, az alján elterítjük a dinsztelt hagymát, eloszlatjuk rajta a fetát (+ a főtt és kockázott paszternákot) és felöntjük a tojásos keverék felével. Kirakjuk paradicsomszeletekkel és répakarikákkal és óvatosan ráöntjük a tojásos massza másik felét is. Előmelegített sütőbe toljuk és közepes hőfokon addig sütjük, amíg a tojásos-tejfölös keverék megdermed.
Hagyjuk langyosra hűlni, úgy finomabb, sőt, hidegen talán méginkább. Önmagában és salátával is kitűnő.

EK - 2010/10

9 megjegyzés:

Bianka írta...

Ez igeeeeeeeeeen :D

Kata írta...

Ez fincsi lehetett...gondolom, bőven múlt időben beszélünk róla:)

Sz. Zita írta...

Jaj de jól néz ki, ki kell próbáljam. Ügyi vagy :)

iméon írta...

Nagyon jól hangzik.
Edith, kérhetném a tanácsodat? Vasárnap lesz a férjem szülinapja. Így meglepi vacsival nem tudok készülni, mert itthon lesz ő is egész nap, de azért szeretnék valami ünnepi ebédet készíteni neki. Van valami ötleted. Ami egyszerű, és én is el tudom készíteni? Köszönöm. Noémi

Edó írta...

Holnap megyek piacra ebvasarolni,ezt is tervezem elkesziteni,nagyon tetszik.En szoktam egy brokkolis-sajtos pitet is sutni,az is isteni finom.

trinity írta...

Hát ez igen guszta lett!!! Megenném akár most is :))

sedith írta...

Köszi, Lányok! Bizony múlt idejű már régen! És bizoyn én is megenném!
Az a jó benne, hoyg tulajdonképpen bármivel megtölthető. Nálam most ezek voltak "raktáron", hát ezekkel készült!

Noémi, írtam mailt!

Vivien írta...

Hmm... nagyon guszta asszem hamarosan én is kipróbálom. Lehet, h már hétvégén!? :)

Tényleg, mennyire kiadós, laktató?

Puszi. Vivien

sedith írta...

Vivien, mi magában ettük, így is bőven elég volt ez az adag négyünknek, a férjem másnap reggelizett is belőle. És ha még egy saláta is kíséri, akkor abszolút kiadós.

Related Posts with Thumbnails

2010. május 12., szerda

Fetás-paradicsomos quiche



Sajnálom, de olyannyira elfoglaltak másféle teendőim, hogy a nemsokára mégis elég sokára sikeredett! Azért most már itt van a recept!

Fetás-paradicsomos quiche

Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg liszt (nálam ebből 10 dkg teljes kiőrlésű volt), 10 dkg vaj, 1 tojás, 1 csapott tk. só, 5-6 ek. tej vagy víz
A töltelékhez: 3 szál újhagyma, 1 szál újfokhagyma, pici olaj, 2 paradicsom, 20 dkg fetasajt (vagy telemea), 3 tojás, kb. 2 dl tejföl, kb. 2 dl tej, opcionálisan: levesben főtt zöldségkarikák, 1 csokor petrezselyemzöld, bors;

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és félórára-órára hűtőbe tesszük. Végül kinyújtjuk és egy nagy pitesütő formát kibélelünk vele. Villával megszúrkáljuk és forró sütőben 10 percig elősütjük. Ezalatt a hagymát és fokhagymát felkarikázzuk és az olajon üvegesre pároljuk. A fetát összemorzsoljuk vagy feldaraboljuk, a paradicsomot és a leveszöldséget felkarikázzuk. Egy tálban a tojásokat felverjük, elkeverjük benne az aprított petrezselyemzöldet, megborsozzuk, majd hozzáadjuk a tejfölt és a tejet. (A tejet aszerint adagoljuk, amekkora a sütőformánk, az enyém 30 cm-es átmérőjű.)
Kivesszük a félig sült pitét, az alján elterítjük a dinsztelt hagymát, eloszlatjuk rajta a fetát (+ a főtt és kockázott paszternákot) és felöntjük a tojásos keverék felével. Kirakjuk paradicsomszeletekkel és répakarikákkal és óvatosan ráöntjük a tojásos massza másik felét is. Előmelegített sütőbe toljuk és közepes hőfokon addig sütjük, amíg a tojásos-tejfölös keverék megdermed.
Hagyjuk langyosra hűlni, úgy finomabb, sőt, hidegen talán méginkább. Önmagában és salátával is kitűnő.

EK - 2010/10

9 megjegyzés:

Bianka írta...

Ez igeeeeeeeeeen :D

Kata írta...

Ez fincsi lehetett...gondolom, bőven múlt időben beszélünk róla:)

Sz. Zita írta...

Jaj de jól néz ki, ki kell próbáljam. Ügyi vagy :)

iméon írta...

Nagyon jól hangzik.
Edith, kérhetném a tanácsodat? Vasárnap lesz a férjem szülinapja. Így meglepi vacsival nem tudok készülni, mert itthon lesz ő is egész nap, de azért szeretnék valami ünnepi ebédet készíteni neki. Van valami ötleted. Ami egyszerű, és én is el tudom készíteni? Köszönöm. Noémi

Edó írta...

Holnap megyek piacra ebvasarolni,ezt is tervezem elkesziteni,nagyon tetszik.En szoktam egy brokkolis-sajtos pitet is sutni,az is isteni finom.

trinity írta...

Hát ez igen guszta lett!!! Megenném akár most is :))

sedith írta...

Köszi, Lányok! Bizony múlt idejű már régen! És bizoyn én is megenném!
Az a jó benne, hoyg tulajdonképpen bármivel megtölthető. Nálam most ezek voltak "raktáron", hát ezekkel készült!

Noémi, írtam mailt!

Vivien írta...

Hmm... nagyon guszta asszem hamarosan én is kipróbálom. Lehet, h már hétvégén!? :)

Tényleg, mennyire kiadós, laktató?

Puszi. Vivien

sedith írta...

Vivien, mi magában ettük, így is bőven elég volt ez az adag négyünknek, a férjem másnap reggelizett is belőle. És ha még egy saláta is kíséri, akkor abszolút kiadós.