2010. április 4., vasárnap
Csodálatos sütemény
Csodálatos sütemény
Hozzávalók:
A piskótához: 7 tojásfehérje, 7 evőkanál cukor, 1 csésze vagdalt dió, 1 csésze apróra vágott, színes rahát, 3 evőkanál liszt, 1 sütőpor;
A krémhez: 7 tojássárgája, 7 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor, 1 púpozott evőkanál liszt, 2 evőkanál tej, 1 vaj vagy margarin
A glazúrhoz: 5 evőkanál porcukor, 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál forró víz, 1 evőkanál citromlé
Ezenkívül: 2 nápolyszelet-lap (ostyalap), színes cukorka a tetejére.
Elkészítése:
A tojásfehérjéből és cukorból kemény habot verünk, majd beleforgatjuk a lisztet, a sütőport, a diót és a rahátot. Kikent-lisztezett tepsiben, lassú tűzön megsütjük. A krémhez a tojássárgáját elkeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, liszttel és tejjel és gőz fölött sűrű péppé főzzük. Amikor elkészült, azonforrón beletesszük a vajat vagy margarint és eldolgozzuk benne. Hideg helyen hagyjuk teljesen megdermedni, végül kézi habverővel vagy mixerrel habosra kavarjuk. Az ostyalapokat akkorára szabjuk, amekkora a diós-rahátos piskótánk, az egyikre rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a piskótát, erre rásimítjuk a maradék krémet és befedjük a másik ostyalappal. A glazúrhoz a porcukrot összevegyítjük a kakaóval, majd simára keverjük az olajjal, a citromlével és 2 evőkanál forró vízzel. Rögtön rákenjük a süteményre és megszórjuk színes cukorkákkal. Másnap szeletelhető.
Rahát helyett, mivel úgy tudom, hogy nem ismerik mindenütt, készíthető kimagolt cukrozott meggyel is vagy mazsolával. A mennyiség ugyanannyi.
Nápolyi lapok helyett is készíthető egyszerű kakaós vagy sima piskótával.
ÜNNEP - 2011.
2010. április 4., vasárnap
Csodálatos sütemény
Csodálatos sütemény
Hozzávalók:
A piskótához: 7 tojásfehérje, 7 evőkanál cukor, 1 csésze vagdalt dió, 1 csésze apróra vágott, színes rahát, 3 evőkanál liszt, 1 sütőpor;
A krémhez: 7 tojássárgája, 7 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor, 1 púpozott evőkanál liszt, 2 evőkanál tej, 1 vaj vagy margarin
A glazúrhoz: 5 evőkanál porcukor, 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál forró víz, 1 evőkanál citromlé
Ezenkívül: 2 nápolyszelet-lap (ostyalap), színes cukorka a tetejére.
Elkészítése:
A tojásfehérjéből és cukorból kemény habot verünk, majd beleforgatjuk a lisztet, a sütőport, a diót és a rahátot. Kikent-lisztezett tepsiben, lassú tűzön megsütjük. A krémhez a tojássárgáját elkeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, liszttel és tejjel és gőz fölött sűrű péppé főzzük. Amikor elkészült, azonforrón beletesszük a vajat vagy margarint és eldolgozzuk benne. Hideg helyen hagyjuk teljesen megdermedni, végül kézi habverővel vagy mixerrel habosra kavarjuk. Az ostyalapokat akkorára szabjuk, amekkora a diós-rahátos piskótánk, az egyikre rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a piskótát, erre rásimítjuk a maradék krémet és befedjük a másik ostyalappal. A glazúrhoz a porcukrot összevegyítjük a kakaóval, majd simára keverjük az olajjal, a citromlével és 2 evőkanál forró vízzel. Rögtön rákenjük a süteményre és megszórjuk színes cukorkákkal. Másnap szeletelhető.
Rahát helyett, mivel úgy tudom, hogy nem ismerik mindenütt, készíthető kimagolt cukrozott meggyel is vagy mazsolával. A mennyiség ugyanannyi.
Nápolyi lapok helyett is készíthető egyszerű kakaós vagy sima piskótával.
ÜNNEP - 2011.
12 megjegyzés:
- Ottis írta...
-
Ez az anyukám kedvenc sütije, én is már feltettem a blogomra régebb, imádjuk, minden ünnepkor ezt süti. Nagyon jó lett kép!Ja és mi Zakota szeletnek hívjuk .-)
- 2010. április 4. 8:27
- duende írta...
-
Ez tényleg csodás Edith!
Nagyon szép Húsvéti Ünnepeket kívánok Neked és a családodnak! - 2010. április 4. 9:21
- Bianka írta...
-
Nagyon szép, de ennék belőle
Kellemes Húsvéti Ünnepeket - 2010. április 4. 9:56
- Maimoni írta...
-
Gyönyörű! Kellemes ünnepeket kívánok!
- 2010. április 4. 10:21
- Edó írta...
-
Regi kedvencem,a bentlakasba gyakran vittem ilyen sutit.Mar egy ideje megvettem az ostyalapokat es keszulok elkesziteni en is:))Nagyon regen ettem mar.En dioval szeretem a legjobban.
- 2010. április 4. 10:30
- Moha írta...
-
Edit ez tényleg csodásan néz ki! Viszem a receptet:)
- 2010. április 4. 14:41
- Natimi írta...
-
Tényleg csodálatos!!
Kellemes húsvétot és sok locsolót nektek lányok!:)
Puszillak,
Timi - 2010. április 5. 15:07
- Andi írta...
-
Csodálatos színei vannak....gyönyörű a kép is!
- 2010. április 5. 19:50
-
-
Szia!
Kb. mekkora tepsiben sütötted? Rahát helyett lehet használni színes zselés cukorkát? Vagy aszalt gyümölcsöket? (Többfélét, barackot, szilvát, mazsolát, mert úgy színesebb lenne mint csak mazsolával.)
A glazúrhoz nem kell összefőzni a hozzávalókat, csak összekeverni és máris rákenni a tetejére? - 2011. április 20. 14:30
- sedith írta...
-
Szia, Ibolya!
A tepsi mérete kb. 25x35 cm. Persze, nem törvény, kisebben magasabb lesz, nagyobban vékonyabb a középső lap.
Színes cukorkával még sosem csináltam, de elméletileg működnie kellene! Aszalt gyümölcsökkel biztos, hogy nagyon finom lenne, azt bátran használhatod. És a mag nélküli meggybefőtt is jó.
A glazúrt úgy kell készíteni, ahogyan írtam, nem kell főzni. Ha betartod az adagokat, akkor abszolút jónak kell lennie.:) A víz, az legyen jó forró, úgy dolgozódnak el jól a hozzávalók.
Sok sikert! Remélem, ízleni fog! GYere vissza és számolj be róla!:)
Üdv, Edith - 2011. április 21. 8:53
- Juli és Szilvi írta...
-
Szia azt szeretném kérdezni mennyi margarin kell a sütikrémjébe?
- 2011. április 23. 18:12
- Vicuska írta...
-
Úgy tűnik, hogy ez a sütemény nem hazudtolja meg a nevét!!! :)
- 2011. augusztus 4. 17:03
12 megjegyzés:
Ez az anyukám kedvenc sütije, én is már feltettem a blogomra régebb, imádjuk, minden ünnepkor ezt süti. Nagyon jó lett kép!Ja és mi Zakota szeletnek hívjuk .-)
Ez tényleg csodás Edith!
Nagyon szép Húsvéti Ünnepeket kívánok Neked és a családodnak!
Nagyon szép, de ennék belőle
Kellemes Húsvéti Ünnepeket
Gyönyörű! Kellemes ünnepeket kívánok!
Regi kedvencem,a bentlakasba gyakran vittem ilyen sutit.Mar egy ideje megvettem az ostyalapokat es keszulok elkesziteni en is:))Nagyon regen ettem mar.En dioval szeretem a legjobban.
Edit ez tényleg csodásan néz ki! Viszem a receptet:)
Tényleg csodálatos!!
Kellemes húsvétot és sok locsolót nektek lányok!:)
Puszillak,
Timi
Csodálatos színei vannak....gyönyörű a kép is!
Szia!
Kb. mekkora tepsiben sütötted? Rahát helyett lehet használni színes zselés cukorkát? Vagy aszalt gyümölcsöket? (Többfélét, barackot, szilvát, mazsolát, mert úgy színesebb lenne mint csak mazsolával.)
A glazúrhoz nem kell összefőzni a hozzávalókat, csak összekeverni és máris rákenni a tetejére?
Szia, Ibolya!
A tepsi mérete kb. 25x35 cm. Persze, nem törvény, kisebben magasabb lesz, nagyobban vékonyabb a középső lap.
Színes cukorkával még sosem csináltam, de elméletileg működnie kellene! Aszalt gyümölcsökkel biztos, hogy nagyon finom lenne, azt bátran használhatod. És a mag nélküli meggybefőtt is jó.
A glazúrt úgy kell készíteni, ahogyan írtam, nem kell főzni. Ha betartod az adagokat, akkor abszolút jónak kell lennie.:) A víz, az legyen jó forró, úgy dolgozódnak el jól a hozzávalók.
Sok sikert! Remélem, ízleni fog! GYere vissza és számolj be róla!:)
Üdv, Edith
Szia azt szeretném kérdezni mennyi margarin kell a sütikrémjébe?
Úgy tűnik, hogy ez a sütemény nem hazudtolja meg a nevét!!! :)
Megjegyzés küldése